Με ναυτικές ασκήσεις ως την Μεσογειο απαντά η Ρωσία στην επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ουκρανία

Με ναυτικές ασκήσεις ως την Μεσογειο απαντά η Ρωσία στην επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ουκρανία

Μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις στον Ατλαντικό, τον Αρκτικό, τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Μεσόγειο, ανακοίνωσε η Ρωσία την Πέμπτη, εν μέσω συνομιλιών στο Βερολίνο, μεταξύ των δυτικών δυνάμεων για την ουκρανική κρίση.

Περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και 10.000 στρατιώτες θα λάβουν μέρος τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο στις ασκήσεις αυτές, ενώ βασικός στόχος τους είναι η ενεργοποίηση «ναυτικών, αεροπορικών και διαστημικών δυνάμεων» και η αντιμετώπιση των «απειλών» που προέρχονται από «τις θάλασσες και τους ωκεανούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Την στιγμή που η ένταση με τις δυτικές δυνάμεις έχει κορυφωθεί εξαιτίας των ανησυχιών για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα προγραμματίζει και κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Ιράν και την Κίνα, σε χρόνο που δεν έχει ακόμη ορισθεί.

Σημειώνεται πάντως ότι πρόκειται για τοποθέτηση που ακολουθεί τις δηλώσεις της Ρωσίας για «αποσταθεροποιητικά» επικοινωνιακά τεχνάσματα τόσο της Δύσης και της ίδιας της Ουκρανίας όσο και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος  μάλιστα, απείλησε με «σφοδρή» απάντηση σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην Γερμανία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν για συνομιλίες με τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί «να ξεφύγει από κάθε έλεγχο» σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από την πλευρά του ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θα ήταν καταστροφή για τον κόσμο».

Στο Βερολίνο, ο Αντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας για την συγκρότηση κοινής στρατηγικής απέναντι στην Ρωσία.

Θα ακολουθήσει, την Παρασκευή, συνάντηση στην Γενεύη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Αντονι Μπλίνκεν αναζητεί μία διπλωματική έξοδο από την ένταση ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο, καλώντας την Τετάρτη από το Κίεβο, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του,τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επιλέξει «την ειρηνική οδό».

Απαιτήσεις «καταδικασμένες σε αποτυχία»

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα, δημιουργώντας ανησυχίες για επικείμενη εισβολή. Η Μόσχα αρνείται ότι έχει σχέδιο επίθεσης, αλλά επιμένει ότι η αποκλιμάκωση προϋποθέτει γραπτές εγγυήσεις για την ρωσική ασφάλεια.

Αλλά ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη, ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει κανένα έγγραφο κατά την συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του την Παρασκευή στην Γενεύη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε και αν μένουν περιθώρια για την συνέχιση της διπλωματίας», είπε εξηγώντας ότι ορισμένες ρωσικές απαιτήσεις είναι «ξεκάθαρα και απολύτως καταδικασμένες σε αποτυχία», όπως η δέσμευση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί ποτέ προς την Ουκρανία.

Εκτός από συνθήκη που θα αποκλείει κάθε διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουκρανία, αλλά και την Γεωργία, η Ρωσία απαιτεί από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να εγκαταλείψουν την οργάνωση στρατιωτικών ασκήσεων και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη.

Η Μόσχα έχει τονίσει ότι οι απαιτήσεις της δεν είναι διαπραγματεύσιμες και οι Ηνωμένες Πολιτείες τις έχουν χαρακτηρίσει απαράδεκτες.

Το μέλλον του αγωγού Nord Stream

Στην συγκυρία αυτή, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες επιπλέον αμυντική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, η οποία θα προστεθεί στα 450 εκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη χορηγηθεί.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν επίσης τα αιτήματα των χωρών της Βαλτικής για την αποστολή όπλων αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης αυτήν την εβδομάδα την πρόθεσή της να αποστείλει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία.

Η Γερμανία από την πλευρά της απέρριψε την ιδέα αποστολής όπλων στην Ουκρανία με το επιχείρημα ότι αυτό δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα από την κλιμάκωση της έντασης.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ωστόσο, απέκλεισε κάθε ασάφεια, ως προς το μέλλον του επίμαχου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία μέσω της Βαλτικής. Η Γερμανία δεσμεύθηκε απέναντι στους Αμερικανούς ότι θα μπλοκάρει την έναρξη λειτουργίας του, αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνείται κάθε πολεμοχαρή διάθεση σε σχέση με την Ουκρανία, δηλώνει απειλούμενη από την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή και διαβεβαιώνει ότι οι χιλιάδες των ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία δεν συνιστούν απειλή.

Αντιδρώντας στην φιλοδυτική εξέγερση στην Ουκρανία, η Ρωσία προσάρτησε το 2014 την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και θεωρείται ο υποστηρικτής των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, θέατρο συγκρούσεων εδώ και περισσότερο από οκτώ χρόνια.

Ετικέτες

Documento Newsletter