Με πρακτικές ΕΡΕ χαρακτήρισαν ως «υποχρεωτική» την ομιλία Πιερρακάκη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης

Με πρακτικές ΕΡΕ χαρακτήρισαν ως «υποχρεωτική» την ομιλία Πιερρακάκη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης

Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλει τις «πρακτικές ΕΡΕ της δεκαετίας του ’50 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία «μετέτρεψε το Εθνικό Κέντρο σε μηχανισμό προεκλογικής προβολής».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι η διοίκηση του ΕΚΔΔΑ προγραμμάτισε εκδήλωση με ομιλία του Πιερρακάκη για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Πέραν της εμφανούς φιλοκυβερνητικής προεκλογικής σκοπιμότητας της εκδήλωσης (το θέμα φωνάζει από μόνο του…), το χειρότερο ήταν πως για να εξασφαλιστεί το απαραίτητο κοινό, υποχρεώθηκαν όλοι οι εκπαιδευόμενοι της Εθνικής Σχολής να παρευρεθούν σε αυτήν», επισημαίνει ο Τομέας Δημόσιας Διοίκησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «αιφνιδίως ο υπουργός δεν μπόρεσε να παραστεί αλλά στη θέση του πήγε και πραγματοποίησε τη διάλεξη ο καθηγητής (και πρώην γενικός γραμματέας) Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Ανεξάρτητα όμως από την τελική έκβαση της εκδήλωσης (διάλεξη από πανεπιστημιακό καθηγητή και όχι από εν ενεργεία υπουργό-υποψήφιο βουλευτή), τα ερωτήματα σχετικά με την ιδέα και την υλοποίησή της παραμένουν».

Αναλυτικά:

Η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), επεκτείνοντας προς το χειρότερο τη λογική του μονόπλευρου κομματικού (κυβερνητικού) προσανατολισμού που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, προγραμμάτισε εκδήλωση με ομιλία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έργο του υπουργού στο υπουργείο του κατά την περίοδο της σημερινής κυβέρνησης (2019-2023). Η εκδήλωση προγραμματίστηκε εξαρχής (τις ημέρες του Πάσχα) σε ημερομηνία που ήταν γνωστό πως θα είχε αρχίσει η προεκλογική περίοδος (26 Απριλίου), με τη Βουλή να έχει κλείσει από τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου. Η ομιλία του υπουργού εντάχθηκε εμβόλιμα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Σχολής, το οποίο και τροποποίησε αφού δεν ήταν εξαρχής προγραμματισμένη.

Πέραν της εμφανούς φιλοκυβερνητικής προεκλογικής σκοπιμότητας της εκδήλωσης (το θέμα φωνάζει από μόνο του…), το χειρότερο ήταν πως για να εξασφαλιστεί το απαραίτητο κοινό, υποχρεώθηκαν όλοι οι εκπαιδευόμενοι της Εθνικής Σχολής να παρευρεθούν σε αυτήν. Το μήνυμα που κοινοποιήθηκε προς όλους τους εκπαιδευόμενους μιλάει και αυτό από μόνο του:

“Αγαπητοί Σπουδαστές και Σπουδάστριες της 28ης και 29ης Εκπαιδευτικής Σειράς της ΕΣΔΔΑ, την Τετάρτη 26 Απριλίου, και ώρα 11.00, στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Δημοσίου: ανάπτυξη και ποιότητα ζωής» προς του σπουδαστές της ΕΣΔΔΑ, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης Κυριάκος.
Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα αναλύσει τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο του 2019 στο πεδίο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ελληνικού Δημοσίου και την ανταπόκριση των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες. Ακόμη, θα αναφερθεί στις επόμενες δράσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα δώσει το στίγμα της Ελλάδας που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και δομεί μια καλύτερη εκδοχή της.

Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και για τις δύο εκπαιδευτικές σειρές (28η και 29η), καθώς θα τροποποιηθεί ανάλογα και το πρόγραμμα μαθημάτων για την ημέρα αυτή. Η διάλεξη θα μεταδίδεται ζωντανά και στο Μικρό Αμφιθέατρο Ισογείου του ΕΚΔΔΑ. Η κατανομή των σπουδαστών στα δύο αμφιθέατρα θα γίνει με σειρά προσέλευσης.”

Με δεδομένο ότι, η παρουσία των σπουδαστών στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι ούτως ή άλλως υποχρεωτική από τον Κανονισμό της Σχολής, η ρητή υπόμνηση της υποχρεωτικότητας που γίνεται στην ανακοίνωση καταδεικνύει με σαφήνεια πως η Εθνική Σχολή, υπό τη συγκεκριμένη διοίκηση του ΕΚΔΔΑ, χρησιμοποιεί μεθόδους ΕΡΕ της δεκαετίας του ’50, όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεώνονταν να παρίστανται στις ομιλίες-εκδηλώσεις των διαφόρων κυβερνητικών αξιωματούχων…

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι όλως αιφνιδίως ο υπουργός δεν μπόρεσε να παραστεί αλλά στη θέση του πήγε και πραγματοποίησε τη διάλεξη ο καθηγητής (και πρώην γενικός γραμματέας) Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Ανεξάρτητα όμως από την τελική έκβαση της εκδήλωσης (διάλεξη από πανεπιστημιακό καθηγητή και όχι από εν ενεργεία υπουργό-υποψήφιο βουλευτή), τα ερωτήματα σχετικά με την ιδέα και την υλοποίησή της παραμένουν:

· Πώς η διοίκηση του ΕΚΔΔΑ, δηλαδή η πρόεδρός του (που εδώ και δύο έτη εξακολουθεί να μην έχει οριστεί σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση περί επιλογής διοικήσεων…) και το ΔΣ, δέχτηκαν, εάν δεν προετοίμασαν οι ίδιοι, μια εκδήλωση σαφώς προεκλογικού χαρακτήρα με προφανή κομματικά χαρακτηριστικά, μετατρέποντας το Εθνικό Κέντρο σε κομματάρχη της κυβέρνησης;

· Εν τέλει, το ΕΚΔΔΑ θα συνεχίσει σε αυτήν τη λογική, κομματικής μεροληψίας και φανατικής προβολής του κυβερνητικού έργου ή θα θυμηθεί ότι το μακρινό 1983 (40 χρόνια πριν) ιδρύθηκε ως Εθνικό Κέντρο, με νόμο που υπερψηφίστηκε από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής;

Documento Newsletter