Γεμάτο… αοριστίες ήταν το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα απόδημου ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη, προς τους έλληνες της διασποράς, με αφορμή τη συμπλήρωση 82 ετών από το έπος του ’40.
Σε ένα κείμενο 391 λέξεων, ο υφυπουργός κατάφερε (διότι περί… κατορθώματος πρόκειται) να… πλανούνται στην ατμόσφαιρα τα βασικότερα στοιχεία που έγραψαν μία από τις ιστορικότερες στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας και του λαού της.
Διαβάζοντας το κείμενο, ο καθένας μπορεί να κάνει… ελεύθερη μετάφραση για το… τι εννοεί ο υφυπουργός ο οποίος χρησιμοποιεί τις λέξεις «διχόνοια», «φόβο» που νικήθηκαν από την «ομοψυχία» και την «ελπίδα». Άραγε ο λαός πριν την κήρυξη του πολέμου ήταν απλά… διχασμένος, ή ζούσε υπό το δικτατορικό καθεστώς Μεταξά;
Αυτό δεν είναι το μοναδικό ερώτημα που προκύπτει από την… αοριστολογική παρέμβαση Κατσανιώτη, ο οποίος σημειώνει ότι ο λαός δεν δείλιασε «μπροστά στην υπεροχή του εχθρού;». Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 κηρύχθηκε πόλεμος από… κάποια μυθολογική ή εξωγήινη οντότητα, ή από τη φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι;
Ο δε υφυπουργός επανέρχεται λίγες γραμμές παρακάτω, γράφοντας για… «αριθμητικά υπέρτερο αντίπαλο», αποφεύγοντας εντέχνως να κατονομάσει… ποιοι τέλος πάντων έστρεψαν τα όπλα εναντίον του ελληνικού λαού.
Επειδή η ιστορική αλήθεια είναι μία και αδυνατεί να υποστεί οποιοδήποτε «θόλωμα», αρκεί η υπενθύμιση ότι ο λαός πολέμησε αρχικά τον ιταλικό στρατό που καθοδηγούταν από τον φασίστα συνέταιρο του Χίτλερ, Μπενίτο Μουσολίνι. Στη συνέχεια, από τα μέσα του 1941 μέχρι τον Οκτώβριο του 1944, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (διότι δυστυχώς υπήρξαν εξαιρέσεις και συνεργάτες των κατακτητών) τάχθηκε στο πλευρό του ΕΑΜ, πολεμώντας τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής της χιτλερικής Γερμανίας αλλά και της Ιταλίας του Μουσολίνι.
Μάλλον ο κ. Κατσανιώτης προσπαθεί να… συρρικνώσει την ιστορική αλήθεια, σε μια προσπάθεια να… απλώσει το ακροατήριο του. Μη λησμονούμε ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο…
Αναλυτικά το μήνυμα του Ανδρέα Κατσανιώτη προς τους απόδημους
Ελληνίδες και Έλληνες απανταχού της γης,
Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες,
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα ο νους όλων μας ανακαλεί το ηχηρό και υπερήφανο «ΟΧΙ» του Έθνους μας στον επίδοξο κατακτητή. Η γενναιότητα του λαού μας και η αποφασιστικότητά του να δώσει τον υπέρ πάντων Αγώνα για την Πατρίδα, οδήγησε έναν αριθμητικά υπέρτερο αντίπαλο στην πρώτη του ήττα.
Οι πρόγονοί μας, υπερασπιζόμενοι τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, έγιναν σύμβολα ηρωισμού και αυτοθυσίας. Το έπος του ’40 αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την ενότητα και την ομοθυμία του λαού μας, ο οποίος δε δείλιασε μπροστά στην υπεροχή του εχθρού. Μια χώρα σε έκταση μικρή, με μεγάλη όμως ψυχή και αδούλωτο φρόνημα, αποτέλεσε παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο.
Η 28η Οκτωβρίου είναι για τον Ελληνισμό ημέρα τιμής και μνήμης. Είναι η μέρα που η ομοψυχία νίκησε τη διχόνοια, η ελπίδα νίκησε το φόβο. Είναι η μέρα που δόθηκε γενναία μάχη υπέρ των υψηλών ιδανικών που οι Έλληνες έχουμε κληροδοτήσει στην ανθρωπότητα.
Ο εορτασμός της φετινής Επετείου συμβαίνει, ωστόσο, σε έναν κόσμο που μοιάζει να έχει χάσει το βηματισμό του. Πανανθρώπινες αξίες –η ελευθερία, η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα- αντιμετωπίζονται ως αμφισβητούμενες αφηγήσεις του παρελθόντος. Πριν ακόμη θεραπεύσει τα πολλαπλά τραύματα που της άφησε η πανδημία, η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με δυνάμεις αναθεωρητισμού, στρατηγικές έντασης, αυταρχισμού και ρητορικές μίσους.
Ελληνίδες και Έλληνες, η εποχή δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, καλούμαστε όλοι μαζί να αναδείξουμε το διαχρονικό μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου. Κάθε απειλή, κάθε καταπάτηση, κάθε εκβιασμός έχει μόνο μία, ομόφωνη και βροντερή απάντηση: «ΟΧΙ»!
Η ικανότητα, το πνεύμα, η αποφασιστικότητα, το φιλότιμο όλων των Ελλήνων, εντός και εκτός εθνικών συνόρων, κρατούν ψηλά το όνομα της χώρας μας στη διεθνή συνείδηση. Η εθνική μας μνήμη τροφοδοτεί το παρόν και το μέλλον με τα υψηλά ιδεώδη που συνθέτουν διαχρονικά την ταυτότητα του Έθνους μας.
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
ο Ελληνισμός υπήρξε πάντοτε σημείο αναφοράς για την ανθρωπότητα, είτε ως κιβωτός οικουμενικών αξιών, είτε ως θεματοφύλακας του μακραίωνου πολιτισμού μας. Ο χρόνος και η ιστορία συχνά δοκίμασαν το Έθνος μας, σφυρηλατώντας την ανθεκτικότητά του και αναδεικνύοντας την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού.
Σήμερα, με πίστη στις δημιουργικές μας δυνάμεις, με ανοιχτό μυαλό, ενότητα και περισσή εθνική αυτοπεποίθηση προχωρούμε μαζί προς έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου! Ζήτω η Ελλάδα!
Ανδρέας Κατσανιώτης