Με 196 «ναι» πέρασε από την Βουλή το βοήθημα στους συνταξιούχους

Με 196 θετικές ψήφους έναντι 61 «παρών» σε σύνολο 257 παρόντων βουλευτών, εγκρίθηκε από την Βουλή η τροπολογία που προβλέπει την χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Υπέρ της ρύθμισης στην ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Χ.Α. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ απείχαν οι βουλευτές του Ποταμιού και της ‘Ενωσης Κεντρώων. Ναι στην ρύθμιση και από 3 ανεξάρτητους βουλευτές (Ν.Νικολόπουλος, Στ.Παναγούλης και Δ.Καρράς)

Συζήτηση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους προηγήθηκε της ονομαστικής ψηφοφορίας, με τα κυβερνητικά στελέχη να καταγγέλλουν την σύμπλευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις λογικές του Β.Σόιμπλε ενώ διεξάγεται μια διπλωματική και πολιτική μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τους βουλευτές της Ν.Δ να μιλούν για κυβερνητικό «τυχοδιωκτισμό».

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Σημείωσε ότι αυτές τις μέρες δίνεται μια μάχη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη. Δήλωσε πώς «καλωσορίζουμε» τόσο τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φ.Ολάντ, του επιτρόπου Π.Μοσκοβισί και του επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Τ.Πιτέλα, που επισήμαναν ότι δεν κινδυνεύει η διαπραγμάτευση από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. 

Το ίδιο σχόλιο έκανε για την στάση του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που υπερψηφίζουν την ρύθμιση παρότι «ασκούν δομική αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση. Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε ζητήσει η βουλή να δώσει «μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, αιτιολόγησε την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει το βοήθημα λέγοντας: «Η κυβέρνηση έπρεπε να περιμένει 2-3 μήνες, τα επίσημα στοιχεία για το πλεόνασμα για να δώσει με ασφάλεια το επίδομα στους συνταξιούχους. Όταν επισημοποιηθούν τα στοιχεία για το πλεόνασμα το Μάρτιο η κυβέρνηση να φέρει μια νέα ρύθμιση και η ΝΔ θα την ψηφίσει.Γι’ αυτό ας αποσυρθεί τώρα η τροπολογία και ας έρθει το Μάρτιο μια νέα, που δεν θα κρύβει κινδύνους για τη χώρα». Ο Μ.Βορίδης και ο Μ.Σαλμάς, κατηγόρησαν την κυβέρνηση «τυχοδιωκτισμό» και ανέφεραν ότι μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας τα αδιέξοδα της δικής της διαπραγμάτευσης.

«Το Ποτάμι δεν θα μετάσχει στην ονομαστική σας ψηφοφορία» δήλωσε από τον βήμα της Βουλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνοντας πως «δεν μετέχουμε στη νέα κοροϊδία». Πρόσθεσε πάντως ότι «θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα στους «έξω». Ιδιαίτερα σε αυτούς που μας κουνούν τα δάκτυλο. Η ελληνική κοινωνία αγαπητοί εταίροι περνάει πολύ δύσκολα και πληρώνει και δικά σας λάθη». Αποχή και για την Ένωση Κεντρώων αφού ο πρόεδρος της Βασίλης Λεβέντης δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη συναινετικής λογικής

«Βεβαίως θα την ψηφίσουμε γιατί έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι από αυτή την ενίσχυση» είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης θύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία για μόνιμη επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Σαφέστατη διαφοροποίηση από την επίσημη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και μάλιστα με αιχμές. Όπως είπε θα πράξει ότι αποφάσισε η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ «για να διαφυλάξω την ενότητα της παράταξης». Όμως αναφερόμενος στο κόμμα του είπε με νόημα, ότι δεν υπάρχουν υποστηρικτές της κυβέρνησης στην Δ.Συμπαράταξη «κι αυτό πρωτίστως αφορά τον ομιλούντα».​