Με ανεπαρκές πακέτο στήριξης της αγοράς προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα ο Μητσοτάκης

Με ανεπαρκές πακέτο στήριξης της αγοράς προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα ο Μητσοτάκης

Είναι αλήθεια ότι ο πολιτικά σκεπτόμενος κόσμος ενοχλήθηκε από τον τελευταίο επικοινωνιακό ελιγμό του Κυριάκου Μητσοτάκη – που εξήγγειλε αυτοπροσώπως το πρωί της Πέμπτης ένα πακέτο με παλιά και νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων – για να αλλάξει την ατζέντα από το κλίμα βίας και αναταραχής που με ευθύνη της κυβέρνησης είχε επικρατήσει τις προηγούμενες μέρες.

Για τους φορείς της χειμαζόμενης αγοράς και τα επιμελητήρια ωστόσο, που μήνες τώρα διεκδικούν το κούρεμα των συσσωρευμένων οφειλών της πανδημίας χωρίς να λαμβάνουν απαντήσεις, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις είχαν σημασία κι έτυχαν θετικής αποδοχής, αν και πολύ απείχαν από ό,τι μπορούσε να θεωρηθεί κούρεμα οφειλών της πανδημίας.

Γ. Καρανίκας: Ευπρόσδεκτα τα μέτρα, προέχει το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων

Τα νέα μέτρα είναι ευπρόσδεκτα, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι «κανένα μέτρο όμως δεν μπορεί να αποκαταστήσει τον χαμένο τζίρο για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». Η πρόταση της ΕΣΕΕ, κατέληξε ο κ. Καρανίκας, είναι να εξεταστεί η δυνατότητα άμεσου ανοίγματος, έστω των πολύ μικρών και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, με τη μέθοδο της αποστολής SMS και με χρονικό περιορισμό, ώστε να μην χαθεί και η πασχαλινή εορταστική περίοδος.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Μοναδική ρεαλιστική λύση το «κούρεμα» των συσσωρευμένων οφειλών της πανδημίας

Σε ανάλογο πνεύμα, και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα μέτρα είναι θετικά αλλά δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η οικονομική ύφεση που έφερε η πανδημία.

Κατά τον Γ. Χατζηθεοδοσίου, «σε μία εποχή που οι κλάδοι του λιανεμπορίου και της εστίασης παραμένουν κλειστοί, το ζητούμενο είναι να ληφθούν μέτρα που θα δώσουν προοπτική βιωσιμότητας στις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις τους και ανάσα σε όλες όσες υπολειτουργούν. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών χάθηκε ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης περιόδου και των χειμερινών εκπτώσεων. Μιλάμε δηλαδή για απώλεια από την αγορά, ποσού που προσεγγίζει συνολικά τα 7 δισ. ευρώ. Είναι τεράστιο το νούμερο και δείχνει ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος. Οπότε μοναδική ρεαλιστική λύση μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται, είναι το ‘κούρεμα οφειλών σε συνδυασμό με ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου και θεωρώ ότι έφτασε η στιγμή να το εξετάσει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση» κατέληξε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Κων. Μίχαλος: Συντονισμένη δράση για το «κούρεμα» των χρεών της πανδημίας

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, από την πλευρά του, επισήμανε ότι τα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ο επιχειρηματικός κόσμος τα περίμενε, «το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο είναι αν τα μέτρα μπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις στην καταρρέουσα οικονομία και αγορά». Κατά τον Κων. Μίχαλο, σημαντικό είναι να υπάρξει μια συντονισμένη δράση για το «κούρεμα» των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας και να ανοίξει η αγορά.

Ικανοποιημένοι οι εμπορικοί σύλλογοι

Πιο ικανοποιημένοι από την ΕΣΕΕ και τα Επιμελητήρια φάνηκαν οι εμπορικοί σύλλογοι, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Σ. Καφούνη, να δηλώνει ικανοποίηση για τη στόχευση του έβδομου κύκλου στο λιανεμπόριο το οποίο είχε αποκλειστεί εντελώς από τον έκτο κύκλο και τον Εμπορικό Σύλλογο του Πειραιά, να ζητά εμπλουτισμό των μέτρων με στήριξη στο ζήτημα των ενοικίων, των επιταγών και των παγίων .

Αυστηρή κριτική στα οριζόντια μέτρα από την ΓΣΕΒΕΕ

Αντίθετα, αυστηρή – αλλά δίκαιη – κριτική στο υποτιθέμενο νέο πακέτο μέτρων, έκανε η ΓΣΕΒΕΕ. «Τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ύψους 2,5 δισ. ευρώ, παρότι η αγορά τα έχει απόλυτη ανάγκη, αναπαράγουν οικονομικές ανισότητες και κοινωνικές αδικίες που προκάλεσαν όλες οι παρεμβάσεις ανακούφισης από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ και προσθέτει: «Συνεχίζουν να διέπονται από μια οριζόντια λογική, όταν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έχει φανεί πώς υπάρχουν κλάδοι που σήκωσαν δυσανάλογα μεγάλο βάρος (πχ. εστίαση) κι άλλοι κλάδοι που δεν υπέστησαν ζημιές». Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ καταλήγει με προτάσεις για αλλαγές στα μέτρα ώστε να ενισχυθεί η στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. 

Documento Newsletter