Πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και… «για όλα φταίει ο Πούτιν» η απάντηση της Κομισιόν

Πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και… «για όλα φταίει ο Πούτιν» η απάντηση της Κομισιόν

Με… επίθεση στον Πούτιν επιχείρησε να εξηγήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει κυρίως την Ευρώπη, καταστρέφοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, συντείνοντας στη φτωχοποίηση των πολιτών. Μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα ακρίβειας για τους καταναλωτές, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτίμησε να αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας της στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει όσα συμβαίνουν, ενώ τέλος προανήγγειλε πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, κατά την ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης.

Δείτε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Ποια μέτρα θα προτείνει η Κομισιόν – «Αγκάθι» το πλαφόν στο φυσικό αέριο (Live)

Όπως είπε,απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, δεν σταματά σε τίποτε και έπρεπε η Ευρώπη να τον είχε σταθμίσει σωστότερα, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση στην αγορά ενέργειας προς την εξοικονόμηση και την ποικιλία πηγών. «Έπρεπε να είχαμε ακούσει όσους γνωρίζουν καλά τον Πούτιν, όσους εξέθεσαν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Έπρεπε να ακούσουμε τους εταίρους και φίλους μας στην Ανατολική Ευρώπη ότι ο Πούτιν δεν θα σταματούσε», είπε με ένταση.

«Στόχος της Ρωσίας δεν είναι απλώς η καταστρατήγηση των κανόνων αλλά η οριστική τους κατάργηση, γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε στη Δημοκρατία», δήλωσε.

Επίσης, υποστήριξε: «Η Ρωσία εξακολουθεί να χειραγωγεί την ενεργειακή αγορά μας, η οποία δεν λειτουργεί σωστά πλέον», ενώ είπε πως είναι ώρα να δείξει η Ευρώπη αποφασιστικότητα και όχι κατευνασμό, και ότι «τελικά ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ευρώπη θα επικρατήσει».

Εν συνεχεία σημείωσε: «Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στις ώρες αιχμής ώστε να μειωθεί συνολικά η χρήση του ρεύματος», είπε η κα φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη το παράδειγμα της Ιταλίας.

Πλαφόν

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο σχέδιο για εισφορά από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας: «Προτείνουμε ανώτατο όριο στα κέρδη των παρόχων ρεύματος. Είναι κακό να αποκομίζονται τεράστια οφέλη από εταιρείες, τόσο ρεύματος όσο και ορυκτών καυσίμων, τα κέρδη πρέπει να συγκεντρώνονται και να μοιράζονται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης, ώστε να ελαττωθεί το πλήγμα που υφίστανται. Θα αναπτύξουμε με τις χώρες-μέλη ένα σύστημα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, θα εξετάσουμε πώς θα μειώσουμε με συνετό τρόπο την τιμή του φυσικού αερίου».

Και πρόσθεσε: «Οι προτάσεις μας θα αποφέρουν 140 δισεκ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στις χώρες-μέλη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης».

«Θα συνεργαστούμε με τους ρυθμιστές και θα ελέγξουμε τις αυξομειώσεις των τιμών μέσα σε κάθε μέρα, και αυτά είναι μόλις τα πρώτα μας βήματα».

Ντυμένη με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, με κίτρινο σακάκι και μπλε μπλούζα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στο «βάναυσο» πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι δεν είναι απλώς ένας πόλεμος κατά της Ουκρανίας, αλλά ένας πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά του κοινού μας μέλλοντος και μια αντιπαράθεση μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας.

«Η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία παραμένει ακλόνητη», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι από την πρώτη ημέρα του πολέμου η ΕΕ στάθηκε στο πλευρό της χώρας αυτής με όπλα, με κονδύλια, δείχνοντας φιλοξενία στους πρόσφυγες, αλλά και με τις αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που έχουν επιβληθεί ποτέ.

Η φον ντέρ Λάιεν τόνισε ότι ένα μεγάλο μερίδιο της ρωσικής οικονομίας έχει αποκοπεί από τις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ η ρωσική βιομηχανία βρίσκεται σε διάλυση. Τόνισε, επίσης, ότι το Κρεμλίνο είναι αυτό που έφερε στο επίπεδο της καταστροφής τη ρωσική οικονομία και πρόσθεσε: «οι κυρώσεις μας θα παραμείνουν, θα δείξουμε αποφασιστικότητα και όχι διάθεση συνδιαλλαγής».

«Σήμερα η τόλμη έχει ένα όνομα. Το όνομα αυτό είναι Ουκρανία. Η τόλμη έχει ένα πρόσωπο: των ανδρών και γυναικών που αντιστέκονται στη ρωσική εισβολή», ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα συνεχάρη την πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκι, η οποία ήταν παρούσα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το θάρρος της ίδιας και του συζύγου της που εμψυχώνουν έναν ολόκληρο λαό. «Δώσατε φωνή στο λαό σας στο παγκόσμιο προσκήνιο και δώσατε ελπίδα σε όλους μας. Ζήτω η Ουκρανία!», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η οικονομική υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί. Όπως είπε, η ΕΕ θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει την ανοικοδόμηση των σχολείων στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να αποκτήσει η Ουκρανία άμεσα πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα ταξιδέψει αύριο στο Κίεβο για να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων

Την ανάγκη για δημοσιονομικούς κανόνες που να επιτρέπουν στρατηγικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και κανόνες που ταιριάζουν στις προκλήσεις αυτής της δεκαετίας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης.

«Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε νέες ιδέες για την οικονομική μας διακυβέρνηση», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην πορεία μείωσης του χρέους τους.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη λογοδοσία για την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί, σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Θα πρέπει να υπάρχουν απλούστεροι κανόνες που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι», εξήγησε.

«Χρειαζόμαστε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα εργατικό δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες και πρόσβαση στις πρώτες ύλες που χρειάζεται η βιομηχανία μας», τόνισε.

Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για πακέτο βοήθειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Θα περιλαμβάνει μια πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη – το ονομάζουμε BEFIT», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να άρουμε τα εμπόδια που εξακολουθούν να κρατούν πίσω τις μικρές εταιρείες μας».

«Δεν θα επιτρέψουμε στους δούρειους ίππους»

Υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας τάχθηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν, στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης.

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο ξένοι απολυταρχικοί ηγέτες στοχεύουν τις χώρες μας. Ξένοι φορείς χρηματοδοτούν ινστιτούτα που υπονομεύουν τις αξίες μας» και ανέφερε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει πακέτο υπεράσπισης της Δημοκρατίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους δούρειους ίππους οποιασδήποτε απολυταρχίας να επιτεθούν στις δημοκρατίες μας από μέσα» επισήμανε.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για διεύρυνση του πυρήνα των δημοκρατιών εξηγώντας ότι ο πιο άμεσος τρόπος για να γίνει αυτό είναι «να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας και να ενισχύσουμε τις δημοκρατίες στην ήπειρό μας».

«Αυτό ξεκινά με εκείνες τις χώρες που βρίσκονται ήδη στο δρόμο προς την Ένωσή μας.

Πρέπει να είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα. Γιατί ο δρόμος προς τις ισχυρές δημοκρατίες και ο δρόμος προς την Ένωσή μας είναι ένας και ο ίδιος. Θέλω λοιπόν οι άνθρωποι των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας να γνωρίζουν: Είστε μέρος της οικογένειάς μας, το μέλλον σας είναι στην Ένωσή μας και η Ένωσή μας δεν είναι πλήρης χωρίς εσάς» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter