Με άρωμα Μαρέβας οι ενστάσεις της ΝΔ για τα πόθεν έσχες εν διαστάσει συζύγων

Προφάσεις αντισυνταγματικότητας επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση για τις αναδρομικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης εν διαστάσει συζύγων αλλά και υπόχρεων που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

 Η στόχευση της ΝΔ μοιάζει ξεκάθαρη και φέρεται να αφορά την άμεση προστασία του προέδρου της ΝΔ και της συζύγου του από τον αναδρομικό έλεγχο του τρόπου κτίσεως των περιουσιακών τους στοιχείων.

«Έχει τεθεί ζήτημα αναδρομικής ισχύς του νόμου για πρόσωπα που καθίστανται υπόχρεοι υποβολής για πρώτη φορά, όπως ενδεικτικά είναι το σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον κατά τα έτη αυτά οι υπόχρεοι ήταν σε σύμφωνο συμβίωσης» είπε αρχικά ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Καραγκούνης, για το νομοσχέδιο που αφορά το νέο πλαίσιο ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης δημοσίων προσώπων.

Και συμπλήρωσε: «Αν σκοπός του άρθρου είναι η αναδρομικότητα, προφανώς τέτοια διάταξη ελέγχεται συνταγματικά διότι πρόκειται για ανεπίτρεπτη αναδρομική ισχύ του νόμου. Πρέπει να το διευκρινίσετε αυτό το ζήτημα».

Στις ίδιες διατάξεις με τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και είναι υπόχρεα υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες υπόκεινται και τα εν διαστάσει ζευγάρια, με αποτέλεσμα να είναι αμφότερα υπόχρεα σε αναδρομικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Οπότε, ο κ. Καραγκούνης κυριολεκτούσε όταν αναφερόταν «ενδεικτικά» στα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, γνωρίζοντας και τις προεκτάσεις της επισήμανσής του.

Με βάση, λοιπόν, το γαϊτανάκι που εκτυλίσσεται όλο αυτό το διάστημα με την ελλιπή δήλωση περιουσιακής κατάστασης της συζύγου του προέδρου της ΝΔ, για την οποία διεξάγεται ενδελεχής έλεγχος από ορκωτό ελεγκτή, εγείρονται ερωτηματικά και εξάγονται συγκεκριμένα συμπεράσματα από την πρακτική που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση και ο εισηγητής της κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Κατά τα φαινόμενα, σύσσωμος ο μηχανισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργεί ως μέσο αναχαίτισης του αναδρομικού ελέγχου που θα επιβάλλει ο υπό συζήτηση νόμος στα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους Μητσοτάκη – Γκραμπόφσκι, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο βουλευτές της ΝΔ να θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας προκειμένου να μπει «φρένο».

Αξίζει να προστεθεί πως ζητήσαμε διευκρινίσεις και από τον κ. Καραγκούνη για το αν η αναφορά του σχετίζεται και με τα εν διαστάσει ζευγάρια, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι η ένσταση αντισυνταγματικότητάς αφορούσε και αυτήν την πτυχή. «Ναι, εφόσον προκύπτει ζήτημα αναδρομικότητας και για τα εν διαστάσει ζευγάρια», ήταν η απάντησή του στο σχετικό ερώτημα.

«Να μην εικοτολογούμε»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, απαντώντας στον κ. Καραγκούνη, προσεκτικά διατύπωσε τη βεβαιότητά του για τη συνταγματικότητα του σχεδίου νόμου.

«Υπάρχει μια κοινή παραδοχή ότι ένα πλαίσιο ασφαλές και σταθερό είναι αναγκαίο για τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες και σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δούμε σε ποια σημεία συμφωνούμε ή διαφωνούμε και γιατί» σημείωσε αρχικά και πρόσθεσε με νόημα: «Φαίνεται δηλαδή να ομονοούμε και την ίδια στιγμή να κάνουμε και εικοτολογικές προβλέψεις για την έκβαση του νομοθετήματος. Επειδή ακούστηκε ο προβληματισμός πως αυτός ο νόμος θα πέσει στο ΣτΕ, το σίγουρο είναι ότι θα ελεγχθεί. Εμείς πού το ξέρουμε; Θα το ανακαλύψουμε…».