Με «άρωμα» Βενετίας το καρναβάλι της Κέρκυρας

Με «άρωμα» Βενετίας το καρναβάλι της Κέρκυρας

Αυτοκρατορικό βενετσιάνικο παλάτι θυμίζει η Κέρκυρα κατά τη διάρκεια των Αποκριών που το ντεπούτο τους αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Κυριακή 23 Φεβρουαρίου. 

Πριγκίπισσες, μαρκήσιοι, βαρόνοι και κόμισσες που φορούν γνήσιες βενετσιάνικες στολές θα σουλατσάρουν στο Λιστόν, θα χαρίσουν πολλά υποσχόμενα χαμόγελα και θα ταξιδέψουν τους παρευρισκόμενους σε άλλη εποχή. Μια εποχή του παραμυθιού που ζει το νησί αιώνες τώρα, κρατώντας συνάμα την ταυτότητα του καθώς «πλέκει» μέσα στο πολύχρωμο χρυσαφένιο χρώμα της μασκαράτας και έθιμα επτανησιακά που στόχο έχουν τη διασκέδαση, το πικάντικο κουτσομπολιό και το σκανδαλιάρικο περίπαιγμα των αποκριών.

Την αυλαία των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων, ανοίγει την Κυριακή το απόγευμα ο τελάλης, που θα καλέσει μικρούς και μεγάλους να παραστούν στο πιο ξέφρενο γλέντι του νησιού. Στο βενετσιάνικο καρναβάλι της Κέρκυρας που θα ξεκινήσει φέτος με το μουσικοχορευτικό δρώμενο «VIVA LA FIESTA» με τη συμμετοχή του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων, της Φιλαρμονικής Ένωσης «O Καποδίστριας», του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας και της Κερκυραϊκής Μασκαράτας.

Τα κερκυραϊκά αποκριάτικα έθιμα χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά διατηρούν μέχρι και σήμερα μία μοναδική και ξεχωριστή αίγλη έναντι των άλλων εθίμων στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζονται από την ανάδειξη του πλούτου και της αίγλης άλλων εποχών και συνάμα της «ελαφροσύνης» των τότε «κυριών» και την παραφιλολογία και περίσσια επιδειξιμανία των τότε αρχόντων.

Απέναντι σε όλα αυτά, θα σταθούν τα κερκυραϊκά «πετεγολέτσα» ή «πέντε γόλια», δηλαδή τα πικάντικα κουτσομπολιά που βγάζουν στη φόρα όλα γίνονται αλλά και δε γίνονται στο νησί.

Τα «πετεγολέτσα» λαμβάνουν χώρα στις «φανέστρες», στα ψηλά παραθύρια των παραδοσιακών σπιτιών , στην «καρδιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας» και από κει θα ακουστούν, όλα όσα θα έπρεπε να κρύψει καλά κανείς στο ντουλάπι του σπιτιού του.

Η πλατεία Σπιανάδα, η γνωστή σε όλους ως πλατεία «Λιστόν» που πήρε το όνομά της από όλους εκείνους που ήταν στη βασιλική λίστα και τους επιτρεπόταν να τη «βολτάρουν», θα έχει και πάλι την τιμητική της. Γλέντια, αποκριάτικα τραγούδια, χοροί, δρώμενα από όλη την Ελλάδα, καντρίλιες, το «Κρασοδικείο», η «Βενετσιάνικη περαντζάδα», το Γαϊτανάκι, το Βενετσιάνικο πηγάδι και το «κυνήγι θησαυρού» είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες στο νησί, ενώ την Κυριακή 23 Φλεβάρη θα γίνει η πρώτη μεγάλη παρέλαση του «Βενετσιάνικου Καρναβαλιού» με χορούς εποχής. Το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας, που φυλά το μεγάλο «θησαυρό» των αυθεντικών βενετσιάνικων μπαρόκ στολών που κάποτε φορούσαν Ενετοί ευγενείς, θα παρουσιάσει όλο αυτό το μεγαλείο μιας άλλης εποχής. Στην πλατεία του Λιστόν θα ξεκινήσει και η πρώτη πομπή του «Σιορ Καρνάβαλου», που θα δεχθεί, στην αρχή, τιμές και δόξες, για να ακολουθήσει μετά από μία εβδομάδα ακριβώς ο δημόσιος διασυρμός του και αφού απολογηθεί ενώπιον όλων για την άστατη κοινωνική και προσωπική ζωή του, στο τέλος θα τιμωρηθεί στην πυρά, παίρνοντας μαζί του κάθε κακό, δίνοντας ελπίδα για εξυγίανση.

Την Κυριακή 1 Μαρτίου η Κέρκυρα πλημμυρίζει από καρναβαλίστικα άρματα και μασκαρεμένους κάθε φαντασίας. Η μεγαλειώδης παρέλαση ξεκινά στις 12.00 το μεσημέρι και διαρκεί περισσότερο από πέντε ώρες. Όλοι συμμετέχουν στα δρώμενα, ενώ το γλέντι θα διαρκέσει μέχρι τα ξημερώματα της Καθαρά Δευτέρας. Η αυλαία των Αποκριών στην Κέρκυρα, θα πέσει στην ύπαιθρο, με καρναβαλιστικές παρελάσεις. Η μεγαλύτερη είναι αυτή που αναβιώνει κάθε χρόνο στους Αυλιώτες. Εδώ την «τύχη» της πυράς έχει κάθε χρόνο κάποιος πολιτικός , με το τεραστίων μεγεθών ομοίωμα του να προετοιμάζεται για μήνες, σχεδόν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Όπως και να’ χει το καρναβάλι της Κέρκυρας μένει αξέχαστο σε όποιον βρεθεί τις ημέρες αυτές στο νησί, αλλά και για τους Κερκυραίους που το απολαμβανόμουν από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της διεξαγωγής του.

*Επισυνάπτονται φωτογραφίες της δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ Α. Ταπάσκου






Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter