Με πολλά πολιτικά ρίσκα το «ταγκό» Μπαρνιέ – Λεπέν

Τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές ο Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National – RN), το ακροδεξιό κόμμα υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα και να καθιερωθεί σαν το πιόνι που προσφέρει στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μια διέξοδο από την κρίση. Παρά τη νίκη του αριστερού μπλοκ (Nouveau Front Populaire, Νέο Λαϊκό Μέτωπο – NFP), το οποίο κατάφερε να σχηματίσει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα με 184 βουλευτές σε σύνολο 577, ο Γάλλος πρόεδρος δεν επέλεξε αριστερό πρωθυπουργό ή πρόσωπο από την κοινωνία των πολιτών, όπως ήταν αναμενόμενο.

Στις 5 Σεπτεμβρίου επέλεξε τελικά τον Μισέλ Μπαρνιέ, σημαντική προσωπικότητα της γαλλικής Δεξιάς. Πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Εξωτερικών, ο 73χρονος Μπαρνιέ διατέλεσε επίσης δύο φορές Ευρωπαίος επίτροπος και διαπραγματεύτηκε το δύσκολο ζήτημα του Brexit για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι επίσης γνωστό ότι έχει ταχθεί υπέρ της συνταξιοδότησης στα 65 έτη και μιας αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της υγειονομικής περίθαλψης για όλους, ιδίως για όσους αλλοδαπούς δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Στο μακρινό παρελθόν, το 1981, είχε ψηφίσει ακόμη και κατά της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας.

Υποταγή στη Λεπέν

Ηδη από τις 26 Αυγούστου η Μαρίν Λεπέν επέβαλε τις επιλογές της στον Μακρόν δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα απειλείται με πρόταση δυσπιστίας από τους 126 βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος και ότι απαιτείται ένας πρωθυπουργός «που να σέβεται τους ψηφοφόρους του RN», το οποίο είχε λάβει 37% στον δεύτερο γύρο και είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα στη Γαλλία από πλευράς απόλυτου αριθμού ψήφων.
H υποψήφια που υπέδειξε το NFP, η Λουσί Καστέ, θα αποτελούσε στόχο πρότασης μομφής από το ακροδεξιό RN, πιθανότατα και από τους Ρεπουμπλικάνους. Η επιλογή του Μπερνάρ Καζνέβ, πρώην πρωθυπουργού του Φρανσουά Ολάντ, δίχασε ακόμη και την Αριστερά. Επιλέγοντας όμως να ενδώσει στις επιλογές της ακροδεξιάς, όταν άλλωστε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δεν διαθέτει την πλειοψηφία για να επιβάλει μια κυβέρνηση, ο Εμανουέλ Μακρόν παίζει επικίνδυνο παιχνίδι και αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά το RN ως κανονικό κόμμα με το οποίο δεν είναι πλέον ντροπή να κυβερνά.

Η Αριστερά είναι εξοργισμένη που ένα μέλος των Ρεπουμπλικάνων, του κόμματος που ήρθε πέμπτο στις εκλογές, επιλέχθηκε να ηγηθεί της κυβέρνησης και έχει ήδη διατυπώσει τη θέση ότι θα υπερψηφίσει μια πρόταση μομφής εναντίον της επόμενης κυβέρνησης Μπαρνιέ. «Ο πρόεδρος θέτει εαυτόν σε θέση συγκατοίκησης με το RN» κατήγγειλε η προταθείσα για πρωθυπουργός Λουσί Καστέ. Ο Ολιβιέ Φογ, πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), μίλησε για «άρνηση της δημοκρατίας» και εκτίμησε ότι «είναι πλέον η ακροδεξιά που κάνει τους βασιλιάδες ή τις βασίλισσες».
«Μπαρνιέ, φύγε, δεν σε ψηφίσαμε» φώναξαν οι διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζακ-Λικ Μελανσόν κάλεσε σε διαδηλώσεις για να καταγγείλει την κατάληψη της εξουσίας από τον Μακρόν.

Τι θα κάνει ο Μπαρνιέ;

Θα συμφωνήσει πραγματικά ο Μπαρνιέ με τις ιδέες του RN; Ο πρόεδρος του RN Ζορντάν Μπαρντελά απαίτησε από τον νέο πρωθυπουργό να λάβει υπόψη «τα θέματα που απασχολούν το RN» και θεώρησε ότι το κόμμα του θα έχει «ρόλο διαιτητή» και πως «ο κ. Μπαρνιέ είναι ένας πρωθυπουργός υπό έλεγχο». «Βρίσκομαι υπό τον έλεγχο του γαλλικού λαού» απάντησε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να κυβερνήσει με όλους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αριστερών στελεχών.

Για τον Σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό και νυν βουλευτή Φρανσουά Ολάντ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολιτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ δεν θα είναι συμβατές με οποιεσδήποτε αριστερές ιδέες. «Οταν μια κυβέρνηση πρόκειται να είναι δεξιά, με δεξιές πολιτικές, υποστηριζόμενη από την ακροδεξιά, πώς περιμένετε από αριστερούς να συμμετάσχουν σε αυτήν;» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο France Inter.

Ενώ ο Μπαρνιέ είναι αρκετά προοδευτικός σε περιβαλλοντικά θέματα, στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι πιθανό να δεχτεί τα πυρά της Αριστεράς, ακόμη και ορισμένων κεντρώων. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, σκέφτεται να «αναβιώσει» το υπουργείο Μετανάστευσης, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί το 2007 επειδή συνδέθηκε με το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας.

Αλλά ενώ το RN φαίνεται πρόθυμο να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη νέα κυβέρνηση, δεν είναι βέβαιο ότι παράλληλα θα το επικροτήσουν οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι. Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι France 24 η πολιτική επιστήμονας Βιρζινί Μαρτέν αναρωτήθηκε: «Τι θα πιστέψουν αν το RN δώσει την εντύπωση ότι κυβερνά με τη Δεξιά τη στιγμή που το κόμμα έχει μια θέση διαμαρτυρίας και πιο κοινωνική;». Στο οικονομικό μέτωπο η Μαρίν Λεπέν υποστηρίζει σταθερά την κοινωνική πρόνοια και την επιστροφή στις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, ενώ η Δεξιά και οι κεντρώοι υιοθετούν πιο νεοφιλελεύθερη στάση και θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα από το ασφαλιστικό σύστημα.

Για τη Βιρζινί Μαρτέν, τελικά, «οι ηγέτες του RN παίρνουν επίσης ρίσκα σε αυτό το αβέβαιο παιχνίδι», το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εκλογές ήδη από το επόμενο καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης

Κομισιόν: Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους – Στο Μεταφορών ο Απόστολος Τζιτζικώστας – Όλα τα ονόματα

Αιχμή Κακλαμάνη για συμβούλους Μητσοτάκη: Τους πιάνει φαγούρα με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό (Video)

Φαραντούρης στο documentonews.gr: Σκέφτομαι σοβαρά να είμαι υποψήφιος αλλά μόνο με όρους ενότητας

Η Δώρα Χρυσικού στο Documento: «Δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό»

Σοκ στον Βόλο: Χτύπησε με ψαροντούφεκο τον πατέρα του – Διαπέρασε το κρανίο η τρίαινα