Με συναυλία στο Σύνταγμα φορείς Ψυχικής Υγείας λένε «όχι» στο νομοσχέδιο Βαρτζόπουλου: «Χρέος μας η ζωή και όχι “πάμε κι όπου βγει”»

«Στροφή» ΚΕΘΕΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε μια μεγάλη συναυλία-συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καλούν αυτή την Τετάρτη στις 19:30 οι Φορείς Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης απέναντι στο νομοσχέδιο του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου. Παρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από όλους τους φορείς και τα σωματεία της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής.

Θα τεθεί σε επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αύριο Τρίτη και ύστερα αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Πρόκειται για ένα είναι ένα «νομοσχέδιο-ταφόπλακα», όπως το αποκαλούν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργαζόμενοι του ΕΣΥ και θεραπευτές για τον δημόσιο χαρακτήρα της ψυχικής υγείας και των προγραμμάτων απεξάρτησης.

«ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ» – ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ» είναι το κεντρικό μήνυμα της συναυλίας στην οποία καλούν κάθε πολίτη να δώσει δυναμικό παρόν. Αξίζει να τονιστεί πως η κυβέρνηση από τις πρώτες διαρροές του νομοσχεδίου (τον Νοέμβριο του 2023) δεν θέλησε ούτε στιγμή να συζητήσει με τους επαγγελματίες θεραπευτές και τους εργαζόμενους στις δομές ψυχικής υγείας. Με μηδενικό κοινωνικό διάλογο προχωρά στην κατάργηση όλων των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης (βλ. ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ κ.α.), τα ενοποιεί όλα σε έναν Οργανισμό, ενώ παράλληλα κλείνει το Δαφνί (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής) και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Επίσης οι εργαζόμενοι των δομών αυτών μετατρέπονται σε εργαζόμενους των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) πράγμα που σημαίνει πως θα στέλνονται όπου θα υπάρχει ανάγκη, δηλαδή παντού στο υποστελεχωμένο ΕΣΥ. Με αυτόν τον τρόπο διαλύεται κάθε σταθερή σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου που είναι το πρώτο και βασικό για μια θεραπεία.

Μια πτυχή του νομοσχεδίου που τρομάζει και αποτελεί μνημείο οπισθοδρομικότητας είναι τα όσα αναφέρει η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 3. Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας (ΥΨΥ) έχουν τρεις βασικούς πυλώνες οι οποίοι μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: «η) την ψυχιατροδικαστική με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μορφών σωφρονισμού των εφήβων». Η κυβέρνηση φέρνει μια «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» μόνο για έχοντες και για «σωφρονισμό» των εφήβων, η οποία επιπλέον «απελευθερώνει» τις εργασιακές συνθήκες των υγειονομικών.

Ανακοίνωση για την μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα εξέδωσαν οι 9 μεγαλύτεροι εκπρόσωποι των φορέων που εδώ και 10 μήνες, μαζί με εκατοντάδες φορείς ακόμα, βρίσκονται σε συνεχείς και δυναμικές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείο Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, την Ομοσπονδία Συλλόγων ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο Υποστήριξης του επιστημονικού και κοινωνικού έργου του 18ΑΝΩ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και τον Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από διαταραχή πρόσληψης τροφή «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ».

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εννέα μεγάλων φορέων Απεξάρτησης και Ψυχικής Υγείας:

«Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας μέσα στο κατακαλόκαιρο έρχεται να ξεμπερδέψει μια και καλή με ότι έχει μείνει όρθιο στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες της ΕΕ και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 – 2030. Αντί να στελεχώσει με όλο το αναγκαίο προσωπικό τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, αντί να προχωρήσει στην δημιουργία νέων δομών, στην ενίσχυση της ανύπαρκτης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης, στην ενίσχυση των δημόσιων «στεγνών προγραμμάτων», παραχωρεί ότι έχει απομείνει δημόσιο στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση στους ιδιώτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους!

Την ίδια ώρα που συνολικά ο λαός, οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση, η επιστημονική κοινότητα, οι θεραπευόμενοι και οι οικογένειές τους έχουν καταδικάσει το σχέδιο νόμου – έκτρωμα μέσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πολύμορφες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κρύβεται γιατί δεν μπορεί να υπερασπιστεί την διάλυση ενός τόσο ευαίσθητου τομέα της υγείας, προπομπό για όσα δρομολογούν το επόμενο διάστημα συνολικά στο ΕΣΥ.

Τους λέμε ότι το σχέδιο νόμου δεν θα περάσει και σε κάθε περίπτωση θα μείνει στα χαρτιά!

Το σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης προβλέπει:

· Το κλείσιμο 2 εκ των 3 Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, του ΨΝΑ και του ΨΝΘ.

· Την μεταφορά όλων των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας και τις αρμοδιότητες αυτών στις ΥΠΕ. Την παράλληλη ενίσχυση και εκχώρηση υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους, με ότι αυτό συνεπάγεται για ψυχικά πάσχοντες και εργαζόμενους, με αποτέλεσμα κάθε λογής ιδιώτες να αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος της δημόσιας ψυχικής υγείας.

· Την κατάργηση των δημόσιων, δωρεάν «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, προγραμμάτων με τεράστια εμπειρία στην πρόληψη, απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18 ΑΝΩ», το «ΙΑΝΟΣ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», το «ΑΡΓΩ» και την ενίσχυση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης» σε βάρος της απεξάρτησης.

· Την δημιουργία ενός ΝΠΙΔ στον τομέα της απεξάρτησης, με αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων.

· Το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης αφού δε διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.

· Τη γενναία χρηματοδότηση με κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης των αμαρτωλών ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων, για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης.

· Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζόμενων στις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, από την μία δομή στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από την μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των «εκτάκτων» υπηρεσιακών αναγκών που μόνο έκτακτες δεν είναι.

· Την αέναη «πλοήγηση» των ασθενών και των οικογενειών τους στην πανσπερμία των ψυχιατρικών δομών (δημόσιες, ιδιωτικές, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ) που εντάσσονται σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό.

· Την ιατρικοποίηση και την ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων, τις οποίες βαφτίζει «παρεκκλίνουσες» συμπεριφορές. Τη δημιουργία «σύγχρονων αναμορφωτηρίων».

Καλούμε πανελλαδικά όλο το λαό, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την νεολαία, τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση, τους ψυχικά πάσχοντες, τους θεραπευόμενους των προγραμμάτων απεξάρτησης και τις οικογένειές τους, να ορθώσουμε όλοι μαζί το ανάστημά μας μπροστά σε ένα σχέδιο νόμου – ταφόπλακα των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Να ενώσουμε την «ΚΡΑΥΓΗ» μας απέναντι στο μέλλον που επιφυλάσσουν για εμάς και τα παιδιά μας! Να παλέψουμε για καθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης στο ύψος των αναγκών μας!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/7, 19.30 ΜΜ, ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ» – ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ».

Διαβάστε επίσης:

Ωρωπός: Εθελοντής πυροσβέστης στο νοσοκομείο μετά από εισπνοή καπνών – Οριοθετημένη η πυρκαγιά σύμφωνα με την Πυροσβεστική

Εξοργιστικό! Άφησαν πυροσβέστες χωρίς πόσιμο νερό σε πυρκαγιά και με καύσωνα

Ρέθυμνο: Κάλεσαν 80χρονο ιδιώτη γιατρό για εφημερίες στο Νοσοκομείο!