Με σηκωμένα τα χέρια απέναντι στις κρίσεις ο Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου

Με σηκωμένα τα χέρια απέναντι στις κρίσεις ο Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου

Αποχαιρετισμό στα… «ανέμελα καλοκαίρια» είχε να καταθέσει στην εθιμοτυπική, μηνιαία επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αφού δήλωσε κατ’ ουσίαν την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην κλιματική κρίση και τις καταστροφικές της συνέπειες, επέμεινε στη λογική των εκκενώσεων απέναντι σε φωτιές και πλημμύρες, και στις αποκαταστάσεις μετά την καταστροφή.

Την «πολύ καλή τουριστική περίοδο» βρήκε να προτάξει κατά την επίσκεψή του στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναζητώντας «αντιστάθμισμα» στον πύρινο όλεθρο που σάρωσε τις προηγούμενες ημέρες τη χώρα, προαναγγέλλοντας με τον τρόπο του και νέες καταστροφές από τις επερχόμενες πλημμύρες.

«Κυρία Πρόεδρε, το φετινό καλοκαίρι μας τίμησε τις δύο όψεις του Ιανού. Από τη μία πολύ καλή τουριστική περίοδος, από την άλλη όμως ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς κρίσεων που αφορούν την πολιτική προστασία με πολύ δύσκολες πυρκαγιές. Η πυρκαγιά στον Έβρο ήταν μεγαλύτερη καταγεγραμμένη που είχαμε στην πατρίδα μας και την Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχίζοντας με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που χτυπούν την Τρίτη και τη Μαγνησία.

«Και σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα τελείως ακραίο φαινόμενο που τώρα είναι έντονα στη Μαγνησία και στο Βόλο και σε ολόκληρη την Θεσσαλία. Και κάνω έκκληση πολίτες να υπακούουν στις εντολές της Πολιτικής Προστασίας, αν η Πολιτική Προστασία τους ενθαρρύνει να μείνουν στο σπίτι τους αυτό πρέπει να κάνουν» συνέχισε, προστρέχοντας ακολούθως στην επίκληση του «διεθνούς χαρακτήρα» των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Βέβαια, ακραία φαινόμενα δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα. Είδαμε και τις πλημμύρες στην Ισπανία πριν από λίγες ημέρες, και το λέω αυτό διότι η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι που αφορά το μέλλον αλλά το παρόν. Είναι εδώ, δε χρειάζεται επιστήμη για να το επιβεβαιώσει. Το επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή» έσπευσε στο διεθνές παράδειγμα, το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για τον καταστροφικό αντίκτυπο των ακραίων φαινομένων στη χώρα μας, παρά το γεγονός πως επί των ημερών του σημειώνονται το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Στη συνέχεια δε, περιοριζόμενος στον ρόλο του απλού σχολιαστή, κάλεσε για ένα… πιο ανθεκτικό κράτος, χωρίς να περιλάβει στον λόγο του καμία ουσιαστική αυτοκριτική, παρά μόνο μία όψιμη αναφορά, σε συνδυασμό με την πολιτική των αποκαταστάσεων.

«Είναι σαφές ότι δεν τα καταφέραμε όσο καλά θα θέλαμε. Και θα στρέψουμε το βλέμμα στην αποκατάσταση των πληγέντων. Και θα βρεθώ την Παρασκευή στον Έβρο να εξαγγείλω άμεσα μέτρα στήριξης αλλά και άμεσα μέτρα αποκατάστασης για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, ώστε να δώσουμε στη φύση τη δυνατότητα να αναγεννηθεί. Και ταυτόχρονα βέβαια να ξεκινήσουμε και πάλι τον σχεδιασμό για ένα κράτος το οποίο θα είναι ολοένα και πιο ανθεκτικό» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις κοινότυπες και κούφιες διαπιστώσεις.

«Ο πήχης των απαιτήσεων των πολιτών μπαίνει όλο και πιο ψηλά, και τα φαινόμενα μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε σε ολοένα και πιο ακραίες. Είτε μιλάμε για φωτιές, είτε για πλημμύρες, εκφάνσεις της κλιματικής κρίσης» συμπλήρωσε, πριν ζητήσει «συστράτευση» των πολιτών στον… αποχαιρετισμό των «ανέμελων καλοκαιριών».

«Απαιτείται συστράτευση της κοινωνίας και του κράτους όλα τα επίπεδα. Διότι πια τα ανέμελα καλοκαίρια έτσι όπως τα ξέραμε η όπως υπήρχαν στο υποσυνείδητό μας θα πάψουν να υπάρχουν και τα καλοκαίρια από δω και στο εξής θα είναι ολοένα και πιο δύσκολα» κατέληξε στην αναφορά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυρ. Μητσοτάκης, με την Κ. Σακελλαροπούλου να προχωρά και αυτή με τη σειρά της σε γενικές διαπιστώσεις, χωρίς ίχνος ουσίας.

Documento Newsletter