Με Παπακωνσταντίνου και Μάλαμα

Με Παπακωνσταντίνου και Μάλαμα

Θανάσης και Σωκράτης ρίχνουν αυλαία στο συναυλιακό καλοκαίρι με τέσσερις συναυλίες σε θέατρο Βράχων και Κατράκειο

Tο νεανικό κοινό τούς ακολουθεί φανατικά, αυτές οι μουσικές βραδιές όμως αποτελούν τόπο συνάντησης για ανθρώπους από διαφορετικές γενιές. Οι συναυλίες τους γίνονται γιορτή, συχνά και κραυγή διαμαρτυρίας για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η καλλιτεχνική τους πορεία είναι συνδεδεμένη με πολλούς τρόπους. Η πρώτη «συνάντηση» του Θανάση Παπακωνσταντίνου με τον Σωκράτη Μάλαμα μας ταξιδεύει πίσω στο 1995 και στον δίσκο «Στην Ανδρομέδα και στη Γη» όπου ο Σωκράτης ερμήνευσε τα τραγούδια «Η βέρα», «Του κάτω κόσμου οι φυλακές», «Οι καλόγεροι». Το 2018 κυκλοφόρησε ο δίσκος του Παπακωνσταντίνου «Με στόμα που γελά» με ερμηνευτή τον Σωκράτη Μάλαμα, οδηγώντας σε μια σειρά από κοινές καλοκαιρινές εμφανίσεις που το κοινό αγκάλιασε φανατικά. Εδωσαν τότε «ραντεβού σε πλατείες, θέατρα, παραλίες, βουνά και όπου αλλού της γης».

Το 2021 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Απροστάτευτος» με εικονογραφημένα τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος τότε είχε γράψει στο κανάλι του στο YouTube: «Εδώ και χρόνια ο –εν τη μουσική– αδερφός Σωκράτης απέκτησε το χούι να μου στέλνει στο κινητό ποιήματα που διάβαζε και του άρεσαν. Δεν ξέρω γιατί το κάνει. Κάποια στιγμή, ευρισκόμενος στο καναβάτσο, άρχισα να διασκευάζω μανιωδώς αυτά τα ποιήματα και να του τα επαναπροωθώ σαν αντίδωρο. Σύντομα άρχισα –επίσης μανιωδώς– να ντύνω με μουσική αυτές τις διασκευές, με αποτέλεσμα σε ένα μήνα να έχω ετοιμάσει ικανό αριθμό τραγουδιών που αποτέλεσαν το υλικό του δίσκου “Απροστάτευτος”».

Οι δύο δημιουργοί –πέρα από το εντελώς διαφορετικό ταμπεραμέντο– στις συναυλίες τους εμπλέκονται ενεργά με το κοινό, βρίσκονται μακριά από τη λογική του «καλλιτέχνη διασκεδαστή» που στέκεται αποστασιοποιημένος από το βίωμα και το συναίσθημα του κόσμου. Ενα συναίσθημα που σε κάθε συναυλία ξεχειλίζει από ομορφιά, με τραγούδια που μας θυμίζουν να απλώνουμε το χέρι για βοήθεια σε όποιον το χρειάζεται.

«Θα δοθεί νότα τη νότα η μάχη για το δικαίωμα στο όνειρο». Αυτό το στίγμα έδωσε ο ίδιος o Θανάσης Παπακωνσταντίνου στις φετινές συναυλίες του. Δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο εύστοχος εν μέσω ενός καλοκαιριού που τα όνειρα χάθηκαν κάπου ανάμεσα στη στάχτη από τις πυρκαγιές, τη λάσπη από τις καταστροφικές πλημμύρες, τη φρίκη από τους νεκρούς μετανάστες της Πύλου και τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά. Η μάχη για το όνειρο παραμένει κρίσιμη.

INFO
Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Βράχων (25, 26, 27/09) και Σωκράτης Μάλαμας στο Κατράκειο (2/10)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter