Γιατί γκαζώνουν οι ξένοι «επενδυτές» και στην εκπαίδευση; Διότι πλέον υπάρχει νόμος, κατά παράβαση του συντάγματος (!), για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στον νόμο αυτό υπάρχει διάταξη που επιτρέπει την είσοδο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσω παράλληλων απολυτηρίων, παρακάμπτοντας δηλαδή τις πανελλαδικές εξετάσεις και το εγχώριο απολυτήριο
Μετά την υγεία και τις εξαγορές των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, σειρά πήρε η παιδεία. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι πουλήθηκε το μεγάλο ιδιωτικό σχολείο Ο Πλάτων σε ένα βρετανικό fund, το ISP (International School Partnerships). Πριν από λίγο καιρό είχαμε την εξαγορά από το fund Inspired των εκπαιδευτήριων Κωστέα – Γείτονα και της Σχολής Μωραΐτη. Είχε προηγηθεί η εξαγορά των Εκπαιδευτηρίων Δούκα από το fund Cognita. Οι ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα με εισβολή κερδοσκοπικών κεφαλαίων είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχει φροντίσει να περιορίσει δραματικά τους αντίστοιχους δημόσιους τομείς. Γιατί γκαζώνουν λοιπόν οι ξένοι «επενδυτές» και στην παιδεία;
Διότι πλέον υπάρχει νόμος κατά παράβαση του συντάγματος (!) για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στον νόμο αυτό υπάρχει διάταξη που επιτρέπει την είσοδο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσω παράλληλων απολυτηρίων, παρακάμπτοντας δηλαδή τις πανελλαδικές εξετάσεις και το εγχώριο απολυτήριο. Επομένως, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ιδιωτικών υπερδομών εκπαίδευσης που θα ξεκινούν από την προσχολική ηλικία και θα καταλήγουν σε ακαδημαϊκό τίτλο, χωρίς κόπο, χωρίς αγωνία για τα παιδιά εκείνων που μπορούν να πληρώσουν!
Αν συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου, η επιλογή του ιδιωτικού πυλώνα θα καθίσταται σχεδόν αναγκαστική ακόμη και για οικογένειες χωρίς μεγάλη οικονομική ευχέρεια, είχε προειδοποιήσει έγκαιρα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος. Και όπως αποκάλυψε ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ιδρυτής των Εκπαιδευτηρίων Ο Πλάτων: «Η κυβέρνηση μας εξαναγκάζει να πουλήσουμε» και εξήγησε: «Η κυβερνητική πολιτική στην παιδεία “τιμωρεί” τον εγχώριο μικρομεσαίο, με στόχο την εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές». Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι εκπρόσωποι των funds θα συνεχίσουν να βρίσκουν ευήκοα ώτα στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτήν τη στιγμή το 7-8% των μαθητών στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης φοιτά σε ιδιωτικά σχολεία. Διακηρυγμένος στόχος των νέων ιδιοκτητών είναι το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 20-25%.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου, χωρίς την εκτεταμένη εδώ και πολλά χρόνια ιδιωτική φροντιστηριακή υποστήριξη, οι μαθητές δεν έχουν πολλές πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους προς την ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα. Μπορούν να αντέξουν τα εισοδήματα των πληττόμενων από την ακατάσχετη ακρίβεια νοικοκυρών τις δαπάνες; Δαπάνες που φτάνουν και στην ανώτατη δημόσια εκπαίδευση, καθώς οι φοιτητές σε ιδρύματα εκτός της πόλης όπου κατοικούν χρειάζονται χρήματα για στέγαση και διατροφή.
Και καθώς έχει περιοριστεί ο αριθμός των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια ένα νέο μεγάλο ρεύμα νέων έχει στραφεί στα ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ, το 2013 στα ΙΕΚ φοιτούσαν 13.268 μαθητές. Εξι χρόνια μετά, το 2019, είχαν φτάσει τις 83.547, δηλαδή αύξηση 630%! Και σήμερα ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος! Δυστυχώς όμως το ποσοστό ολοκλήρωσης της κατάρτισης δεν ξεπερνά το 25%!
Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι δημοφιλέστερες ειδικότητες, που συγκεντρώνουν έναν στους τρεις σπουδαστές, είναι οι σεφ, λογικό με τόσες εκπομπές και ριάλιτι μαγειρικής που μας κατακλύζουν, υπάλληλοι ξενοδοχείων, αισθητικοί, βοηθοί βρεφονηπιοκόμων και βοηθοί φυσικοθεραπείας.
Θέσεις εντάσεως εργασίας κατά κανόνα. Η προφητεία πως κινδυνεύουμε να γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης ολοκληρώνεται!
Πόσο ακόμη μπορούν να περιοριστούν τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης που μετά τη χρεοκοπία του 2010 έχει συρρικνωθεί κατά 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία των εισοδημάτων που δηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια; Πόσα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να πουληθούν για να εξασφαλιστεί το μέλλον των παιδιών; Και όταν κάποιοι νέοι συνεχίζουν με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, ανακαλύπτουν ότι για το επίπεδο σπουδών που έχουν φτάσει στο αντικείμενό τους δεν υπάρχει πλέον στην οικονομία της χώρας θέση εργασίας με ανάλογη αμοιβή. Ετσι, αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό. Για παράδειγμα την τετραετία 2019-22 εγκατέλειψαν την Ελλάδα συνολικά 283.801 άτομα από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, όταν λείπουν 300.000 θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στον τουρισμό και στις κατασκευές!
Κι όλα αυτά όταν το ελληνικό ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης ανά ώρα εργασίας το 2023 αντιστοιχούσε μόλις στο 57,4% του μέσου όρου της ΕΕ, όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει πως, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, η χώρα έχει σημαντικό χάσμα παραγωγικότητας με την υπόλοιπη ΕΕ και μάλιστα το μεγεθύνει – και όσο το μεγεθύνει τόσο το χάσμα μεγαλώνει. Τελικά η ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος προκαλεί ανατριχίλα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τα βογκητά αποσιωπώνται. Η οργή της κοινωνίας δεν θα παραμείνει επί μακρόν βουβή. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι οφειλέτες στην εφορία ανέρχονται σε 3.878.712, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.506.475 πολίτες. Τέλος, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 26,1% του πληθυσμού της χώρας (2.658.400 άτομα) βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.
Πόσο ακόμη θα μπορούν να αντέξουν την ακρίβεια, τις κλιμακούμενες οικογενειακές δαπάνες τα νοικοκυριά; Αρκεί μια κοινωνία του ενός τρίτου για να δημιουργεί πλούτο στα επενδυτικά κεφάλαια που συνεχίζουν την εισβολή τους σε αυτήν τη μικρή «εύκολη» χώρα;
Διαβάστε επίσης
Χρηματοδότες τζιχαντιστών οι επενδυτές στο Ναυάγιο Ζακύνθου
Ο Άδωνης πήρε το κράνος του (Video)