Σε θέσεις μάχης για την επερχόμενη ψήφιση του απαξιωμένου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και της Νίκης Κεραμέως πασχίζει να μετατρέψει τις θέσεις άμυνας που βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αναφορικά με τα προεκλογικά σενάρια που διέσπειρε το προηγούμενο διάστημα.
Επενδύοντας στην πόλωση και την τοξικότητα που κατά τα άλλα καταγγέλλει ως «εθνικά επικίνδυνες», η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει το κλίμα ανασφάλειας και αστάθειας που καλλιέργησε το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης γύρω από τις πρόωρες εκλογές και επιβεβαιώνει πίσω από από το… τετράπτυχο «θεσμικότητα, σιγουριά, σταθερότητα, συνέπεια» τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού καθορίζουν πλέον σε μόνιμη βάση οι επερχόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν, όπως διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Δευτέρας.
«Όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες γνωρίζουν άριστα τον παλαιοκομματισμό και τον καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, παράλληλα, ότι το αρνητικό στοιχείο του επόμενου διαστήματος είναι ότι θα έχουμε έντονη τοξικότητα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με ύβρεις, με διαστρεβλώσεις και με ψέματα. Κατέστησε, ταυτόχρονα, σαφές ο Πρωθυπουργός ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει στο ταμπλό της έντασης, της πόλωσης και του διχασμού» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου, μεταξύ άλλων, επιδιδόμενος στο αγαπημένο σπορ του Μεγάρου Μαξίμου, που δεν είναι άλλο από την απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Ψευδών αναφορών συνέχεια από Οικονόμου
Έτσι, αφού την περασμένη εβδομάδα χρειάστηκε η διπλή δήλωση του πρωθυπουργού για να κλείσει -προς ώρας- τα εκλογικά σενάρια που άνοιξε ο ίδιος με τις συνεχείς ανακοινώσεις υποψηφίων, τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις περιοδείες στελεχών σε όλη τη χώρα που συνεχίζονται κανονικά, ήρθε τη Δευτέρα να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση για «συνεχιζόμενη εικοτολογία». Επιτείνοντας μάλιστα το επικίνδυνο «παιχνίδι» της σύνδεσης των εκλογών, της απλής αναλογικής και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ελπίδα να μεταφέρει τη σύγκρουση στη Βουλή σε γήπεδα που θεωρεί πως ευνοούν την κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε να πατά στο αφήγημα της «βόμβας» της απλής αναλογικής, με αναφορές που παρά τις επίμονες διαψεύσεις, περισσότερο προαναγγέλλουν μία συζήτηση για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, παρά αποκλείουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Το αυτό επιβεβαιώνει και η πανσπερμία αρθρογραφίας υπέρ της άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου του συμπολιτευόμενου Τύπου, παρότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει μέχρι και σήμερα αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Μπορεί μία τέτοια αντιπαράθεση να μην οδηγήσει πράγματι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφού για κάτι τέτοιο απαιτείται η ψήφος περισσότερων από 200 βουλευτών, με το σύνολο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Βελόπουλου να φτάνουν τους 189 συν τον Μπογδάνο. Όμως στο Μέγαρο Μαξίμου κρίνουν πως από την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της απλής αναλογικής στις πρώτες εκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να αποκομίσει δημοσκοπικά οφέλη. Η πίεση του συμπολιτευόμενου Τύπου προς την αξιωματική αντιπολίτευση για να… πυροβολήσει τα πόδια της συναινόντας σε μία άμεση αποκαθήλωση της απλής αναλογικής με μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δέχεται ισχυρές πιέσεις για να υπαναχωρήσει από τις «θεσμικές διαβεβαιώσεις» του και να σηκώσει το θέμα.
Η αποστροφή, ωστόσο, του Γ. Οικονόμου πως «ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος στην εποχή που ζούμε είναι απόλυτα συμπιεσμένος: Μετριέται σε λεπτά και όχι σε ημέρες ή εβδομάδες», αποτελεί ακόμα μία ψηφίδα στο κολάζ αστάθειας που επίμονα φιλετεχνεί η κυβέρνηση, αφήνοντας ουσιαστικά και πάλι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Και πως να μην το κάνει αφού μέσα σε λίγες ημέρες έχει ανατραπεί πλήρως το αφήγημα της «σκευωρίας Novartis» με βαριές σκιές στα -πρώην- εμπλεκόμενα πρόσωπα, η οικονομία συνεχίζει τον ανήφορο ανασφάλειας με όλο και χειρότερα αποτελέσματα, και υποθέσεις όπως η «τιμητική πολιτογράφηση» του Τούρκου καταζητούμενου διά χειρός Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη εκθέτουν σύσσωμη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βυθιστεί σε πολιτική κρίση την πιο κρίσιμη ώρα, όπως δυστυχώς συμβαίνει εσχάτως σε αρκετές παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις» ήταν η άλλη του αποστροφή, που αναμένεται να βρεθεί σε κομβικό σημείο στις δημόσιες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή. Όπως προκύπτει, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να επενδύσει στο «εθνικά ανεύθυνο» πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καλύψει ακόμα ένα νομοσχέδιο που ανατρέπει τον δημόσια χαρακτήρα της εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων, και το οποίο φέρνει μέσα στο κατακαλόκαιρο και χωρίς καμία στήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής.
Διαβάστε επίσης: ΠΟΣΔΕΠ: Διήμερη απεργία πανεπιστημιακών κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως
Στο διά ταύτα, η «ευχή» του Κυρ. Μητσοτάκη να δει στη Βουλή μία επανάληψη της «πρόβας συγκυβέρνησης Παπαδήμου» που είχε συντελεστεί πίσω στο 2011 με τον νόμο Διαμαντοπούλου φαίνεται πως θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός, στριμώχνοντας ακόμα περισσότερο τον ίδιο και το κόμμα του ενόψει των πολιτικών εξελίξεων που αναμένονται το προσεχές διάστημα. Γι’ αυτό και το βασικό του σχέδιο είναι οι τελευταίες ημέρες πριν το θερινό λουκέτο της Βουλής να αποτελέσουν πεδίο σύγκρουσης και έντασης, πάντα με το βλέμμα του στις δημοσκοπήσεις και το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται, εκεί που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του.