Διφορούμενα μηνύματα για την οικονομία εκπέμπουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η εταιρεία Markit για τον δείκτη των υπεύθυνων προμηθειών των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων για τον τελευταίο μήνα του 2016 (Δεκέμβριο).
Στα θετικά περιλαμβάνεται ότι η παραγωγή συρρικνώνεται με τον μικρότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τους τελευταίους τρεις μήνες και το ότι οι παραγωγοί αυξάνουν τις τιμές πώλησης για πρώτη φορά σε διάστημα 70 μηνών. Στα αρνητικά, η παραδοχή περί μείωσης των θέσεων εργασίας λόγω περιορισμού του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών και το ότι η ζήτηση από το εξωτερικό παραμένει ασθενής. Τα στοιχεία αυτά κατεγράφησαν το διάστημα από 5 έως 15 Δεκεμβρίου 2016.
Σύμφωνα με τη Markit, τα φαινόμενα ύφεσης του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξασθένησαν τον Δεκέμβριο. Ομως παρατηρήθηκε μείωση των θέσεων εργασίας (παρότι μικρή) για πρώτη φορά από τον Μάιο.
Σε ότι αφορά τις τιμές, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει παρουσιαστεί από τον Σεπτέμβριο του 2008, ενόψει της σημαντικής αύξησης του κόστους εισροών (πρώτες ύλες).
Έτσι, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® –PMI®) – κατέγραψε τιμή κάτω από το σημαντικό σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων για τέταρτο συνεχή μήνα, υποδεικνύοντας περαιτέρω υποχώρηση του τομέα παραγωγής αγαθών. Ο δείκτης έκλεισε στις 49.3 μονάδες που είναι υψηλή τιμή τεσσάρων τελευταίων μηνών, αλλά παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, σε αντιστοιχία με την τάση που επικρατεί με βάση τα ιστορικά δεδομένα της έρευνας (49.4 μονάδες). Τον Νοέμβριο ο δείκτης ήταν στις 48.3 μονάδες.
Η αύξηση του δείκτη οφείλεται, εν μέρει, στην ασθενέστερη συρρίκνωση της παραγωγής στον μεταποιητικό τομέα. Παρόλ’αυτά, παρατηρήθηκε υποχώρηση του όγκου παραγωγής λόγω σταθερής μείωσης των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.
Οι παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση των νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, λόγω ασθενέστερης ζήτησης και αστάθεια που επικρατεί στον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα. Επίσης σημειώθηκε μείωση νέων εργασιών από πελάτες του εξωτερικού.
Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω μείωση των επιπέδων ανεκτέλεστων παραγγελιών στον τομέα παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, ο όγκος εργασιών μειώνεται κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2008. Ετσι, οι εταιρείες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μικρότερο φόρτο εργασίας και μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν χαμηλός.
Οι παραγωγοί κατέγραψαν σημαντική αύξηση της μέσης επιβάρυνσης κόστους τον Δεκέμβριο, καθώς οι εταιρείες συνέδεσαν κατά κύριο λόγο την αύξηση με τις υψηλότερες τιμές του χάλυβα, του ψευδαργύρου και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης για πρώτη φορά σε διάστημα 70 μηνών.
Η αγοραστική δραστηριότητα σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο επτά μηνών συνεχούς μείωσης.
Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν να καταγράφουν μείωση των αποθεμάτων πρώτων υλών, καθώς όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους συνέδεσαν εν μέρει την περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα με την έλλειψη ρευστότητας.
Τέλος, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν, ως έναν από τους λόγους των καθυστερήσεων, τις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν στα λιμάνια σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Samuel Agass, οικονομολόγο της IHS Markit, σε γενικές γραμμές, το 2016 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον κλάδο της μεταποίησης, για τον οποίο εξακολουθεί να παραμένει μακρινή η πιθανότητα πλήρης οικονομικής ανάκαμψης. Οι εταιρείες ελπίζουν ότι το νέο έτος θα φέρει εκ νέου ανάπτυξη, ωστόσο, μέχρι να αυξηθεί και να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η κατανάλωση, η πιθανότητα ανάπτυξης παραμένει αμυδρή.
Κατάταξη χωρών της ευρωζώνης με βάση τον Δείκτη Υπεύθυνων Παραγγελιών τον Δεκέμβριο του 2016
Χώρα Τιμή Δείκτη
Ολλανδία 57,3 (υψηλή τιμή 68 μηνών)
Αυστρία 56,3 (υψηλή τιμή 68 μηνών)
Γερμανία 55.6 (υψηλή τιμή 35 μηνών)
Ισπανία 55,3 (υψηλή τιμή 11 μηνών)
Γαλλία 53,5 (υψηλή τιμή 67 μηνών)
Ιταλία 53,2 6 (υψηλή τιμή 6 μηνών)
Ελλάδα, 49,3 (υψηλή τιμή 4 μηνών)