Oταν οι διασυνδέσεις και οι γνωριμίες του μπαμπά αποτελούν το πιο βασικό προσόν για να φτάσει ένας διαιτητής να σφυρίζει στη Σούπερ Λίγκα
Δικηγόροι, γιατροί, έμποροι και διαιτητές! Στην Ελλάδα ορισμένα επαγγέλματα είναι… οικογενειακή υπόθεση και σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και η διαιτησία, η οποία είναι πληγή διαρκείας για το ποδόσφαιρο στη χώρα μας. Αρκετοί από τους γιους των οποίων ο πατέρας φόρεσε μαύρη στολή και κράτησε σφυρίχτρα ακολούθησαν τον δρόμο του, ανεξάρτητα από το εάν είχαν ταλέντο ή όχι. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό που μετράει, άλλωστε, για την εξέλιξη των διαιτητών είναι οι γνωριμίες και σε δεύτερη μοίρα περνάει πόσο ικανός είναι ένας ρέφερι να κόβει το… καρπούζι στη μέση κάθε φορά που σφυρίζει ένα ματς.
Για να κάνει καριέρα ένας διαιτητής στη Σούπερ Λίγκα πρέπει να έχει… μπάρμπα στην ΕΠΟ, να είναι καλογυμνασμένος, να γνωρίζει τους κανονισμούς που διέπουν τη διεξαγωγή ενός παιχνιδιού και να μιλάει αγγλικά, εφόσον έχει βάλει στόχο να αποκτήσει το σήμα της FIFA. Απ’ όλα αυτά το πιο δύσκολο είναι να αποκτήσει διασυνδέσεις στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Στην περίπτωση που ο πατέρας του έχει θητεία ως διαιτητής, τότε είναι βέβαιο πως θα βρει τις άκρες προκειμένου να προωθήσει το παιδί του, έστω κι αν δεν διακρίνεται για το διαιτητικό του ταλέντο. Στην πορεία όλα διορθώνονται. Το πολύ πολύ να υπάρχουν ομάδες που θα του τα… ψάλλουν μέχρι να αποσυρθεί ή θα βάλουν σε περίοπτη θέση στα αποδυτήρια της ομάδας μια φωτογραφία του, όπως είχε κάνει κάποτε ο Θωμάς Βουλινός του ΠΑΟΚ στον διαιτητή Περικλή Βασιλάκη.
Τα τελευταία χρόνια η διαιτησία είναι πολύ προσοδοφόρα ασχολία. Οι διαιτητές της Σούπερ Λίγκας εισπράττουν για κάθε ματς καθαρά 1.500 ευρώ και μέσα σε μία ποδοσφαιρική σεζόν ο τραπεζικός τους λογαριασμός μπορεί να… φουσκώσει με 25.000-30.000 ευρώ. Λεφτά ξεκούραστα για όποιον αντέχει την πίεση από τους παράγοντες και τα ΜΜΕ…
Στη Σούπερ Λίγκα ο πιο εξελίξιμος διαιτητής είναι ο 34χρονος Τάσος Παπαπέτρου, ο οποίος είναι διεθνής από το 2016 και πλέον βρίσκεται στην κατηγορία Second. Ο πατέρας του Γιάννης έμεινε στην Α΄ Εθνική για μια πενταετία, χωρίς να καταφέρει να πάρει το σήμα της FIFA. O γιος ήδη έκανε το παραπάνω βήμα. Στην κατηγορία του βρίσκονται 120 Ευρωπαίοι διαιτητές και η UEFA επέλεξε τους 40 απ’ αυτούς, τους πιο ταλαντούχους, οι οποίοι πέρασαν από ειδικά σεμινάρια στις αρχές Μαΐου στην Πορτογαλία. Στην περίπτωση που ο Παπαπέτρου σε ένα δύο χρόνια καταφέρει να ανέβει στην Elite κατηγορία, τότε μπορεί να επιλεγεί σε μια μεγάλη διοργάνωση. Κάτι που έχει καταφέρει μόνο ο Κύρος Βασσάρας, ο οποίος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 σε Νότια Κορέα – Ιαπωνία ήταν διαιτητής στον αγώνα Κίνα – Κόστα Ρίκα. Το 2004 ο Κ. Βασσάρας είχε την ανώτερη διαιτητική παρουσία της καριέρας του στον τελικό αγώνα της Ολυμπιάδας της Αθήνας μεταξύ Αργεντινής και Παραγουάης. Και ο πατέρας του Κύρου, ο Αντώνης Βασσάρας, ήταν σπουδαίος διαιτητής και διαιτητοπαράγοντας.
Από τον πίνακα διαιτησίας της Σούπερ Λίγκας, ρέφερι ήταν ο πατέρας του Πραξιτέλη Ζαχαριάδη Θανάσης (σύνδεσμος Μακεδονίας), όπως και του Γιώργου Τζοβάρα (σύνδεσμος Φθιώτιδας). Από τον πίνακα της δεύτερης κατηγορίας διαιτητής ήταν ο πατέρας των Κώστα Περράκη, Ανδρέα Βλάχου, Φώτη Ντάουλα, Αγγελου Αγγελάκη, Ματθαίου Βουρνέλη, Νίκου Τεβεκέλη, Φώτη Πολυχρόνη, Αλέξανδρου Κατσικογιάννη, Γιώργου Κουναλάκη, Απόστολου Τζουμαλάκη, Πέτρου Τσαγκαράκη και Παναγιώτη Κουκούλα. Ο πατέρας του τελευταίου, Γιώργος, έχει συνδέσει το όνομά του με ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων. Στις 8 Απριλίου 1992 ο διαιτητής από τη Λέσβο διηύθυνε τον ημιτελικό Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Ο πρώτος ημιτελικός είχε τελειώσει 0-0 και οι γηπεδούχοι ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 (65΄ πεν. Σαραβάκος). Στις καθυστερήσεις ο Γ. Κουκούλας σφύριξε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Νίκου Καραγεωργίου στον Γιώτη Τσαλουχίδη.Ο Ολεγκ Προτάσοφ ευστόχησε από τα έντεκα βήματα και έστειλε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου. Οπαδοί του «τριφυλλιού» κυνήγησαν τον Κουκούλα και στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ εξελίχθηκαν σκηνές ροκ.
Ο Ν. Τεβεκέλης είναι γιος του Μάλαμα, ο οποίος σφύριξε μέχρι την Α΄ Εθνική και εδώ και μερικά χρόνια είναι σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε θέματα διαιτησίας. Ισως γι’ αυτό τον λόγο ο Ν. Τεβεκέλης δεν ανέβηκε κατηγορία.
Πριν από περίπου δώδεκα χρόνια ένα από ανερχόμενα ταλέντα στην ελληνική διαιτησία ήταν ο Ηλίας Σπάθας, ο οποίος το 2007, σε ηλικία μόλις 27 ετών, έγινε ο νεότερος διαιτητής που σφυρίζει στη Σούπερ Λίγκα. Ο πατέρας του Γιάννης ήταν στενός συνεργάτης του Θωμά Μητρόπουλου την εποχή της σκληρής «παράγκας», ενώ αυτή την περίοδο είναι γενικός γραμματέας της ΕΠΣ Πειραιά. Ο Ηλίας πήρε το σήμα της FIFA, αλλά η καριέρα του έληξε άδοξα. Μαζί με τους πρώην συναδέλφους του Κώστα Ιωαννίδη, Γιάννη Κάμπαξη, Απόστολο Αμπάρκιολη, Αλέξανδρο Δημητρόπουλο και Θανάση Γιάχο παραπέμφθηκαν σε δίκη για υπόθεση των στημένων αγώνων.
Από τους Ελληνες της ΚΕΔ διαιτητής ήταν ο πατέρας του Μιχάλη Κουκουλάκη που είναι υπεύθυνος για το VAR και του Σταύρου Τριτσώνη που είναι εκπαιδευτής.