Με σύμβουλο υπόδικο ο Πατούλης καταγγέλλει κυκλώματα διαφθοράς

Με σύμβουλο υπόδικο ο Πατούλης καταγγέλλει κυκλώματα διαφθοράς

Τις σοβαρότατες ευθύνες αλλά και την πολιτική υποκρισία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη αποδεικνύει η εξάρθρωση από την ΕΛΑΣ ενός νέου κυκλώματος διαφθοράς για την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με τη συμμετοχή υπαλλήλων και ιδιοκτητών σχολών οδήγησης, που μέσα σε εννιά μήνες, και ειδικότερα από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2022, χορήγησαν παρανόμως 340 διπλώματα οδήγησης σε υποψηφίους. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Μεταφορών, οι οποίοι προάχθηκαν επί διοίκησης Πατούλη με κριτήριο ότι ήταν μέλη συνδικαλιστικής παράταξης στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων «γαλάζιοι» συνδικαλιστές και πρόσωπα που κινούνταν παλαιότερα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως κατήγγειλε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

Αν και η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο Γ. Πατούλης προέβη σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και γίνεται λόγος για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, η πραγματικότητα δείχνει άλλα. Από τον Σεπτέμβρη του 2021 το Documento είχε αποκαλύψει την ύπαρξη ακόμη ενός κυκλώματος στην Περιφέρεια Αττικής σχετικό με την έκδοση πλαστών διπλωμάτων οδήγησης, με 13 υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών του Νότιου Τομέα Αττικής, εννέα ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης αλλά και δεκάδες οδηγούς να έχουν πλέον παραπεμφθεί σε δίκη, η οποία έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2023.

Τους έχρισε προϊστάμενους ο Πατούλης

Πριν από μερικές μέρες η Ασφάλεια Αττικής εξάρθρωσε ένα πολυπλόκαμο κύκλωμα έκδοσης αδειών οδήγησης το οποίο λειτουργούσε στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής. Επρόκειτο για εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη δομή, ρόλους και λειτουργία που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2022. Στην οργάνωση συμμετείχαν συνολικά 17 άτομα. Μεταξύ αυτών εννέα ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης, δύο υπάλληλοί τους και επτά υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής. Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, να χορηγούσαν παρανόμως άδειες οδήγησης σε δεκάδες υποψήφιους οδηγούς οι οποίοι δεν γνώριζαν καν την ελληνική γλώσσα και άρα είχαν πρόβλημα να περάσουν τις θεωρητικές εξετάσεις.

Μεταξύ των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι και δύο προϊστάμενοι στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και συνδικαλιστές. Ο ένας είναι ο προϊστάμενος του Τμήματος Εκδοσης Αδειών Οδήγησης της Διεύθυνσης Μεταφορών, τον οποίο τα μέλη της οργάνωσης αποκαλούσαν συνθηματικά «ψηλός». Το δεύτερο πρόσωπο είναι η προϊσταμένη του Τεχνικού Τμήματος Εκδόσεων Αδειών Οδήγησης της Διεύθυνσης Μεταφορών, την οποία τα μέλη του κυκλώματος αποκαλούσαν «ξανθιά». Οι δυο τους, όπως κατήγγειλε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, αναβαθμίστηκαν υπηρεσιακά επί διοίκησης Πατούλη. Μόνο κριτήριο ήταν η συνδικαλιστική τους ιδιότητα, όπως τονίζουν, επιρρίπτοντας ευθύνες γι’ αυτό στον περιφερειάρχη Αττικής.

«Οι ευθύνες του περιφερειάρχη κ. Πατούλη δεν κρύβονται από τις βαρύγδουπες δηλώσεις για τα αυτοδίκαια προβλεπόμενα από τον υπαλληλικό κώδικα και το πειθαρχικό δίκαιο» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής και συμπληρώνεται: «Τους δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες τους “έχρισε” ο ίδιος προϊστάμενους στην εν λόγω Δ/νση τον Απρίλιο του 2021!!!, βεβαίως με το “αξιοκρατικό” κριτήριο της συμμετοχής τους στο ψηφοδέλτιο της Αναγέννησης/ΔΑΚΕ, που έστησε…».

Τους «φύτευαν» κάμερες και «ψείρες»

Στις σελίδες της δικογραφίας που έχει στη διάθεσή του το Documento ξεδιπλώνεται η δράση του κυκλώματος.

Οι ιδιοκτήτες των σχολών οδήγησης υπόσχονταν στους πελάτες τους ότι θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Στη συνέχεια τους εφοδίαζαν με μικροσκοπικές κάμερες αλλά και ακουστικά τύπου «ψείρα», τα οποία τοποθετούσαν στο εσωτερικό του αυτιού των υποψηφίων ώστε να τους καθοδηγούν την ώρα των εξετάσεων. Για να μη γίνονται αντιληπτές οι κάμερες πάνω στους υποψηφίους, τα μέλη του κυκλώματος τους παρότρυναν να φορούν μακρύ παντελόνι. Παράλληλα, στο σακίδιο του υποψηφίου υπήρχε και «συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων δικτύου». Η κάμερα ήταν πάντοτε τοποθετημένη είτε στην μπλούζα είτε στο πουκάμισο του υποψηφίου ή στη μάσκα προστασίας για τον κορονοϊό.

Κάποιες άλλες φορές τα μέλη του κυκλώματος εφοδίαζαν τους υποψηφίους και με smart watch το οποίο επίσης είχε κάμερα. Οι υποψήφιοι εισέρχονταν στην αίθουσα των εξετάσεων. Εκεί συνήθως βρίσκονταν ως επιτηρητές τα μέλη του κυκλώματος που υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής. Οι υποψήφιοι ενεργοποιούσαν την κάμερα και οι ιδιοκτήτες των σχολών κατάφερναν να έχουν οπτική επαφή με την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή όπου προβάλλονταν οι ερωτήσεις. Στη συνέχεια καθοδηγούσαν τον υποψήφιο μέσω της «ψείρας» ώστε να απαντήσει σωστά στις ερωτήσεις, ούτως ώστε σε πρώτη φάση να περάσουν το θεωρητικό κομμάτι των εξετάσεων. Η προετοιμασία δε του κυκλώματος ήταν τέτοια που σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν γνώριζε ελληνικά, υπήρχε πρόσωπο πακιστανικής καταγωγής που τους μετέφραζε όσα του έλεγαν είτε στα αγγλικά είτε στη γλώσσα του.

Η «ταρίφα» για το κάθε παράνομο δίπλωμα

Μία εβδομάδα μετά τις θεωρητικές εξετάσεις οι υποψήφιοι λάμβαναν μέρος και στις πρακτικές. Τα μέλη του κυκλώματος συμβούλευαν τον υποψήφιο να έχει πάντοτε μαζί του περί τα 150 ευρώ, ώστε σε περίπτωση που διαπιστωθούν από τους εξεταστές λάθη ή παρατυπίες να τους τα δώσουν για να μην τους κόψουν.

Στη συνέχεια, και αφού ολοκλήρωναν με επιτυχία και το δεύτερο μέρος των εξετάσεων, αποκτούσαν προσωρινή άδεια οδήγησης. Η «ταρίφα» για την έκδοση διπλώματος ανερχόταν, κατά μέσο όρο, σε 2.000 ευρώ. Απ’ αυτά τα 500 ευρώ πήγαιναν στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής που έκαναν τα στραβά μάτια στις εξετάσεις.

Τα χρήματα καταβάλλονταν από τον υποψήφιο σε δύο δόσεις. Το πρώτο μέρος ως προκαταβολή κατά την πρώτη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των σχολών οδήγησης και το δεύτερο μέρος ως αποπληρωμή πριν από την είσοδό τους στην αίθουσα για τη θεωρητική εξέταση. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΑΣ, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022 εκδόθηκαν συνολικά περί τα 340 διπλώματα παράνομα διπλώματα, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 680.000 ευρώ.

«Μαύροι» και «σκυλιά» οι αλλοδαποί υποψήφιοι!

Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε η οργάνωση ήταν και το γεγονός ότι τα μέλη της χρησιμοποιούσαν συνθηματικές λέξεις στις μεταξύ τους επικοινωνίες. Για παράδειγμα, η κωδική λέξη «μαύρο» χρησιμοποιούνταν για να περιγραφεί η όλη παράτυπη διαδικασία έκδοσης διπλώματος οδήγησης, ενώ χρησιμοποιούσαν την κωδική λέξη «γρήγορο» για να περιγραφεί το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί στον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Μεταφορών που συμμετείχε στο κύκλωμα. Με τις λέξεις «μαύρα» ή «σκυλιά» περιέγραφαν τους υποψήφιους οδηγούς που ήταν υπήκοοι τρίτων χωρών, ενώ ως «μηχανήματα ή πράγματα» περιέγραψαν τις οπτικοακουστικές συσκευές με τις οποίες εφοδίαζαν τους υποψηφίους για να μπορέσουν να περάσουν τις εξετάσεις. Με τη λέξη «δρομολόγιο» αναφέρονταν σε υποψήφιο οδηγό που θα λάμβανε μέρος στις εξετάσεις, ενώ ως «δουλεμένα μηχανήματα» περιέγραφαν την εξάσκηση των υποψήφιων οδηγών με τις οπτικοακουστικές συσκευές πριν από την ημέρα της εξέτασης.

Ο υπόδικος σύμβουλος κυκλοφορίας του Πατούλη

Η ανακοίνωση της εξάρθρωσης του κυκλώματος και των συλλήψεων ορισμένων από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα προκάλεσε σάλο και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης με ανακοίνωσή του έσπευσε να νίψει τας χείρας του λέγοντας ότι προέβη σε όλες τις δέουσες ενέργειες.

«Είμαστε απόλυτα σαφείς, καμία έκνομη, παραβατική, αντικοινωνική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τη διοίκηση της Περιφέρειας. Απολύτως καμία, ποτέ και για κανέναν λόγο» αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής. Παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις ο περιφερειάρχης δεν φάνηκε να έχει την ίδια ευαισθησία σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του στενού συνεργάτη του σε παλαιότερο κύκλωμα έκδοσης πλαστών διπλωμάτων. Ηταν Σεπτέμβριος του 2021 όταν το Documento αποκάλυπτε την παραπομπή σε δίκη με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος 13 υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών του Νότιου Τομέα Αττικής, εννέα ιδιοκτητών σχολών οδήγησης αλλά και δεκάδων οδηγών για την εμπλοκή τους σε κύκλωμα έκδοσης πλαστών διπλωμάτων οδήγησης. Πρόκειται για κύκλωμα το οποίο εξιχνιάστηκε το 2019, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση και καταγγελίες που είχαν φτάσει στα γραφεία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Η δράση του κυκλώματος ήταν τουλάχιστον διετής και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι και τον Μάρτιο του 2019. Συνολικά το κύκλωμα είχε καταφέρει να εκδώσει 213 άδειες, πάντοτε με το ανάλογο αντίτιμο που κυμαίνονταν από 1.600 έως και 2.800 ευρώ.

Ακόμη ένα «γαλάζιο» στέλεχος που έχει παραπεμφθεί σε δίκη είναι και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης Διαμαντής Ηλιάδης. Γνωστό στέλεχος της ΝΔ, ήταν εκπρόσωπος του συνδυασμού του Γ. Πατούλη στις εκλογές του 2019, με τον οποίο έχουν άριστες σχέσεις. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του documentonews.gr, η κόρη του Δ. Ηλιάδη ήταν μεταξύ των προσώπων που είχαν προσληφθεί στην Περιφέρεια Αττικής από τον Γ. Πατούλη χωρίς ΑΣΕΠ, ενώ είχε κατατεθεί και σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Documento Newsletter