Με 8.000 αστυνομικούς στο δρόμο και «τσουχτερά» πρόστιμα προσπαθεί η κυβέρνηση να ελέγξει την πανδημία

Με 8.000 αστυνομικούς στο δρόμο και «τσουχτερά» πρόστιμα προσπαθεί η κυβέρνηση να ελέγξει την πανδημία

Σε ισχύ τίθενται από το Σάββατο τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την ελπίδα πως θα καταφέρει να αναχαιτίσει την έξαρση που καταγράφει η πανδημία τις τελευταίες ημέρες.

Στο και πέντε, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 6.000 και τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας να έχουν πιεστεί και πάλι από τα αυξανόμενα περιστατικά Covid σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί τώρα να ξορκίσει το κακό με εκδικητικά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων, με μια προνομιακή μεταχείριση της εκκλησίας και με την αστυνομία να μοιράζει πρόστιμα στους ανυπάκουους.

8.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επιστρατεύει 8.000 αστυνομικούς και 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του υπουργείου Ανάπτυξης για «σαφάρι» ελέγχων σε όλη τη χώρα.

Το θέμα συζητήθηκε στη ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και Λευτέρη Οικονόμου, των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου, του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη, του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελου Μπίνη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπουλου.

Μάλιστα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων, τα συνεργεία της ΕΛ.ΑΣ θα μετακινούνται σε άλλες περιοχές από την περιοχή που υπηρετούν, έτσι ώστε να αμβλύνεται το αίσθημα της εντοπιότητας κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων.

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Για τους ανυπάκουους τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά». Έχουν πλέον διπλασιαστεί, φτάνοντας τις 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολής λειτουργίας, ενώ τα κλιμάκια θα δρουν συντονισμένα και γρήγορα, ώστε να μη χαθεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και συμμορφωθούν προσχηματικά οι υπότροπες επιχειρήσεις μόνο κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν αρχικά η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και το λιανεμπόριο. Φαίνεται, μάλιστα, πως οι αρμόδιοι έχουν στα χέρια τους μια λίστα 50 πρώτων στόχων, επιχειρήσεων δηλαδή που στο παρελθόν υπέπεσαν σε παραβάσεις αναφορικά με την τήρηση των μέτρων για τον κοροναϊό.

Αυστηροί θα είναι όμως και οι έλεγχοι σε καταστηματάρχες που χρησιμοποιούν νάιλον σε ανοικτούς χώρους προκειμένου να λειτουργούν ως μεικτοί, δηλαδή ως μέρη όπου επιτρέπονται και ανεμβολίαστοι.

Μέτρα «ανέφικτα» και «αναποτελεσματικά»

Πάντως έμποροι, καταστηματάρχες και εμπορικοί σύλλογοι χαρακτηρίζουν τα μέτρα «ανέφικτα» σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγορά τόσο λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων όσο και ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Την ίδια ώρα  αντίθετοι με τα νέα μέτρα εμφανίζονται και οι ειδικοί επιδημιολόγοι. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού η οποία ανέφερε πως τα νέα μέτρα δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα καθώς χρειάζονται συνδυαστικά μέτρα για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε σχετικά με τις εκκλησίες πως «πρέπει να το ξαναδούμε».

 

 

Ετικέτες

Documento Newsletter