Με ψήφους του ΤΧΣ πέρασε η ληστρική ΑΜΚ της Πειραιώς

Με ψήφους του ΤΧΣ πέρασε η ληστρική ΑΜΚ της Πειραιώς

Εγκρίθηκε την Τετάρτη 7 Απριλίου το απόγευμα με συντριπτική πλειοψηφία στην έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς το σχέδιο της διοίκησης Μεγάλου για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που θα γίνει με ληστρικούς όρους σε βάρος του Δημοσίου και των μικρομετόχων.

Προηγουμένως είχε μεσολαβήσει η έγκρισή του από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω του οποίου το ελληνικό Δημόσιο αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς, με ποσοστό 61,3%.

Με την απόφαση αυτή το ΤΧΣ επέλεξε ενεργητικά να συναινέσει στην επιβολή ζημιάς ύψους 3 δις ευρώ σε βάρος του Δημοσίου.

Μεγάλου: στόχος η μείωση των κόκκινων δανείων μέσα σε 12 μήνες

Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου παρουσίασε για άλλη μια φορά το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας μέσω της ΑΜΚ ύψους 1 δις ευρώ, με στόχο τη μείωση του δείκτη κόκκινων δανείων από το 35% όπου βρίσκεται σήμερα σε κάτω του 10% μέσα σε 12 μήνες.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «ΝΔ και Μητσοτάκης επιβεβαίωσαν πως είναι ενορχηστρωτές του σκανδάλου με την Τράπεζα Πειραιώς»

Παράλληλα ο Χρ. Μεγάλου επιβεβαίωσε τις διαρροές των προηγούμενων ημερών που ανέφεραν ότι αν και η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα γίνει χωρίς δικαίωμα προτίμησης για τους παλαιούς μετόχους, οι έλληνες μικρομέτοχοι θα πάρουν ό, τι θα τους αναλογούσε αν ίσχυε το δικαίωμα – που, άρα, καταργείται με μοναδικό στόχο να μειωθεί η συμμετοχή του Δημοσίου και να γίνει η επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Με βάση όσα είπε λοιπόν ο Χρ. Μεγάλου, οι έλληνες μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν χρήματα στην ΑΜΚ για να μειώσουν τη ζημιά που θα έχουν υποστεί από την εξαΰλωση των χρημάτων τους κατά τις κινήσεις που θα προηγηθούν της ΑΜΚ (εφόσον βέβαια έχουν λεφτά).

Πώς «καίγονται» τα λεφτά του Δημοσίου και των μικρομετόχων

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι τα χρήματα που έχει εισφέρει το Δημόσιο κατά την τελευταία 5ετία στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς και όλα τα χρήματα που τοποθέτησαν στη μετοχή χάνονται με την ΑΜΚ λόγω του σχεδίου δημιουργικής λογιστικής με το οποίο θα γίνει.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη δραστική μείωση του αριθμού των υφιστάμενων μετοχών και της ονομαστικής τους αξίας, σε συνδυασμό με τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς από 4.95 δις ευρώ που είναι σήμερα σε 0.5 δις ευρώ, με τα υπόλοιπα 4.9 δις να πηγαίνουν για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την απορρόφηση των ζημιών από τα κόκκινα δάνεια.

Με δεδομένο λοιπόν ότι με βάση τις εξαγγελίες της διοίκησης, προκύπτει ότι με την ΑΜΚ θα εκδοθούν περίπου 950 εκατ. νέες μετοχές ενώ από τις παλιές μετοχές θα έχουν απομείνει μόλις 50 εκατ. τεμάχια, η αραίωση (dilution) της αξίας για τους παλαιούς μετόχους, συμπεριλαμβανομένου του ΤΧΣ, θα φτάσει το 95% και άρα μετά την ΑΜΚ η τράπεζα θα καταλήξει στους νέους μετόχους, κάποιους λίγους μεγαλοεπενδυτές που θα την πάρουν σε «τιμή ευκαιρίας».

Διαμαρτυρίες από τους μικρομέτοχους

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης πήραν το λόγο τέσσερις μικρομέτοχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών Γιάννης Κυριακόπουλος, θέτοντας στη διοίκηση της τράπεζας σειρά δύσκολων ερωτημάτων.

Μεταξύ των άλλων στηλίτευσαν τις κινήσεις της διοίκησης Πειραιώς σε ότι αφορά την επιλογή της να παραπλανά ως την τελευταία στιγμή τους μετόχους και σε ό,τι αφορά την άρνηση της να ασκήσει αγωγές σε βάρος της προηγούμενης διοίκησης για τις ζημιές που επέφερε στην τράπεζα και οδηγούν τώρα σε τόσο μεγάλες διαγραφές δανείων, οι απαντήσεις που έλαβαν όμως δεν ήταν ικανοποιητικές.

«Η τράπεζα δεν αρνείται, έχουμε κάνει αγωγές. Όπου προκύπτει ζημία η τράπεζα προχωρά σε αγωγές αλλά πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα των αθώων και να μην στηριζόμαστε σε κουτσομπολιά», είπε χαρακτηριστικά ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς στον Γ. Κυριακόπουλο.

Documento Newsletter