Με μεταξωτές κορδέλες και δώρα για τις επιχειρήσεις ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Με όπλο τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι όπου η χώρα και οι επιχειρήσεις βρίσκονταν σε lock down, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να υπερβεί το αρνητικό για τον ίδιο και την κυβέρνησή του μομέντουμ.

Όπως λένε συνεργάτες του με την επίσημη πρόβλεψη για ανάπτυξη το τρέχον έτος στο 3,6% είναι αρκετοί εκείνοι που βλέπουν το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ να τρέχει με ρυθμό ακόμη και άνω του 5% και αυτό σημαίνει πρόσθετα έσοδα. Η έκπληξη όμως που κρύβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι που θα διανεμηθούν αυτά τα έσοδα.

Πέρα από τις συνήθεις θριαμβολογίες οι επιχειρήσεις αναμένεται για μια ακόμη να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι αφού θα ανακοινωθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά 3% που θα οδηγήσει σε μείωση του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις. Με την αύξηση του μισθού φυσικά να είναι απειροελάχιστη. Παράλληλα θα παρουσιαστεί ως νέο μέτρο η παράταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα δωράκια στις επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22% αρχικά και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών. Για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει το καλάθι της νοικοκυράς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την παραμονή του ΦΠΑ στον καφέ στο 13%! Δηλαδή δεν θα τον αυξήσει.

Ως σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας και των μισθών Κίνας ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και τη διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ στο οποίο σήμερα είναι 50.000 συμπατριώτες αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί.

Και τα «δώρα» Μητσοτάκη σταματούν, πλην συγκλονιστικών εξαιρέσεων, κάπου εδώ. Εκείνο που θα περισσέψει είναι οι θριαμβολογίες για το «ελατήριο» στην οικονομία με τον Άδωνη Γεωργιάδη να δίνει ήδη το δείγμα γραφής.