Με στήριγμα τους «εχθρούς της χώρας» προσπαθεί να ξεφύγει ο Μητσοτάκης από το σκάνδαλο των υποκλοπών

Με στήριγμα τους «εχθρούς της χώρας» προσπαθεί να ξεφύγει ο Μητσοτάκης από το σκάνδαλο των υποκλοπών

Το άνετο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την «φυγή προς τα εμπρός» που φιλοτεχνούν τις τελευταίες ημέρες οι μιντιακοί βραχίονες της κυβέρνησης, ανακατεύοντας σειρά χρήσιμων υλικών για την κάλυψη και την προστασία του στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Ρώσοι και Τούρκοι που επιβουλεύονται τις τύχες της χώρας, νέα εκδοχή μεταναστευτικού κινδύνου με «ανθρωπιστική εισβολή», νοσηρό δίπολο «εχθρών της χώρας» ακόμα και εντός των τειχών», όλα για να ολοκληρωθεί η στροφή στα ακροδεξιά, αφού με το σκάνδαλο των υποκλοπών που τον βαραίνει έκαψε τις γέφυρες με τον κεντρώο χώρο στον οποίο ομνυούσε.

Μετατροπή του υπουργικού συμβουλίου σε «πολιτικό κέντρο», ξεδοντιάζοντας τα όποια ψήγματα «επιτελικού κράτους» είχαν απομείνει εξέπεμψαν οι κυβερνητικές πηγές μετά την δεκάλεπτη εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης. Οι ίδιες πηγές οριοθετούν την στροφή αυτή με στόχο την «ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023». Στην ουσία πρόκειται για την τελευταία, προεκλογική στροφή του πρωθυπουργού, που έτσι κι αλλιώς είναι δέσμιος των ισορροπιών και δεν είναι σε θέση να στρίψει προς εκλογές με τον παραδοσιακό «εκλογικό ανασχηματισμό».

Εκείνο που έχει σημασία είναι πως το παραπάνω «πολιτικό κέντρο» θα είναι και το μόνο με αναφορά στο κέντρο που αναμένεται να βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα, αφού την Τρίτη οριστικοποιήθηκε και η στροφή στην ακροδεξιά ατζέντα, σε μια προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να βρει στο ακραίο ακροατήριο τη δεξαμενή που αδειάζει προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το στίγμα άλλωστε το είχε δώσει ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή με την κατηγορία στην αντιπολίτευση πως κάνει «το χατήρι αυτών οι οποίοι δεν θέλουν τον Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και μας το έχουν πει και δημόσια στο κάτω – κάτω της γραφής». Λίγα 24ωρα αργότερα, στο υπουργικό του συμβούλιο τους κατονόμασε κιόλας, λέγοντας πως «ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα».

Σημειώνεται πως ειδικά για τη Ρωσία δεν ήταν ο πρωθυπουργός ο πρώτος που επιχείρησε να συνδέσει τις υποκλοπές με τη στάση της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Μόλις πριν λίγες ημέρες, στο άρθρο της Ελένης Βαρβιτσιώτη στους Financial Times, φιλοξενήθηκαν δηλώσεις ανώνυμου «προσώπου κοντά στον πρωθυπουργό», στον οποίο αποδόθηκε η θεωρία πως «Δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει απόπειρες αποσταθεροποίησης μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών. Τόσο με άμεσους όσο και έμμεσους τρόπους». Όμως ήταν ο Άδ. Γεωργιάδης που από τις πρώτες ημέρες μετά την καταγγελία Ανδρουλάκη έβαλε στο κάδρο τη Ρωσία και την Τουρκία.

Περιμένουν εισβολές από τα μωρά

Αφού εντέχνως άφησε να αιωρούνται οι εχθρικές προθέσεις των δύο ξένων ηγετών απέναντι στην κρίση που βιώνει η κυβέρνησή του από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων με την υπογραφή του, στη συνέχεια τους «έδεσε» και με το μεταναστευτικό. Μάλιστα, το αναβάθμισε σε επίπεδο απειλών, συνεχίζοντας τη χυδαία γραμμή στην οποία πάτησε και από το βήμα της Βουλής όταν είπε πως «δήθεν Έλληνες άφησαν ένα μωρό να πεθάνει στο έδαφος της Ελλάδος και μάλιστα να το βαφτίζουν και Μαρία τις ημέρες της Παναγίας».

Πλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλάει για «ανθρωπιστικές εισβολές», με τον λόγο και τον τόνο του να μην διαφέρει από τους όψιμους υπερασπιστές του σε υποκλοπές και μεταναστευτικό του κόμματος Τζήμερου-Κρανιδιώτη. Οι τελευταία δρουν εδώ και καιρό ως «συνήγοροι» της κυβέρνησης στη δημόσια σφαίρα, χωρίς να αποκλείεται το προσεχές διάστημα ακόμα και αρραβώνας.

Πανδημία τοξικότητας

Η τριάδα των απειλών συμπληρώνεται από την εκτεταμένη και διογκούμενη ενεργειακή κρίση, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επιχειρεί να ξαναχρησιμοποιήσει το όχημα της πανδημίας, και πάλι για τη διάσωσή του. «Θα έλεγα ότι έχει πολλά κοινά στοιχεία με την πανδημία, την οποία αντιμετωπίσαμε πριν από δύο και κάτι χρόνια. Είναι παγκόσμια, είναι ασύμμετρη, έχει πολλές ακόμα άγνωστες παραμέτρους, ενώ κι αυτή επιφέρει παράλληλες συνέπειες σε πολλά διαφορετικά πεδία: από την πορεία των εθνικών οικονομιών και το πορτοφόλι του κάθε νοικοκυριού, μέχρι την κοινωνική συνοχή και την καθημερινή ζωή κάθε τόπου» δήλωσε σε μια αποστροφή του λόγου του.

Δεν έμεινε εκεί, αφού πέρα από τις υποσχέσεις για παροχές στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε πως στόχος του είναι να κινηθεί όπως και στην πανδημία, είτε πρόκειται για την κρατική αντίδραση, είτε για μία νέα λίστα Πέτσα, υπό την επωνυμία «λίστα Σκρέκα».

«Θα χρειαστούμε, κύριε Υπουργέ, μία εκστρατεία ευρείας ενημέρωσης για το ζήτημα αυτό, ώστε όλοι να μπορούν να πληροφορηθούν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης ρεύματος, παράλληλα με τις γενικές ρήτρες, οι οποίες ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τη λειτουργία του Δημοσίου» ήταν το σύνθημα που αναμφίβολα έπιασαν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, ως υπόσχεση για να αντέξουν την «κόπωση» από τα συνεχή χτυπήματα που δέχονται μαζί με την κυβέρνηση από τα σκάνδαλα που την βαραίνουν.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί πως παρά το σχέδιο να ελέγξει τις πολλαπλές ζημιές με τις παροχές που ετοιμάζει για τη Θεσσαλονίκη, επιβεβαίωσε και την δεινή θέση που βρίσκεται σε σχέση με τα μάτια των αγορών και των ξένων επενδυτών. Η φράση «δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών» ήταν μία πρώτη αντίδραση στο μήνυμα που πήρε από το δημοσίευμα του Reuters που έγραψε για τις ανησυχίες που προκαλούν τα σχέδια παροχών, παραμένει ωστόσο άγνωστο εάν τα «φρένα» αυτά στους υπουργούς -που αγωνιούν ακόμα και για την εκλογή τους- θα πιάσουν.

«Όσοι έχουν αμφιβολίες δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγεθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις. Πού; Στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας» ήταν η αναφορά που αναμφίβολα σφραγίζει τη σημερινή του παρέμβαση, προοιωνίζοντας μία ζοφερή πολιτική πραγματικότητα, με την αντιπαράθεση πλέον να βασίζεται στο «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός της χώρας».

Διαβάστε επίσης

Θολώνει τα νερά ο Μητσοτάκης κατηγορώντας Πούτιν – Ερντογάν για σχέδιο αποσταθεροποίησης

Σκάνδαλο υποκλοπών: «Φωτογραφίζει» την ευθύνη Μητσοτάκη και ο Παυλόπουλος

Σκάνδαλο υποκλοπών: Επιχείρηση κουκούλωμα στην ΕΥΠ-Καταστρέφουν υλικό παρακολουθήσεων

Documento Newsletter