«H προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει την Ελλάδα ως χώρα που δήθεν προστατεύει τρομοκράτες είναι διαχρονική, όπως πάγια είναι και η απάντηση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων σε αυτό το θέμα», τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ελπίζουμε αυτή να δόθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση από τον πρωθυπουργό, που εμφανίστηκε να κρατάει ίσες αποστάσεις, λέγοντας πως η ένταση θα ξεπεραστεί εάν υπάρξει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές.
Δείτε επίσης: Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για ελληνοτουρκικά: Τα μηνύματα της κυβέρνησης προδίδουν αιφνιδιασμό και έλλειψη σοβαρότητας
Την ώρα μάλιστα που η μία μόνο πλευρά παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και έχει το θράσος να καταγγέλλει την Ελλάδα και για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατών όταν το εφαρμόζει», αναφέρουν και καταλήγουν: «Ελπίζουμε να μην υπάρξει εγχώρια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης από τα κρίσιμα επίδικα που έθεσε από το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ».
Δείτε επίσης: Προκλητικό «ναι» της Τουρκίας στη συμφωνία με τη Λιβύη – Τι περιλαμβάνει (Photos)
Σύμφωνα με τη Sabah, ο Ερντογάν φέρεται κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να ζήτησε από την Αθήνα «μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση» αναφορικά με τα αιτήματα της Άγκυρας για έκδοση μελών του PKΚ, του DHKP-C και «γκιουλενιστών τρομοκρατών».
Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε: «Χθες το βράδυ κατά τη συνάντησή μας με τον κ. Μητσοτάκη του είπαμε “κοιτάξτε, αυτά τα μέλη του DHKP-C, PKK/YPG, FETÖ έρχονται σε εσάς και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις υπηρεσίες μας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει καταφύγιό τους. Επομένως, περιμένουμε από εσάς να πάρετε θέση, περιμένουμε τη στήριξή σας σε αυτό το θέμα. Η στήριξή σας θα ενισχύσει και τη δική μας στήριξη προς εσάς”».
Ακόμα, για το προσφυγικό, ο Ερντογάν φέρεται να είπε: «Κοιτάξτε, εμείς δεν σας έχουμε κάνει κάτι μέχρι στιγμής. Έχετε επιστρέψει δύο χιλιάδες πρόσφυγες και εμείς τους πήραμε. Δεν σας τους ξαναστείλαμε πίσω. Ως εκ τούτου, είναι θέμα αλληλεγγύης. Το πλεονέκτημά σας είναι ότι βρίσκεστε στην Ε.Ε. Επομένως, στην επόμενη φάση θα πρέπει να λειτουργήσουμε με βάση αυτή την αλληλεγγύη», σημειώνοντας, πάντως, ότι «θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συνάντησή μας με τον κ. Μητσοτάκη ήταν εποικοδομητική».