Βασιλική Ανδρικοπούλου: Με καθυστέρηση και αλλαγή νόμου γλίτωσε την καταδίκη για πλαστογραφία

Βασιλική Ανδρικοπούλου: Με καθυστέρηση και αλλαγή νόμου γλίτωσε την καταδίκη για πλαστογραφία

Η «γαλάζια» αντιδήμαρχος Φαλήρου, που είχε μάρτυρες Βούλτεψη και Διονύση Χατζηδάκη, διαδίδει ότι απαλλάχτηκε!

«Ήξερε Αγγλικά» και «τα δημοσιεύματα είχαν στόχο να την εκθέσουν πολιτικά» ανέφερε στην κατάθεσή της στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης του πλαστού πτυχίου της «γαλάζιας» υποψήφιας δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Βασιλικής Ανδρικοπούλου. Το ίδιο υποστήριξε και ο επίσης βουλευτής της ΝΔ και τέως δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης. Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε την παύση υφ’ όρον της ποινικής δίωξης. Η απόφαση λήφθηκε εξαιτίας των ευεργετικότερων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι από την προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η κατηγορία από πλαστογραφία να μετατραπεί σε πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Στην ουσία το δικαστήριο δεν αθώωσε τη Β. Ανδρικοπούλου, όπως ισχυρίστηκε η ίδια σε ανακοίνωση που εξέδωσε σε τοπικό ΜΜΕ του Παλαιού Φαλήρου. Απλώς λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα η κατηγορία μετατράπηκε. Μάλιστα, όπως ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης: «Κατά την κρίση του δικαστηρίου η πράξη της πλαστογραφίας έχει τελεστεί». Χρειάστηκαν έξι αναβολές και μία αναίρεση από τον Αρειο Πάγο για να καταλήξει επιτέλους η Δικαιοσύνη για τη συγκεκριμένη υπόθεση, με τη «γαλάζια» αντιδήμαρχονα απουσιάζει από το δικαστήριο.

Η υπόθεση έχει να κάνει με πλαστογραφία πτυχίου αγγλικών την οποία είχε αποκαλύψει το Documento. Το πλαστό πτυχίο φερόταν να είχε χρησιμοποιηθεί για τη συμμετοχή της Β. Ανδρικοπούλου σε μεταπτυχιακό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) την περίοδο 2012-14, με την ίδια να αρνείται τις κατηγορίες και να κάνει λόγο για συνωμοσία. Για την υπόθεση είχε διενεργήσει έρευνα το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) τον Δεκέμβριο του 2014, έπειτα από καταγγελία. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το πτυχίο που είχε κατατεθεί στον φάκελό της ήταν πλαστό, όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο πόρισμά τους το οποίο είχε δημοσιοποιήσει το Documento. Μάλιστα σε βάρος της Β. Ανδρικοπούλου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για πλαστογραφία από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών έπειτα από μήνυση που κατέθεσε δημοτική υπάλληλος, η οποία υποστήριζε ότι το πτυχίο ανήκει στην ίδια. Στον φάκελο της Β. Ανδρικοπούλου υπήρχε μάλιστα και συστατική επιστολή η οποία έφερε την υπογραφή του σημερινού προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ίδιες οι ενστάσεις, αλλά απορρίφθηκαν

Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες. Αρχικά η υπεράσπιση προέβαλε δύο δικονομικές ενστάσεις σε μια προσπάθεια να μη διεξαχθεί η δίκη και εξεταστεί η ουσία της υπόθεσης. Και οι δύο ενστάσεις είχαν υποβληθεί κατά το παρελθόν. Για πρώτη φορά στις 3 Μαΐου 2018, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου τα αιτήματα είχαν απορριφθεί από το δικαστήριο. Η δεύτερη στις 4 Οκτωβρίου 2018, όταν η Β. Ανδρικοπούλου απουσίαζε για λόγους ασθενείας, με τους συνηγόρους της να ζητούν και νέα αναβολή. Ωστόσο το δικαστήριο είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα. Οι συνήγοροι προέβαλαν τότε εκ νέου τις δύο αυτές δικονομικές ενστάσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές, με αποτέλεσμα να πάψει η δίωξη σε βάρος της. Αυτήν τη φορά η πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε τις ενστάσεις της πλευράς Ανδρικοπούλου με το σκεπτικό ότι ήδη έχουν κριθεί.

Όταν η δίκη ξεκίνησε η υπερασπιστική πλευρά κινήθηκε γύρω από τον άξονα ότι η Β. Ανδρικοπούλου γνώριζε αγγλικά και άρα δεν είχε ανάγκη να μπει σε διαδικασία χρήσης πλαστού εγγράφου. Όπως και ότι άλλο πρόσωπο που είχε λάβει εντολή από τη Β. Ανδρικοπούλου να παραδώσει τον φάκελο στο πανεπιστήμιο είχε κάνει την πλαστογραφία λόγω προσωπικών διαφορών προκειμένου να την εκθέσει.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το αν γνώριζε ή όχι αγγλικά, στον φάκελό της εντοπίστηκε πλαστό πτυχίο. Αυτό το αναγνώρισαν και η πρόεδρος του δικαστηρίου αλλά και οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ.

Πολιτική κάλυψη από τη ΝΔ

Μεταξύ των μαρτύρων ήταν και δύο πολιτικά πρόσωπα από πλευράς ΝΔ, η Σ. Βούλτεψη και ο Διον. Χατζηδάκης. Στην παρουσία τους μάλιστα στο δικαστήριο αναφέρθηκε στην αγόρευσή του και ο συνήγορος της Β. Ανδρικοπούλου, θέλοντας να υποστηρίξει την αθωότητα της πελάτισσάς του.

Ο τίτλος σπουδών που περιείχε ο φάκελός της φέρεται να είχε επικυρωθεί από τον τότε δήμαρχο Διον. Χατζηδάκη στις 18 Ιουνίου 2012, όπως και από δικηγόρο o οποίος κατέθεσε υπέρ της Β. Ανδρικοπούλου. Ερωτηθείς σχετικά ο Διον. Χατζηδάκης υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι «η υπογραφή δεν ήταν δική μου» και ότι «η υπογραφή μου είχε πλαστογραφηθεί».

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε επίσης ότι «η κ. Ανδρικοπούλου γνώριζε αγγλικά», καθώς της είχε ανατεθεί η διοργάνωση ξενόγλωσσων συνεδρίων στον δήμο. «Η κ. Ανδρικοπούλου δεν χρειαζόταν να έχει πιστοποιητικό Lower προκειμένου να συμμετάσχει στο μεταπτυχιακό» υποστήριξε επίσης ο Διον. Χατζηδάκης και απέδωσε την όλη υπόθεση σε εντάσεις που είχαν προκληθεί στη βιβλιοθήκη του δήμου «επειδή εκεί δούλευαν μόνο γυναίκες»!

Επίθεση στο Documento για τη δημοσιοποίηση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με όσα ανέφερε στο δικαστήριο και η Σ. Βούλτεψη. Οπως ανέφερε η πρώην υπουργός, «είμαι φίλη και συνάδελφος πολλά χρόνια με την κ. Ανδρικοπούλου» και υποστήριξε ότι η «γαλάζια» υποψήφια δήμαρχος «γνωρίζει αγγλικά». Υποστήριξε επίσης ότι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία το 1999 η ίδια ως μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είχε συγκροτήσει ομάδα εργασίας που ερχόταν σε συνεννόηση με διεθνείς οργανισμούς. Σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη,

Έπειτα από ερώτηση του δικαστηρίου η Σ. Βούλτεψη αναφέρθηκε επίσης στα δημοσιεύματα του Documento τα οποία ανέδειξαν την υπόθεση πλαστογραφίας. Υποστήριξε ότι τα δημοσιεύματα είχαν στόχο «να εκθέσουν πολιτικά την κ. Ανδρικοπούλου» – τη γνωστή δικαιολογία δηλαδή που χρησιμοποιούν τα πολιτικά πρόσωπα σε αυτήν τη χώρα όταν έχουν εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη. «Μόνο πολιτικά θα μπορούσα να το ερμηνεύσω. Δεν νομίζω ότι ένας πολίτης που έχει ή όχι πτυχίο Lower είναι αντικείμενο έρευνας. Θεωρώ ότι έχει πολιτική πλευρά και στόχο είχε να την εκθέσει πολιτικά» ανέφερε η πρώην υπουργός.

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι η Β. Ανδρικοπούλου είναι πολιτικό πρόσωπο και όχι απλή πολίτης. Το γεγονός ότι στον φάκελο που κατατέθηκε στο ΕΚΠΑ εντοπίστηκε πλαστό πτυχίο έχει ιδιαίτερο κοινωνικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Ασχετα αν συμφωνεί ή όχι η κ. Βούλτεψη λόγω προσωπικής επαφής χρόνων με τη Β. Ανδρικοπούλου.

Η εισήγηση του εισαγγελέα και η απόφαση της προέδρου

Ακολούθησαν οι αγορεύσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, όπως επίσης του δικηγόρου της μηνύτριας και κατόχου του γνήσιου τίτλου σπουδών που είχε πλαστογραφηθεί Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη.

Ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του υποστήριξε ότι «η πλαστογράφηση δεν έγινε για την πρόσληψη σε κάποια θέση ή μισθολογική προαγωγή, άρα δεν μπορεί να υπαχθεί στον ΠΚ του 2016». Οπως ανέφερε, «εμπίπτει στον σκοπό της κοινωνικής προόδου και άρα υπάγεται στο άρθρο 217 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα». Το άρθρο αυτό ορίζει ρητά: «Οποιος με σκοπό να διευκολύνει την άμεση συντήρηση, την κίνηση ή την κοινωνική πρόοδο αυτού του ίδιου ή άλλου καταρτίζει πλαστό ή νοθεύει πιστοποιητικό ή μαρτυρικό ή άλλο έγγραφο που μπορεί να χρησιμεύσει συνήθως για τέτοιους σκοπούς ή εν γνώσει του χρησιμοποιεί τέτοιο πλαστό ή νοθευμένο έγγραφο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή». Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο εισαγγελέας, «το αξιόποινο της πράξης έχει εξαλειφθεί» και ζήτησε να παύσει υφ’ όρον η δίωξη για τη συγκεκριμένη πράξη.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου τελικά έκανε δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας και αποφάσισε να «παύσει υφ’ όρον την ποινική δίωξη σε βάρος της κατηγορουμένης». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «το δικαστήριο δεν κατέληξε σε κρίση ότι δεν τελέστηκε η πράξη. Κατά την κρίση του δικαστηρίου έχει τελεστεί η πράξη της πλαστογραφίας». Στην ουσία το δικαστήριο δεν αθώωσε τη Β. Ανδρικοπούλου αλλά μετέτρεψε την κατηγορία από πλαστογραφία σε πλαστογραφία πιστοποιητικών λόγω των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα και στη συνέχεια έπαυσε την υφ’ όρον ποινική δίωξη υποχρεωτικά, όπως προβλέπεται στο άρθρο 8 του ν. 4198/2013. Με λίγα λόγια, το δικαστήριο δεν απάλλαξε τη Β. Ανδρικοπούλου, αλλά αντίθετα αναγνώρισε ότι τελέστηκε η πράξη της πλαστογραφίας.

Ετικέτες

Documento Newsletter