Με εισήγηση Αρβανίτη η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταψήφισε την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας

«Όχι στη συνέχιση του πολέμου, καμία εμπλοκή της Ελλάδας»

«H Left, και με δική μου εισήγηση, καταψήφισε το ψήφισμα για τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας που υποβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο» αναφέρει σε δήλωση του ο αντιπρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς, Κώστας Αρβανίτης, εξηγώντας τους λόγους για αυτή την απόφαση.

Τονίζει πως η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα μέσα σε ρωσικό έδαφος θα έχει αρνητικές συνέπειες, πως οι χώρες της ΕΕ θα επωμιστούν μεγάλο οικονομικό βάρος και υποστηρίζει πως θα μπορούσε να δοθεί μία λύση μέσω της κατάπαυσης του πυρός, της έναρξη διπλωματικών διαπραγματεύσεων και με την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

«Καμία ουσιαστική διπλωματική διαπραγμάτευση δεν είναι σε εξέλιξη. Αντ´ αυτού η κυρίαρχη συζήτηση στην Ευρώπη είναι η περαιτέρω παροχή βαρέων όπλων στο Κίεβο. Όχι στη συνέχιση του πολέμου, καμία εμπλοκή της Ελλάδας» τονίζει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ψήφισμα

Υπενθυμίζεται πως με το ψήφισμα που τελικά εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητείται η Ουκρανία να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία, κάτι που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει ως «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι «οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και οι περιορισμοί στη χρήση τους, ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής» και μάλιστα «εκφράζει τη βαθιά λύπη του» για τη μείωση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τα κράτη της ΕΕ.

Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη:

«Όχι στη συνέχιση του πολέμου, καμία εμπλοκή της Ελλάδας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στην ολοκλήρωση του τρίτου χρόνου και αυτήν τη στιγμή είναι περισσότερο πιθανή η κλιμάκωσή του παρά ο τερματισμός του.

Καμία ουσιαστική διπλωματική διαπραγμάτευση δεν είναι σε εξέλιξη. Αντ´ αυτού η κυρίαρχη συζήτηση στην Ευρώπη είναι η περαιτέρω παροχή βαρέων όπλων στο Κίεβο.

H Left, και με δική μου εισήγηση, καταψήφισε το σχετικό ψήφισμα για τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας που υποβλήθηκε στο European Parliament, για τρεις λόγους.

Καλεί τα κράτη-μέλη να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα μέσα σε ρωσικό έδαφος. Η εξέλιξη αυτή είναι σαφές ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες και για αυτό το λόγο καμία δυτική κυβέρνηση δεν έχει δώσει το πράσινο φως.

Επιπλέον ζητεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία, με τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους ετησίως. Για την Ελλάδα, προκύπτει μια δαπάνη που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, αυτός ο πόλεμος έχει περιέλθει σε ένα αδιέξοδο που θα αρθεί μόνο μέσω μιας κατάπαυσης του πυρός και με την έναρξη διπλωματικών διαπραγματεύσεων με παράλληλη αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία. Δυστυχώς, το ψήφισμα δεν περιλαμβάνει την παραμικρή αναφορά προς αυτήν την κατεύθυνση».