Με 154 «ΝΑΙ» υπερψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο – Διευρύνθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία

Με 154 «ΝΑΙ» υπερψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο – Διευρύνθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία

Με 154 ψήφους υπέρ και 141 κατά «πέρασε» το πολυνομοσχέδιο κατά τη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Καμία ρωγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τουναντίον η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνθηκε λόγω της προσχώρησης της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου.

Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Καταψήφισαν όλα τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων. Αντιθέτως, το ΚΚΕ ψήφισε μεν «όχι» σε όλα, ωστόσο δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα. Αντίστοιχη στάση τήρησε και η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα.

Το Ποτάμι για λόγους πολιτικής ισορροπίας λόγω της αρνητικής στάσης της ΔΗΣΥ ως προς το θέμα με τις απεργίες, ψήφισε «όχι» σε όλα, αλλά δήλωσε «παρών» στην τροποποίηση της απαρτίας για τις γενικές συνελεύσεις κήρυξης απεργίας στα Πρωτοβάθμια Σωματεία. Ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού και νυν ανεξάρτητος, Χάρης Θεοχάρης, ψήφισε «όχι» σε όλα εκτός από το άρθρο για τις απεργίες, το οποίο και υπερψήφισε.

Η πρώην πλέον ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, υπερψήφισε το πολυνομοσχέδιο και προσχώρησε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη και Άννα Μισέλ – Ασημακοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Αυξήθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε η βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία είχε εκλεγεί με το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων.

Η κ. Μεγαλοοικονόμου έστειλε την Τρίτη επιστολή στον πρωθυπουργό, εκφράζοντας την πρόθεσή της να ενταχθεί στην κυβερνητική πλειοψηφία, με τον Αλέξη Τσίπρα να επικυρώνει την προσχώρηση με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Η ένταξή της στο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε από την προεδρεύουσα, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανέγνωσε την επιστολή της κ. Μεγαλοοικονόμου. «Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, σας δηλώνω τη βούλησή μου όπως προσχωρήσω ως συνεργαζόμενη βουλευτής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνεται στην επιστολή της κ. Μεγαλοοικονόμου προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενος το αίτημα της βουλευτού Β’ Πειραιά, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, σημειώνοντας: «Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, σας ενημερώνω ότι από τούδε και εις το εξής, η βουλευτής Β’ Πειραιά κ. Μεγαλοοικονόμου εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής».

Σε αποκλειστική της δήλωση στο ΑΠΕ, η κ. Μεγαλοοικονόμου εξήγησε τους λόγους πουν την οδήγησαν σε αυτή την επιλογή.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ανέλαβε όταν η ελληνική οικονομία και κοινωνία αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είχε ευθύνες γι αυτό, ούτε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε τα τελευταία 40 χρόνια» ανέφερε και πρόσθεσε πως «τα τελευταία δυο χρόνια δεν έγιναν θαύματα ούτε περιμέναμε να γίνουν, όμως η εικόνα της χώρας αρχίζει να αλλάζει. Αυτό φαίνεται από την θετική αντίδραση των αγορών, όπου για πρώτη φορά βλέπουμε τα επιτόκια να έχουν φθάσει στα επίπεδα του 2006, πριν δηλαδή να μπούμε στην κρίση, διεθνώς αναγνωρίζεται ότι η χώρα είναι σταθερή και μπορούν να γίνουν επενδύσεις, και όλοι όσοι ήταν πριν εναντίον μας τώρα είναι υπέρ μας. Επέλεξα λοιπόν να συστρατευτώ σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια».

Εξηγώντας την θετική ψήφο της στο πολυνομοσχέδιο, η κ. Μεγαλοοικονόμου είπε ότι, η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Επιπλέον, όπως είπε, ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει, όπως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια για το καλό της οικονομίας. Αναφορικά με τα οικογενειακά επιδόματα εκτίμησε, ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές απώλειες για τους δικαιούχους ενώ πρόσθεσε, ότι είπε και ο πρωθυπουργός, θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις όπου απαιτείται μετά τον Αύγουστο του 2018.

Documento Newsletter