Μαύρη Θάλασσα: Ελληνικών συμφερόντων το πλοίο που χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

Μαύρη Θάλασσα: Ελληνικών συμφερόντων το πλοίο που χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
Φωτογραφία: Twitter.com/@ZelenskyyUa

Το φορτηγό πλοίο Aya χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στη Μαύρη Θάλασσα την Πέμπτη 12/9, ανέφεραν στο Reuters ναυτιλιακές πηγές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, διαχειριστής είναι η ναυτιλιακή εταιρεία VRS Maritime Services με έδρα την Αθήνα και το πλοίο φέρει σημαία Αγίου Χριστόφορου και Νέβις.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε εμπορικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά από την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το πλοίο είχε προορισμό την Αίγυπτο, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση.

«Η εσωτερική σταθερότητα και η ζωή δεκάδων χωρών σε διάφορα μέρη του κόσμου εξαρτώνται από την ομαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής τροφίμων μας», δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές προμήθειες τροφίμων είναι «κρίσιμες» για τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Αντικρουόμενες πληροφορίες

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αναφορές, το πλοίο έπλεε σε ρουμανικά χωρικά ύδατα στις εκβολές του ποταμού Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού Ντίμτρο Πλετεντσούκ, δήλωσε στο Reuters ότι το πλοίο βρίσκονταν στη ρουμανική θαλάσσια οικονομική ζώνη τη στιγμή του πλήγματος από ρωσικό πύραυλο, τονίζοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά Tu-22 για την επίθεση.

Ωστόσο, η Ρουμανία έσπευσε να διαψεύσει αυτή την εκδοχή. Εκπρόσωπος της ρουμανικής ναυτιλιακής αρχής δήλωσε συγκεκριμένα ότι το πλοίο δεν βρισκόταν σε ρουμανικά χωρικά ύδατα όταν επλήγη και πρόσθεσε ότι δεν τους ζητήθηκε βοήθεια μετά το συμβάν.

Το περιστατικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα «κλιμάκωση» των εντάσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα, δήλωσε ότι το ρωσικό πλήγμα στο πλοίο ήταν μια «θρασεία επίθεση» στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Η βρετανική εταιρεία διαχείρισης θαλάσσιων κινδύνων Ambrey, ανέφερε σε δήλωσή της ότι ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Αγίου Χριστόφορου και Νέβις χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία μετά την αναχώρησή του από το ουκρανικό λιμάνι Τσορνομόρσκ στην περιοχή της Οδησσού.

Το πλοίο, συμπεριλαμβανομένου ενός φορτίου και ενός γερανού, υπέστησαν υλικές ζημιές, σύμφωνα με την Ambrey.

Διαβάστε επίσης

Μύλος με Μυλωνάκη στο Μαξίμου: Φουντώνουν οι φήμες για «εκπαραθύρωση» και επιστροφή Γεραπετρίτη

Ντόμινο αποχωρήσεων από την επιτροπή για τα Όσκαρ: Παραιτήθηκε και ο Νίκος Πλατύραχος – Τι δήλωσε στο Documento

Τροπολογία για ημέτερους: Έρχεται αναδρομική διαγραφή προστίμων της εφορίας σε βάθος 10ετίας – Πώς «έθαψαν» την ένσταση του Documento

Νέα καρφιά Κακλαμάνη: Δεν θα «υφίσταντο» Λατινοπούλου και Βελόπουλος αν η ΝΔ ήταν στον σωστό ιδεολογικό δρόμο

Παίζει με τις λέξεις ο Μητσοτάκης: Βάφτισε… αναπροσαρμογή τις αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού

Η λειψυδρία «όχημα» για αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού

Τροπολογία για ημέτερους: Έρχεται αναδρομική διαγραφή προστίμων της εφορίας σε βάθος 10ετίας – Πώς «έθαψαν» την ένσταση του Documento

Τζον Μπον Τζόβι: Η στιγμή που ο θρύλος της ροκ αποτρέπει γυναίκα να πέσει από γέφυρα (Video)

Ντέγιαν Λόβρεν: Φινάλε στις μεταγραφές για τον ΠΑΟΚ – Πώς έκλεισε το deal στο… 90′ της προθεσμίας

Καιρός: Από την Atena στην Boris με… παρένθεση την Πέμπτη – Τι ακολουθεί τα επόμενα 24ωρα

Με καπέλο… «Τραμπ 2024» εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν – Το «παρασκήνιο» πίσω από τη φωτογραφία που έγινε viral

Και από τη… μίζα ξίγκι στο ΕΣΥ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter