Με κομμένη την ανάσα ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο

Με κομμένη την ανάσα ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο

Εσωτερικές αναδιατάξεις μετά τη διαγραφή Πολάκη από την ΚΟ – Οι επόμενες κινήσεις

Νέες ισορροπίες διαμορφώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) την περασμένη Παρασκευή, στην οποία ομόφωνα αποφασίστηκε ότι το καταστατικό συνέδριο θα διεξαχθεί στις 3-6 Οκτωβρίου, καθώς όλα τα μέρη συμφώνησαν να πάνε συντεταγμένα στην ύψιστη πολιτική διαδικασία του κόμματος. Η απόφαση αυτή ήρθε τη στιγμή που ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας έχει καλύψει την Κουμουνδούρου, με επίκεντρο τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν μεταξύ στελεχών και ηγεσίας κατά την έντονη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ την περασμένη Τρίτη.

Επεισοδιακή συνεδρίαση

Η φράση «σε όποιον δεν αρέσει να φύγει από το κόμμα. Τέλος, είπα, τέλος» που σύμφωνα με πληροφορίες διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνεδρίαση της 23ης Ιουλίου συμπυκνώνει το κλίμα έντασης που επικράτησε στο συλλογικό όργανο. Αφορμή για την αντίδραση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε ο προβληματισμός που διατυπώθηκε από στελέχη όπως ο Σωκράτης Φάμελλος και η Ολγα Γεροβασίλη για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με την επισήμανσή τους ότι δεν είναι πρέπον να γίνει τις ίδιες ημέρες με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα και ο Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε να γίνει γνωστή η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις οργανωτικές αλλαγές που επιθυμεί για το κόμμα. Πυροσβεστικά παρενέβη την ώρα της έντασης ο Νίκος Παππάς ζητώντας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει όσα είπε στα μέλη του οργάνου, το οποίο όμως δεν δέχτηκε να κάνει ο Στέφ. Κασσελάκης, με αποτέλεσμα την αποχώρηση οκτώ μελών της Πολιτικής Γραμματείας από τη συνεδρίαση.

Πάντως δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Στέφ. Κασσελάκης με ανάρτησή του μετά το πέρας της συνεδρίασης επέλεξε να αναφέρει ότι «μια χαρά είμαστε με την Ολγα».

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ολγα Γεροβασίλη και την Κατερίνα Νοτοπούλου, λέγοντας ότι οι αναφορές του δεν σχετίζονταν με εκείνες. Σε αυτό το πλαίσιο άρχισαν να διαδίδονται φήμες περί της αντικατάστασης του Σωκρ. Φάμελλου από τη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ συνεργάτες του προέδρου Κασσελάκη διαψεύδουν αυτά τα σενάρια.

Η αποπομπή

Ωστόσο το κλίμα καταλλαγής που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί δεν κράτησε για πολύ. Ηρθαν τα πάνω κάτω, ξανά, μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε σε επιτροπή της Βουλής με πρωταγωνιστή τον Παύλ. Πολάκη, που τελικά οδηγήθηκε σε αποπομπή από την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο βουλευτής απευθυνόμενος σε συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη της είπε: «Μη στρίβετε τη μούρη σας, κυρία μου. Σε σας το λέω, έχετε ένα μόνιμο, όχι χαμόγελο, ένα στρίψιμο του στόματος εν είδει απαξίας…». Ακολούθησε η συγγνώμη που ζήτησε εκ μέρους του η βουλευτής Αθηνά Λινού, η οποία μάλιστα ξέσπασε σε κλάματα τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοια συμπεριφορά, δεν έχει σημασία από ποιον προέρχεται, σε καμία γυναίκα και κανέναν άνθρωπο».

Οταν ενημερώθηκε ο Στέφ. Κασσελάκης για το συμβάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Αθ. Λινού και ζήτησε να δει το βίντεο. Αμέσως μετά μίλησε με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελλο, ο οποίος με εντολή Κασσελάκη προχώρησε στη διαγραφή του Χανιώτη βουλευτή από την ΚΟ. Εχει πάντως σημασία ότι ο Στέφ. Κασσελάκης κατά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της ΚΟ επισήμανε ότι ήταν πολύ δύσκολη η απόφαση που πήρε για τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη, ότι αναγνωρίζει το έργο του στο υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία, αλλά ότι υπάρχει η θεσμικότητα του κοινοβουλίου που απαιτεί σεβασμό.

Οι αναταράξεις της τελευταίας εβδομάδας είναι δεδομένο ότι δημιουργούν νέες ισορροπίες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πολλοί αναμένουν τις επόμενες κινήσεις σε ό,τι αφορά τον Παύλο Πολάκη. Στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν παρ’ όλα αυτά ότι η ομόφωνη απόφαση της τελευταίας ΚΟΕΣ την περασμένη Παρασκευή αποτελεί ένα μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί ενωμένος να προχωρήσει συντεταγμένα στο καταστατικό συνέδριο ώστε να υπάρξει «επανεκκίνηση του κόμματος».

«Δεν χαρίζω το κόμμα σε κανέναν»

Ο Παύλος Πολάκης μετά τη διαγραφή του από την ΚΟ μίλησε για «στημένο σκηνικό», ενώ παρέπεμψε για λύσεις στο συνέδριο. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι «τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν τον χαρίζω σε κανέναν. Ούτε πρώην ούτε νυν. Ο λαός αποφασίζει ποιον διαγράφει από βουλευτή και τα μέλη του κόμματος από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς άλλος». Μάλιστα σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Zarpa Radio, 26/7) είπε ότι «στην ψυχή παραμένω ΣΥΡΙΖΑ και στον κόσμο που εκφράζω», ενώ έκανε λόγο για κύμα τεράστιας συμπαράστασης προς το πρόσωπό του που εκφράζεται ήδη στα κοινωνικά δίκτυα. Στο πλευρό του Παύλου Πολάκη στάθηκαν και κάποιοι βουλευτές στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με τη Ραλλία Χρηστίδου να λέει ότι μπορεί να μην είναι comme il faut ο Πολάκης, αλλά αναρωτήθηκε τι είπε πιο λάθος τώρα σε σχέση με τα προηγούμενα που έχει πει και δεν διαγράφηκε. Ταυτόχρονα και η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου φέρεται να εξέφρασε τον προβληματισμό της, ενώ ήταν βέβαιη ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις στην περιφέρειά της μετά τη διαγραφή Πολάκη λόγω της απήχησης του βουλευτή Χανίων. Αντίθετα οι 87 της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησαν την αποπομπή του Πολάκη από τα όργανα και τις επιτροπές του κόμματος.

Διαβάστε επίσης

Πραξικόπημα στη Βουλή με το πόθεν έσχες – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Πάρε τον καφέ και τρέχα – Βουτιά στον τζίρο καταγράφουν τα καταστήματα εστίασης μετά την αύξηση του ΦΠΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ακρο – αριστερή οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για σαμποτάζ των σιδηροδρόμων

Ενόργανη: «Ανοίγουν τα στόματα» – Άλλες τέσσερις αθλήτριες είχαν καταγγείλει τον προπονητή για σεξουαλική παρενόχληση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter