Με στόχο τον Λευκό Οίκο το ζεύγος Μπούτιτζατζ φέρνει ήδη την αλλαγή στη χώρα

Με στόχο τον Λευκό Οίκο το ζεύγος Μπούτιτζατζ φέρνει ήδη την αλλαγή στη χώρα

Ένα φιλί ενώπιον των υποστηρικτών του στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, ένα εξώφυλλο περιοδικού και η εξιστόρηση του πρώτου τους ραντεβού: ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 Πιτ Μπούτιτζατζ και ο σύζυγός του Τσέιστεν φέρνουν μια μεγάλη αλλαγή στις ΗΠΑ.

«Δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε πριν πέντε χρόνια», σχολιάζει η Ανίζ Πάρκερ η πρώτη λεσβία δήμαρχος μιας μεγάλης αμερικανικής πόλης, του Χιούστον στο Τέξας, και επικεφαλής του οργανισμού Victory Fund που προωθεί την εκλογή υποψηφίων ΛΟΑΤΚΙ.

Ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων είναι νόμιμος στις ΗΠΑ από τον Ιούνιο του 2015.

Λιγότερο από τέσσερα χρόνια αργότερα ενώπιον των υποστηρικτών του που παρέστησαν τον Απρίλιο στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ο 37χρονος πρώην στρατιωτικός Πιτ Μπούτιτζατζ, δημάρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα και ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος για το χρίσμα ενός μεγάλου κόμματος, απηύθυνε μερικά λόγια προς τον σύντροφό του για να τον ευχαριστήσει: «Στον Τσέιστεν, την αγάπη μου, επειδή μου έδωσε τη δύναμη να το κάνω και μια αρκετά ισχυρή βάση για να είμαι ο εαυτός μου».

Το φιλί τους στο πόντιουμ έκανε τον γύρο του κόσμου.

Στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν μαζί για το εξώφυλλο του περιοδικού Time, υπό τον τίτλο «Πρώτη οικογένεια» (First Family), ένας όρος που χρησιμοποιείται για την οικογένεια του Αμερικανού προέδρου.

«Αποτελεί μια ραγδαία αλλαγή στην αμερικανική πολιτική», υπογραμμίζει ο Μπράιαν Πάουελ καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Πίσω από την εικόνα της νέας Αμερικής η ιστορία αυτού του νεαρού ζευγαριού είναι συνηθισμένη.

«Με εξαίρεση το γεγονός ότι ανήκουμε στο ίδιο φύλο, το πρώτο μας ραντεβού έμοιαζε με κάτι που οι γονείς μας θα χαρακτήριζαν συνηθισμένο», έγραψε ο Μπούτιτζατζ στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Shortest way home» (Ο συντομότερος δρόμος για το σπίτι).

Αφού γνωρίστηκαν μέσω μιας διαδικτυακής εφαρμογής, ο Μπούτιτζατζ συναντήθηκε με τον 29χρονο Τσέιστεν Γκλέζμαν σε μια ιρλανδική παμπ τον Σεπτέμβριο του 2015.

Δήμαρχος από το 2012 ο Μπούτιτζατζ είχε αποκαλύψει δημοσίως την ομοφυλοφιλία του λίγους μήνες νωρίτερα, αμέσως πριν τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 2018 σε μια αγγλικανική εκκλησία ενώπιον 200 καλεσμένων. Ο δήμαρχος και ο πρώην καθηγητής ζουν πλέον στο Σάουθ Μπεντ.

«Καθώς αυτή τη φορά πρόκειται για προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, η οποία καλύπτεται εκτενώς από τα μέσα ενημέρωσης, αυτή η εικόνα του νεαρού, παντρεμένου και ευτυχισμένου ζευγαριού θα μπει στα σπίτια όλων» των Αμερικάνων, επισημαίνει η Πάρκερ.

Πιστός χριστιανός και υποψήφιος της μετριοπαθούς πτέρυγας του Δημοκρατικού κόμματος ο Πιτ Μπούτιτζατζ θεωρείται από κάποιους στην αριστερά πολύ συντηρητικός.

Όμως σε μια χώρα όπου κάποιοι έμποροι αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ομοφυλόφιλους επικαλούμενοι τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και όπου εξακολουθούν να γίνονται «θεραπείες» για την «ίαση» των ομοφυλόφιλων ο Μπούτιτζατζ δεν έχει απήχηση στους πιο συντηρητικούς.

Ένα μέρος των ψηφοφόρων «ενδέχεται να έχει εχθρική αντίδραση», παραδέχεται ο Πίτερ Χαρτ- Μπρίνσον κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιo του Ουινσκόνσιν.

Όμως αυτό «δεν τον αποκλείει σε καμία περίπτωση από την κούρσα», συνεχίζει. «Η πλειονότητα των Αμερικανών, κυρίως όσοι είναι κάτω των 45 ετών, θεωρούν την ομοφυλοφιλία (…) ως αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας κάποιου. Η ιδέα ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού στον Λευκό Οίκο δεν είναι διαφορετική από αυτή ενός ζευγαριού μαύρων».

Η ομοφυλοφιλία «δεν θα είναι αποφασιστικός παράγοντας» για τους ψηφοφόρους, συμφωνούν ο Μπράιαν Πάουελ και η Ανίζ Πάρκερ.

«Δεν είναι ζήτημα πολιτικής, απλώς έτσι είμαστε», δήλωσε ο ίδιος ο Μπούτιτζατζ σε συνέντευξή του πρόσφατα στο CBS.

Είναι «τεράστια απειλή για όσους μας απεχθάνονται», εκτιμά η Πάρκερ, «διότι είναι δύσκολο να κάνεις διακρίσεις εις βάρος κάποιου με τον οποίο νιώθεις τόσο κοντά».

Documento Newsletter