McDonald’s: Ένας νεκρός και δεκάδες άρρωστοι στις ΗΠΑ από βακτήριο σε χάμπουργκερ – «Βουτιά» στο χρηματιστήριο

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του ενώ πολλοί άλλοι αρρώστησαν στις ΗΠΑ καθώς μολύνθηκαν από το βακτήριο Escherichia coli όταν έφαγαν σε εστιατόρια της αλυσίδας McDonald’s.

Στην πλειονότητά τους, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν βρίσκονται στις πολιτείες Κολοράντο και Νεμπράσκα, όμως το πρόβλημα αφορά συνολικά δέκα πολιτείες των δυτικών ΗΠΑ, υπογράμμισαν σε δελτίο Τύπου τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), ο κυριότερος αμερικανικός οργανισμός δημόσιας υγείας.

Συνολικά, 49 άνθρωποι μολύνθηκαν από το ίδιο στέλεχος του E.coli, οι δέκα από τους οποίους χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.

Ηλικιωμένος πέθανε στο Κολοράντο

«Όλα τα πρόσωπα που ερωτήθηκαν είπαν πως έφαγαν σε McDonald’s προτού αρρωστήσουν, κι οι περισσότεροι από αυτούς ανέφεραν πως έφαγαν (συγκεκριμένο) χάμπουργκερ» γνωστό με την ονομασία «Quarter Pounder» στις ΗΠΑ.

Αυτό το τελευταίο ενδέχεται να αποσυρθεί και να είναι «προσωρινά μη διαθέσιμο» σε κάποιες πολιτείες, πρόσθεσαν τα CDC.

Το συγκεκριμένο συστατικό που προκάλεσε τις μολύνσεις από το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, ωστόσο ενδέχεται να είναι είτε ο κιμάς βοδινού, ή τα κρεμμύδια. Και τα δύο υλικά αυτά αποσύρθηκαν από τα McDonald’s στις πολιτείες όπου αναφέρθηκαν μολύνσεις για να ερευνηθεί το θέμα, πάντα σύμφωνα με τη δημόσια υπηρεσία.

Το βακτήριο E.coli προκαλεί γενικά κράμπες στο στομάχι, απότομη έναρξη υδαρούς διάρροιας, συχνά αιμορραγικής, εμετό και πυρετό, που πάντως δεν είναι πολύ υψηλός, συμπτώματα με διάρκεια τριών ως τεσάρρων ημερών. Οι περισσότεροι εξ όσων μολύνονται αναρρώνουν χωρίς θεραπεία, όμως ορισμένοι μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές, ακόμη και να πεθάνουν.

Ο πρόεδρος της McDonald’s USA, Joe Erlinger, δήλωσε ότι οι περισσότερες πολιτείες και τα περισσότερα είδη μενού δεν επηρεάστηκαν.

«Η ασφάλεια των τροφίμων είναι τόσο σημαντική για μένα και για όλους στα McDonald’s», δήλωσε ο Erlinger σε δήλωση μέσω βίντεο.

«Λάβαμε μέτρα για να αφαιρέσουμε προληπτικά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα οποία χρησιμοποιούνται στα Quarter Pounders, σε επιλεγμένες πολιτείες. Επίσης, πήραμε την απόφαση να αφαιρέσουμε προσωρινά το Quarter Pounder από εστιατόρια σε επιλεγμένες πολιτείες».

Βουτιά στη Μετοχή της McDonald’s

Η μετοχή της McDonald’s έπεφτε πάνω από 8% σε συναλλαγές μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η είδηση αυτή έρχεται μετά από μια δύσκολη χρονιά για τον γίγαντα των fast-food.

Τον Ιούλιο, η αλυσίδα με έδρα το Σικάγο ανακοίνωσε την πρώτη πτώση στις τριμηνιαίες πωλήσεις των ίδιων καταστημάτων εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, καθώς οι πελάτες έμειναν μακριά για λόγους που περιλαμβάνουν την αύξηση του πληθωρισμού έως και την υποστήριξη της εταιρείας προς το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου του στη Γάζα.

Ο διευθύνων σύμβουλος Chris Kempczinski νωρίτερα αυτό το μήνα προειδοποίησε ότι το 2025 φαινόταν να είναι «άλλη μια δύσκολη χρονιά» για την εταιρεία, καθώς οι πελάτες με χαμηλότερο εισόδημα αναμένεται να δουν το πορτοφόλι τους να πιέζεται και το επόμενο έτος.

Διαβάστε επίσης

UEFA: Tα κέρδη της πάνω από τις ζωές όλων – Για να μη χάνει ευρώ, με αστείες δικαιολογίες αποφεύγει αναβολές αγώνων λόγω θανάτου

ΠΑΣΟΚ: Κοινοβουλευτικό τεστ σύγκρουσης Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη υπό το φόβο του θολού στίγματος

FT: Απόρρητη έκθεση καταγράφει επιθέσεις του IDF σε κυανόκρανους του ΟΗΕ – «Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και λευκός φώσφορος»

28η Οκτωβρίου 1940: Ο Μεταξάς, η 4η Αυγούστου και το «ΟΧΙ» του 1940 μέσα από τις σελίδες του Βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού

ΛεΜπρόν και Μπρόνι Τζέιμς έγραψαν ιστορία: Πρώτη φορά πατέρας και γιος έπαιξαν μαζί σε ματς του NBA (Video)

Κύρτσος για την επίσκεψη Σταϊκούρα στον Άρειο Πάγο: «Είναι σαν να προεξοφλεί νέα καταστροφή τύπου Τεμπών»

Ετικέτες