Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η βιομηχανική κληρονομιά και ο ρόλος της στην πολιτιστική ανάπτυξη των τόπων»

Μια εξαιρετική βραδιά διοργάνωσε το Θέατρο Χαλκίδας με την αιγίδα και την στήριξη του Επιμελητηρίου Εύβοιας,  την Παρασκευή 22 Ιουλίου, στο πλαίσιο του 6ουBio-Mechanical festival, με θέμα: «Η βιομηχανική κληρονομιά και ο ρόλος της στην πολιτιστική ανάπτυξη των τόπων».

Στο Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος, με φόντο το Τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ, συζητήθηκαν θέματα για την επαναλειτουργία, ανάδειξη και προστασία ανενεργών βιομηχανικών κτηρίων, εγκαταστάσεων και τοπίων με επίκεντρο την Βιομηχανική κληρονομιά της Χαλκίδας και παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Συμμετείχαν η  κ. Παρασκευή Αγιοστρατίτη πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας , οι Αρχιτέκτονες Μηχ/κοι κ. Ευάγγελος Κουτσιούμπας,  κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, ο Δρ. Αναστάσιος Τέλλιος, η Δρ. Ασπασία Κουζούπη και η Mcs Μαίρη Μουρσελλά. Την συζήτηση συντόνισε  ο Αρχ. Μηχ.  κ. Βασίλης Ντόβρος.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση, για την αξιοποίηση του ανενεργού λατομικού χώρου και του κτηρίου του Τσιμεντάδικου, την επικείμενη κατεδάφιση του και την δρομολογούμενη εγκατάσταση λιμανιού-logistics στον χώρο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Αναστάσιο Τέλλιο καθηγητή της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΑΠΘ, η πιθανότητα μιας εγκατάστασης logistics όχι μόνο δεν δημιουργεί υπεραξία στην περιοχή,  αντίθετα θα επιβαρύνει σημαντικά τον τόπο με την απαιτούμενη εγκατάσταση εκτεταμένων δικτύων διακίνησης τόσο θαλάσσιων όσο οδικών και σιδηροδρομικών.

Επιπλέον επισημάνθηκε από το κοινό πως μια τέτοια χρήση όχι μόνο δεν λειτουργεί θετικά για την τοπική κοινωνία αλλά  επηρεάζει αρνητικά τον αρχαιολογικό χώρο και το περιβάλλον.

Η σημαντική αλλά παραμελημένη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης με όραμα και προτεραιότητα στην προστασία του συμπεριλαμβάνοντας όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία που συνθέτουν την μακραίωνη ιστορία του.

Στην ημερίδα τέθηκαν ερωτήματα και ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν έναν ευρύτερο διάλογο για τα θέματα αυτά  καθώς και  για την σημασία του συνόλου της εναπομένουσας βιομηχανικής κληρονομιάς στην περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού.

Documento Newsletter