Ο πρωθυπουργός θα κληθεί να διαχειριστεί την υγειονομική βόμβα που πυροδότησε ο ίδιος
Διέξοδο στην ακραία καταστολή βρήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον πολιτικό του αυτοεγκλωβισμό σε ένα αναίτιο σκηνικό πόλωσης. Οι σοκαριστικές εικόνες που καταγράφηκαν τη 17η Νοεμβρίου από το όργιο αυταρχισμού στο κέντρο της Αθήνας αποτέλεσαν τη θλιβερή κατάληξη του αντιδημοκρατικού κατήφορου της κυβέρνησης που αφετηρία είχε την εικόνα των ΜΑΤ να «επελαύνουν» στο Πολυτεχνείο και την αντισυνταγματική απόφαση για την απαγόρευση του συνέρχεσθαι. Στο πολιτικό «ταμείο» του πρωθυπουργού εντάσσονται τόσο η δυσφορία της ακραίας πτέρυγας του κόμματος εξαιτίας των αντιφατικών χειρισμών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσο και η σπάνια σύμπλευση των κομμάτων της Αριστεράς. Πέρα από τον ζημιογόνο απολογισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει για τη σειρά παλινωδιών που εντέλει πολλαπλασίασαν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού τη στιγμή που σύμφωνα με την κυβερνητική επωδό μόνος σκοπός ήταν η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Κυρίως θα κληθεί να διαχειριστεί την υγειονομική βόμβα που πυροδότησε ο ίδιος συγκεντρώνοντας 6.000 αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας.
Οταν ο Μητσοτάκης «συναθροίστηκε»
Ο πρώτος που παραβίασε την απόφαση για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Καταθέτοντας στεφάνι στο Πολυτεχνείο ο φωτογραφικός φακός τον κατέγραψε να συνοδεύεται από τους πρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ πίσω τους ακολουθούσε –πιθανότατα– μέλος της προσωπικής του φρουράς. Κατά τους κανόνες και τα όρια της κοινής λογικής, η συνάθροιση τεσσάρων ατόμων εντός του αστυνομοκρατούμενου Πολυτεχνείου δεν εξαιρείται της απαγόρευσης που θύμισε επταετία, ενώ και η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη μετακίνηση των βουλευτών έτσι κι αλλιώς καταπατήθηκε με τους προπηλακισμούς βουλευτών του ΚΚΕ και τον περιορισμό δύο βουλευτών του ΜέΡΑ25 από διμοιρίες των ΜΑΤ επί της Βασιλίσσης Σοφίας.
Συνωστισμένοι αστυνομικοί προκάλεσαν συνωστισμό
Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν οι δυστοπικές εικόνες με τους συνωστισμένους ένστολους πάνω από τους βουλευτές του ΜΕΡΑ25 πουπροχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία επειδή τους απαγορεύτηκε να φτάσουν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Δεκάδες αστυνομικοί χωρίς τις απαιτούμενες αποστάσεις βρίσκονταν πάνω από τα κεφάλια του Γιάνη Βαρουφάκη και των έξι βουλευτών του κόμματος της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κρατούσαν τις βουλευτικές τους ταυτότητες για να καταδείξουν τη συνταγματική εκτροπή.
Με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη να έχει χάσει τον έλεγχο και τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι παρέα με τον… λάτρη των πολυελαίων Αδωνη Γεωργιάδη, το κρεσέντο καταστολής πήρε τη σκυτάλη από τις αντισυνταγματικές απαγορεύσεις κατά μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.
Σε πρώτη φάση προπηλακίστηκαν βουλευτές του ΚΚΕ, με χαρακτηριστικότερη την επίθεση που δέχτηκε ο Θανάσης Παφίλης. Εν συνεχεία και ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαπραγματευόταν με αξιωματικό της ΕΛΑΣ τη διάλυση της πορείας με προϋπόθεση την απελευθέρωση των προσαχθέντων μελών του κόμματος, η αστυνομία έδωσε τη χαριστική βολή στη συγκέντρωση των «1.500 επίδοξων δολοφόνων του ΚΚΕ», όπως μόνο ο κοινοβουλευτικός κλακαδόρος των ΜΑΤ Κωνσταντίνος Μπογδάνος μπορούσε να τους αποκαλέσει.
Ως εκ τούτου, ο πανικός που προκάλεσε η ταυτόχρονη ρίψη χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, δακρυγόνων και νερού από τις αύρες μετέτρεψε σε λεφούσι όσους είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά τηρώντας πλήρως τους υγειονομικούς κανόνες.
Οι επικίνδυνες αντιφάσεις της χουντικής απαγόρευσης
Η «επιτελική» διαχείριση της επετείου εκτός από μαύρη σελίδα για τη δημοκρατία αποτέλεσε και μνημείο κυβερνητικής αλλοπροσαλλοσύνης. Από την ημέρα εφαρμογής της αντισυνταγματικής απαγόρευσης των συναθροίσεων παρατηρήθηκαν αλλεπάλληλες παλινωδίες, αποδεικνύοντας το εύρος της «επιτελικής» ανικανότητας και απρονοησίας. Ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθιστούσε αυτομάτως παραβάτες τους πολίτες που στοιβάζονταν, γεγονός που επισήμανε παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου ειδήσεων ιδιωτικού καναλιού. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αντισυνταγματικής απαγόρευσης πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις στη Βουλή, στις οποίες προφανώς και συμμετείχαν περισσότεροι από τρεις βουλευτές. Την αντίφαση αυτή επισήμαναν αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, σάλο προκάλεσε το πρόστιμο 300 ευρώ που επέβαλαν οι αρχές σε μια πολίτη που μόνη της, φορώντας μάσκα και τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα, κατέθεσε ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο, το οποίο απέχει λίγα μέτρα από τον χώρο εργασίας της. Μετά την κατακραυγή και τη βροχή καταγγελιών περί διακριτικής μεταχείρισης ο υπουργός έσπευσε σαν βρεγμένη γάτα να σβήσει το πρόστιμο. Συν τοις άλλοις, πολλοί στηλίτευσαν την ανακολουθία ότι δεν κόπηκε πρόστιμο στους βουλευτές του ΜέΡΑ25 λόγω του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των μελών του κοινοβουλίου αλλά παράλληλα τους απαγορεύτηκε η διέλευση. Ισως είναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που γίνεται μερική αναγνώριση δικαιώματος σε μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.
Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές σκοπιμότητες που κλήθηκε να εξυπηρετήσει η συγκεκριμένη απόφαση αποδεικνύονται από το γεγονός ότι και μετά τη λήξη της τετραήμερης απαγόρευσης ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού από τη συνάθροιση τεσσάρων ατόμων δεν έχει εκλείψει. Και προφανώς δεν θα εκλείψει έως ότου βρεθεί το εμβόλιο.
600 κρούσματα στην ΕΛΑΣ
Η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης αποτυπώνεται στην αποκάλυψη που έκανε ο τομεάρχης προστασίας του πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χρήστος Σπίρτζης. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, στην ΕΛΑΣ είχαν διαπιστωθεί έως την Τρίτη τουλάχιστον 600 κρούσματα, ενώ ανήμερα της επετείου αποσύρθηκε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν έξω από τον χώρο του Πολυτεχνείου επειδή εντοπίστηκε κρούσμα.