Με «άγνωστη» ατζέντα εκκινούν οι διερευνητικές με την Τουρκία – Όλο το παρασκήνιο

Με «άγνωστη» ατζέντα εκκινούν οι διερευνητικές με την Τουρκία – Όλο το παρασκήνιο

Με ένα γρήγορο «ναι» απάντησε από την Πορτογαλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόταση Τσαβούσογλου για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, ωστόσο η ατζέντα παραμένει άγνωστη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι θα δεχθεί συνομιλίες μόνο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Με ένα ψέμα, μία αποκάλυψη και τη συνήθη σκόπιμη ασάφεια της γειτονικής χώρας ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στην Ελλάδα για διερευνητικές επαφές τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

«Καλούμε την Ελλάδα για τις πρώτες διερευνητικές επαφές τον Ιανουάριο. Είμαστε έτοιμοι ως χώρα, που έχει αυτοπεποίθηση σε όλα τα επίπεδα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Κι επειδή ο διάβολος σχεδόν πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες αυτό το «σε όλα τα επίπεδα» είναι η μπανανόφλουδα για την Αθήνα.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποκλείσει κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας

Στις διερευνητικές (πρόκειται για τον 61ο γύρο) είθισται οι δύο πλευρές να συζητούν θέματα χαμηλής έντασης (όπως για παράδειγμα η λειτουργία του κόκκινου τηλεφώνου ή ένα μορατόριουμ ασκήσεων) αν μπουν σε θέματα μείζονος σημασίας θα συζητήσουν τα χρονοδιαγράμματα αυτού του διαλόγου και την ατζέντα του που είναι και το φλέγον ζήτημα.

Η Αθήνα, διά του Ν. Δένδια, έχει διαμηνύσει ότι συζητά μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των υδάτων άνωθεν αυτής δηλαδή της ΑΟΖ. Η Άγκυρα επιθυμεί μια ευρεία ατζέντα που θα περιλαμβάνει και διεκδικήσεις της ίδιας στο Αιγαίο όπως η αποστρατικοποίηση νησιών ή το καθεστώς ανατολικά του 25ου μεσημβρινού ακόμη και η αναθεώρηση διεθνών Συνθηκών θέματα που όπως είναι φυσικό η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί.

Διαβάστε επίσης: Κοτζιάς προς Τσαβούσογλου για διερευνητικές: Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια

Το ψέμα του κ. Τσαβούσογλου ήταν ότι, όπως είπε, «όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις». Στον Τούρκο ΥΠΕΞ απάντησε ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι διερευνητικές σταμάτησαν το 2016 όχι -προφανώς- με υπαιτιότητα της Ελλάδας αλλά γιατί απλά είχε μεσολαβήσει το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν και ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είχε εμπιστοσύνη σε στρατιωτικούς και διπλωμάτες.

Επιπροσθέτως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε τηλεφωνική επικοινωνία με την ελληνική πλευρά, στη διάρκειά της οποίας η Άγκυρα δήλωσε έτοιμη για τις διερευνητικές επαφές και η Αθήνα απάντησε ότι «θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου». Από την πλευρά το ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Πορτογαλία όπου βρίσκεται σε επίσκεψη (έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.) αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες με την Τουρκία και να βρούμε μια ημερομηνία «για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο».

Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα σε διερευνητικές χωρίς προϋποθέσεις εντός Ιανουαρίου – Τι απαντάει το ΥΠΕΞ – Τι αναφέρει για την κυβέρνηση Τσίπρα

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στην Αθήνα φέρνει στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος (με στόχο την ψήφισή του την προσεχή Πέμπτη) το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και την έγκριση της προμήθειας των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) κόστους 2,32 δισ.

Στην Αθήνα στα τέλη του μήνα αναμένεται να βρεθεί και η Γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλοράνς Παρλί προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση, της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault Rafale (Ντασό Ραφάλ) με την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.).

Ετικέτες

Documento Newsletter