Με αιχμές κατά της εργοδοσίας του Θανάση Μαυρίδη αλλά και εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών για το κλείσιμο της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Την ίδια ώρα, «αναμένει» πως η εταιρεία θα απορροφήσει μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο site της εταιρείας υπενθυμίζοντας πως έλαβε πρόσφατα κρατική χρηματοδότηση…
Συγκεκριμένα, η ΕΣΗΕΑ, στέκεται στο γεγονός πως η εργοδοσία αποφάσισε να μπει λουκέτο μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, παρά το γεγονός πως πριν λίγο καιρό έλαβε κρατική χρηματοδότηση από την περιβόητη λίστα Πέτσα, όπως είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή το Documento.
Η Ένωση Συντακτών αφήνει και μία «σπόντα» για την κυβέρνηση τονίζοντας πως: «η πραγματική στήριξη του έντυπου Τύπου ως πυλώνα της Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει παρά με σαφή, διαφανή και ισότιμα κριτήρια αλλά και όρους, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την προστασία των εργασιακών σχέσεων. Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις στο χώρο του Τύπου έχουν καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να βαφτίζει ως ενίσχυση του Τύπου την ανάθεση κρατικής διαφήμισης.
Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η χρηματοδότηση εκδοτικών συγκροτημάτων χωρίς διατήρηση των θέσεων εργασίας».
Μάλιστα, επισημαίνει πως: «Αναμένουμε την υλοποίηση των διαβεβαιώσεων της εταιρείας ότι θα απορροφήσει έναν μεγάλο αριθμό συναδέλφων στη διαδικτυακή ειδησεογραφική σελίδα της εταιρείας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την συμπαράστασή του στους συναδέλφους, που εργάζονται στην εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», της οποίας ο ιδιοκτήτης ανέστειλε την έκδοσή της. Η εργοδοσία μετά από τρία χρόνια αποφάσισε να δώσει τέλος στο εγχείρημά της, αφήνοντας στην ανεργία τους συναδέλφους.
Το κλείσιμο μιας ακόμη εφημερίδας καταδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα, που βιώνει ο Τύπος στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα ενισχύθηκε τους περασμένους μήνες οικονομικά από τη διαφημιστική εκστρατεία για τον περιορισμό της πανδημίας, ο εκδότης αναστέλλει την κυκλοφορία της. Αποδεικνύεται στην πράξη, ότι η πραγματική στήριξη του έντυπου Τύπου ως πυλώνα της Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει παρά με σαφή, διαφανή και ισότιμα κριτήρια αλλά και όρους, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την προστασία των εργασιακών σχέσεων. Οι συνδικαλιστικές Ενώσεις στο χώρο του Τύπου έχουν καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να βαφτίζει ως ενίσχυση του Τύπου την ανάθεση κρατικής διαφήμισης.
Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η χρηματοδότηση εκδοτικών συγκροτημάτων χωρίς διατήρηση των θέσεων εργασίας
Ταυτόχρονα, αναμένουμε την υλοποίηση των διαβεβαιώσεων της εταιρείας ότι θα απορροφήσει έναν μεγάλο αριθμό συναδέλφων στη διαδικτυακή ειδησεογραφική σελίδα της εταιρείας.
Η ΕΣΗΕΑ θα σταθεί αρωγός στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι και θα τους συνδράμει σε κάθε νομική διεκδίκησή τους.