Δεκάδες δημοσιογράφοι αλλά και απλοί πολίτες γέμισαν το πεζοδρόμιο μπροστά στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, όπου τις τελευταίες 13 ημέρες η δημοσιογράφος Μαρίνα Βήχου διεξήγαγε τον δικό της προσωπικό αγώνα ενάντια στα πρωτοφανή περιστατικά περιστολής της ελευθερίας του Τύπου που έχουν παρατηρηθεί στη χώρα τον τελευταίο χρόνο.
Η Μαρίνα Βήχου έπαυσε την απεργία πείνας ύστερα από έναν αγώνα που παρά τις προσπάθειες να αποσιωπηθεί, κατάφερε να κερδίσει την προσοχή μεγάλου μέρους των πολιτών της Αθήνας, ενώ τα αιτήματα και οι προβληματισμοί που έθετε και τα οποία απηχούν τις σκέψεις πολλών δημοσιογράφων, έγιναν γνωστά και μέσα από τις σελίδες αρκετών ανεξάρτητων ΜΜΕ.
Σήμερα, ημέρα κατά την οποία η Μαρίνα Βήχου σταμάτησε την απεργία πείνας, οι συνάδελφοί της συγκεντρώθηκαν έξω από την ΕΣΗΕΑ φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, και τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η προσπάθεια της κ. Βήχου θα συνεχιστεί με διαφορετικές μορφές πάλης.
Στο σημείο στήθηκε βήμα, όπου εκτός από τη Μαρίνα Βήχου χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Χριστόφορος Βερναρδάκης, εκ μέρους του ΜεΡΑ25 η βουλευτής Μαρία Απατζίδη, ενώ εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων μίλησε η Ελένη Μπότση.
Μαρίνα Βήχου: «Ήταν μια προσωπική εξέγερση»
Στην ομιλία της η Μαρίνα Βήχου, δεν παρέλειψε να καλέσει τους συγκεντρωμένους να φωνάξουν ορισμένα ευφάνταστα συνθήματα γεγονός που προκάλεσε αμηχανία, αλλά ανέβασε και τον παλμό της συγκέντρωσης. Συνθήματα όπως «τηρήστε τη δεοντολογία», «δεν είμαστε αλήτες, δεν είμαστε ρουφιάνοι, δεν είμαστε εγκάθετοι ούτε και τρομολάγνοι», και «οι δημοσιογράφοι είναι λειτουργοί, όχι παπαγάλοι κυβερνητικοί», ακούστηκαν στη λεωφόρο Ακαδημίας το απόγευμα της Δευτέρας.
Στην ομιλία της η Μαρίνα Βήχου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η απόφασή της να προχωρήσει σε απεργία πείνας «ήταν μια προσωπική εξέγερση μπροστά σε αυτά που γίνονται στην ενημέρωση εδώ και έναν χρόνο».
Όπως τόνισε, «η δημοσιογραφία είναι ένας πυλώνας της δημοκρατίας που λαβώνεται από την κυβέρνηση μέσω του ελέγχου που έχει στα ΜΜΕ, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά και μέσω λιστών που διοχετεύουν χρήματα». «Δεν άντεχα την ισοπέδωση ότι όλοι είμαστε αλήτες και ρουφιάνοι», σημείωσε.
Μάλιστα, επιτέθηκε κατά της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ, με τα βέλη της να χτυπούν τους εκπροσώπους τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΔΣ της Ένωσης, χαρακτηρίζοντας την ηγεσία «ξεπουλημένη».
Αναφέρθηκε μάλιστα σε ένα προς ένα τα αιτήματά της, τα οποία όπως η ίδια λέει εστάλησαν στις καλένδες από την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ.
«Ζήτησα να δημιουργηθεί παρατηρητήριο δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, όμως είπαν ότι χρειάζεται να αλλάξει το καταστατικό της Ένωσης, το οποίο θα σήμαινε τη συμμετοχή 4.000 μελών, πράγμα αδύνατο.
Ζήτησα να πάνε συνάδελφοι από την ΕΣΗΕΑ στους χώρους εργασίας και να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους για τα ζητήματα δεοντολογίας και μου απάντησαν ότι θα κάνουν ημερίδες.
Ζήτησα να παλέψουμε για διακομματικό έλεγχο στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ, αλλά αρνήθηκαν.
Ζήτησα να παρέμβει η ΕΣΗΕΑ ώστε να μην επιτρέπεται στον Ηλία Κασιδιάρη να κάνει εκπομπή μέσα από τις φυλακές στο Δομοκό και το αρνήθηκαν κι αυτό».
Κλείνοντας την ομιλία της η Μαρίνα Βήχου τόνισε: «Καλά κάνει ο κόσμος και γυρίζει την πλάτη στα κανάλια αλλά πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του στηρίζοντας εφημερίδες που δεν είναι “χρυσοπετσωμένες”».
Κάλεσε μάλιστα σε συστράτευση μέσα από ένα πλατύ πολιτικό μέτωπο ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα σήψης στον χώρο.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους γνωστοποίησε ένα περιστατικό που συνέβη μπροστά του όπως είπε, αφού πρώτα σημείωσε τη θέση του ότι «τα συνδικάτα υπάρχουν μόνο για τα συμφέροντα των εργαζομένων».
«Κάποιος από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, είπε στη Μαρίνα Βήχου ότι η ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να λειτουργεί υπό το καθεστώς απειλής. Θεωρούσε απειλή την πράξη αυτοθυσίας και ανιδιοτέλειας ενός μέλους της ΕΣΗΕΑ και όχι τη στάση των εργοδοτών», είπε ο κ. Βερναρδάκης.
Κατηγόρησε μάλιστα την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ για τη στάση της στο θέμα του Μένιου Φουρθιώτη και την επιλογή της να έρθει σε συνεννόηση με τη νομική του ομάδα για να γίνει διαχείριση του θέματος της πλαστής ταυτότητας ΕΣΗΕΑ που φέρεται να χρησιμοποιεί.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ενημέρωσης, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι «ευθύνη έχουμε όλοι. Αν δε θεωρηθεί ξανά δημόσιος χώρος η ενημέρωση, θα ζήσουμε χειρότερα».
Μαρία Απατζίδη: Οι δημοσιογράφοι να ελέγχουν την ΕΣΗΕΑ
Στη σύντομη παρέμβασή της η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, τόνισε ότι βρίσκεται στον χώρο πρώτα ως πολίτης, ύστερα ως γυναίκα και τέλος ως πολιτικός.
«Η ΕΣΗΕΑ που είναι υποτίθεται συνδικαλιστικός φορέας, στην περίπτωση της Μαρίνας δεν επιλύει καταστάσεις. Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να ελέγχουν την ΕΣΗΕΑ και να μη γίνονται όχημα στήριξης των μεγαλοεκδοτών».
Ελένη Μπότση: Ο αγώνας για ελεύθερη ενημέρωση είναι αγώνας για τη δημοκρατία
Η Ελένη Μπότση, εκπροσωπώντας τους Οικολόγους Πράσινους τόνισε ότι «ο αγώνας για ελεύθερη ενημέρωση είναι αγώνας για τη δημοκρατία».
Υπενθύμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, γεγονός που είναι πολύ κακό για μια δυτική δημοκρατία, όπως τόνισε.