Λίβανος: Το Ισραήλ χτύπησε φυλάκια κυανόκρανων του ΟΗΕ – Δύο τραυματίες

Φωτογραφία αρχείου

Με επίσημη ανακοίνωση της η UNIFIL, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο, καταγγέλλει επιθέσεις του Ισραήλ σε φυλάκια της και ενημερώνει για τον τραυματισμό δύο κυανόκρανων της δύναμης από ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο.

Στην σχετική ανακοίνωση η UNIFIL υποστηρίζει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τον στρατό του Ισραήλ, αφού στρατιώτες των IDF πυροβόλησαν αρκετές φορές σκόπιμα εναντίον θέσεων του ΟΗΕ και δύο στρατιώτες της τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

Στην μακροσκελή ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η πρόσφατη κλιμάκωση κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές πόλεων και χωριών στο νότιο Λίβανο, ενώ συνεχίζεται η εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περιοχών με άμαχο πληθυσμό.

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει επιδρομές από το Ισραήλ στο Λίβανο στη Νακούρα και σε άλλες περιοχές. Στρατιώτες των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) έχουν συγκρουστεί με στοιχεία της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου. Το αρχηγείο της UNIFIL στη Νακούρα και οι κοντινές θέσεις έχουν χτυπηθεί επανειλημμένα.

Το πρωί, δύο ειρηνοφύλακες τραυματίστηκαν όταν ένα άρμα Merkava των IDF έβαλλε κατά ενός παρατηρητηρίου στο αρχηγείο της UNIFIL στη Νακούρα, χτυπώντας το απευθείας, με αποτέλεσμα οι ειρηνοφύλακες να πέσουν κάτω. Οι τραυματισμοί τους είναι ευτυχώς, αυτή τη φορά, όχι σοβαροί, αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο.

Οι στρατιώτες των IDF πυροβόλησαν επίσης κατά της θέσης 1-31 του ΟΗΕ (UNP) στο Λαμπουνέχ, πλήττοντας την είσοδο του καταφυγίου όπου βρίσκονταν οι ειρηνοφύλακες και προκαλώντας ζημιές σε οχήματα και ένα σύστημα επικοινωνιών. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των IDF παρατηρήθηκε να πετά εντός της περιοχής του ΟΗΕ μέχρι την είσοδο του καταφυγίου.

Χθες, στρατιώτες των IDF πυροβόλησαν σκόπιμα και αχρήστευσαν τις κάμερες παρακολούθησης της περιμέτρου της θέσης. Πυροβόλησαν επίσης σκόπιμα κατά του UNP 1-32A στη Ρας Νακούρα, όπου διεξάγονταν οι τακτικές τριμερείς συναντήσεις πριν από την έναρξη της σύγκρουσης, καταστρέφοντας τον φωτισμό και έναν σταθμό αναμετάδοσης.

Υπενθυμίζουμε στις IDF και σε όλους τους φορείς τις υποχρεώσεις τους να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού και της περιουσίας του ΟΗΕ και να σέβονται το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ ανά πάσα στιγμή. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL βρίσκονται στο νότιο Λίβανο για να υποστηρίξουν την επιστροφή στη σταθερότητα βάσει εξουσιοδότησης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οποιαδήποτε εσκεμμένη επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συνεχίζουμε τις επαφές μας με τις IDF για τα θέματα αυτά».

Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας ψηφίστηκε το 2006 και είχε ως στόχο την διευθέτηση του πολέμου του Λιβάνου, ζητώντας την πλήρη παύση των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Προέβλεπε ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός και η δύναμη UNIFIL θα έχουν παρουσία μεταξύ της μπλε γραμμής που χωρίζει το Ισραήλ και τον Λίβανο και του ποταμού Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της μπλε γραμμής. Το Ισραήλ έχει επικρίνει τις λιβανέζικες αρχές για την αποτυχία τους να εφαρμόσουν πλήρως το ψήφισμα.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη Βρετανία: Και πέραν των Harrods οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ

Ρωσία: «Ναι, ο Τραμπ έστειλε διαγνωστικά τεστ Covid-19, αλλά ήταν μια απλή ανταλλαγή εξοπλισμού»

Λίβανος: Το Ισραήλ συνεχίζει να στοχοθετεί το σύστημα υγείας της χώρας – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις

Σε πόλεμο δηλώσεων περί «ανεξαρτησίας» επιδόθηκαν ο πρόεδρος της Ταϊβάν και το Πεκίνο

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα έρχεται στη Γη – Φόβοι για εκτεταμένα μπλακ άουτ

Κροατία: Η Αστυνομία κατηγορείται ότι έκαψε τηλέφωνα και διαβατήρια αιτούντων άσυλο

Ο Ερντογάν σε βαλκανική περιοδεία – Εγκαινιάζει το μεγάλο τζαμί των Τιράνων

Ετικέτες