Μαζική απεργία πείνας κρατουμένων σε φυλακές της χώρας

Μαζική απεργία πείνας κρατουμένων σε φυλακές της χώρας

Μετά από την πλήρη αδιαφορία των υπευθύνων, και έπειτα από ανοιχτή επιστολή που συνυπέγραψαν κρατούμενοι από τις φυλακές Κορυδαλλού, Λάρισας, Πάτρας, Χανίων και Δομοκού, εκατοντάδες κρατούμενοι σε όλη την χώρα ξεκίνησαν σήμερα στις 12 το μεσημέρι μαζική απεργία πείνας.

Η εν λόγω επιστολή που είχε σταλεί τον Αύγουστο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης μεταξύ άλλων, καυτηρίαζε την περιστολή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, των δικαιωμάτων τους.

Μόνο στο κατάστημα κράτησης Δομοκού, περισσότεροι από 160 κρατούμενοι συμμετέχουν στην απεργία και από νωρίς το πρωί άδειαζαν τα προσωπικά τους κελιά από κάθε είδους τρόφιμο.

Η έναρξη της απεργίας γνωστοποιήθηκε στην διεύθυνση των φυλακών, ενώ γνωστοποίησαν και εγγράφως τα αιτήματά τους, όπως φαίνεται παρακάτω:

Τα αιτήματα

Προς

υπουργό Προστασίας του Πολίτη

γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής

Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Προϊστάμενο Εισαγγελίας Λαμίας

Ως συνέχεια του Υπομνήματός μας, που σας απευθύναμε τον Ιούνιο του 2023, και της επιστολής διαμαρτυρίας, που σας στείλαμε στις 4.9.2023, με την οποία σας γνωρίζαμε ότι αρχίζουμε αποχή συσσιτίου από τη Δευτέρα 4.9.2023, σας γνωστοποιούμε ότι από σήμερα, Δευτέρα 18.9.2023, ξεκινάμε απεργία πείνας με τα εξής αιτήματα:

Να εφαρμοστεί και στις φυλακές Δομοκού το “19 ετών” αντί των “25” για την υφ’ όρον απόλυση στους παλιούς πολυϊσοβίτες, όπως ισχύει σε όλες τις φυλακές της χώρας.
Να καταργηθεί το άρθρο 105Β παράγραφος 6 του Ποινικού Κώδικα του 2019, που ορίζει όριο τα 25 έτη για τους νέους πολυϊσοβίτες.
Να μην έχει αναδρομική ισχύ ο Σωφρονιτσικός Κώδικας για τις άδειες και να ισχύσουν τα παλιά όρια (τα 10 έτη για ισοβίτες και πολυϊσοβίτες και το 1/5 για τις πρόσκαιρες καθείρξεις).
Να αρθούν τα εμπόδια για μεταγωγή στις Αγροτικές και την ΚΑΥΦ και να επανέλθουν τα όρια που ίσχυαν, χωρίς εξαιρέσεις.
Να μην καθυστερούν τα δικαστικά συμβούλια της Λαμίας τις διαδικασίες για την υφ’ όρον απόλυση.
Να μην αυξηθεί το συνολικό όριο επιβολής κατά συγχώνευση ποινών από τα 20 στα 25 έτη.
Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Να μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις ποινών και πειθαρχικών και να εφαρμόζεται το άρθρο 94 παράγραφος 4 χωρίς εξαιρέσεις και παρερμηνείες, όσο αφορά τα αδικήματα κατά τη διάρκεια της άδειας και όχι πέραν των ημερών αυτών.
Να επανέλθει για τις πρόσκαιρες καθείρξεις το όριο των 3/5 για την υφ’ όρον απόλυση για όλες τις περιπτώσεις ανεξαιρέτως.

Documento Newsletter