Μαύρη η επόμενη μέρα στη Βενεζουέλα – Στροφή Μαδούρο σε αυταρχική διακυβέρνηση ή πραξικόπημα

Μαύρη η επόμενη μέρα στη Βενεζουέλα –  Στροφή Μαδούρο σε αυταρχική διακυβέρνηση ή πραξικόπημα

Στροφή Μαδούρο σε αυταρχική διακυβέρνηση ή πραξικόπημα από τον στρατό είναι τα δύο επικρατέστερα σενάρια για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής που βυθίζεται στην κρίση

Βυθισμένη σε πολιτική κρίση παραμένει η Βενεζουέλα μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου. Ο Νικολάς Μαδούρο εξασφάλισε τρίτη θητεία στον προεδρικό θώκο, πυροδοτώντας ένα τεράστιο κύμα αναταραχών στον απόηχο της αμφισβήτησης της νίκης του από την αντιπολίτευση. Ο υποψήφιός της Εδμούνδο Γκονζάλες Ουρούτια πιθανότατα κέρδισε με εκατομμύρια ψήφους τον Μαδούρο σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», παρόλο που το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση) τον ανακήρυξε νικητή με σχεδόν το 52% των ψήφων έναντι 43% του Γκονζάλες.

Η εφημερίδα ανέλυσε δεδομένα από 23.720 φύλλα καταμέτρησης που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από την αντιπολίτευση. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο Γκονζάλες κέρδισε το 67% των ψήφων έναντι 30% του Μαδούρο. Τρεις εβδομάδες αργότερα ο Μαδούρο εξακολουθεί να κατηγορείται για νοθεία και για το ότι ανακηρύχθηκε νικητής χωρίς να γίνει πλήρης καταμέτρηση των ψήφων. Το πολιτικό χάσμα και η έλλειψη συναίνεσης μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό της εξουσίας και να διαιωνίσουν την απουσία επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων στη Βενεζουέλα, σε μια εποχή που απαιτείται μεγαλύτερος διάλογος για την αντιμετώπιση της βαθύτερης οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που ακολουθήθηκαν από καταστολή και περίπου 2.000 άτομα συνελήφθησαν.

Μεγάλη επιδείνωση

Ο Μαδούρο ανέλαβε την προεδρία το 2013 μετά τον αιφνίδιο θάνατο του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες. Εκτοτε η κατάσταση της οικονομίας της χώρας έχει επιδεινωθεί τόσο λόγω του καθεστώτος κυρώσεων των ΗΠΑ όσο και λόγω της κακής διαχείρισης, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, τον υπερπληθωρισμό, τις ελλείψεις, τη φτώχεια, τις κακές δημόσιες υπηρεσίες και την ανεξέλεγκτη διαφθορά. Η κατάσταση έχει αναγκάσει περισσότερους από 7,7 εκατ. πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα από το 2014 – η μεγαλύτερη έξοδος στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Για τους αναλυτές υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για το μέλλον της χώρας. Στο πρώτο ο πρόεδρος διατηρεί την εξουσία με πιο συγκεντρωτικό έλεγχο, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να ανοίξει ο δρόμος προς την αποκατάσταση μιας εύρυθμης δημοκρατικής λειτουργίας. Το δεύτερο σενάριο είναι ένα πραξικόπημα, το οποίο εάν πετύχει, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο στρατός είτε θα διατηρήσει τον έλεγχο για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε θα επιβλέπει μια ελεγχόμενη μετάβαση στην εξουσία. Ο στρατός παραμένει όμως πιστός στην κυβέρνηση (εξάλλου η Μπολιβαριανή Επανάσταση που κληρονόμησε ο Μαδούρο από τον Τσάβες χτίστηκε με στρατιωτική υποστήριξη το 1998).

Ο Γκονζάλες προέτρεψε τις δυνάμεις ασφαλείας να επανεξετάσουν την αφοσίωσή τους στον Μαδούρο υπό το φως της καταστολής των διαδηλωτών. Σε μια ανοιχτή επιστολή ο ίδιος έγραψε χαρακτηριστικά: «Καλούμε τους αξιωματούχους του στρατού και της αστυνομίας να τεθούν στο πλευρό του λαού και των οικογενειών τους». Ωστόσο ο υπουργός Αμυνας και αρχηγός του στρατού της χώρας Βλαντίμιρ Παντρίνο δήλωσε: «Επικυρώνουμε την απόλυτη πίστη μας στον Νικολάς Μαδούρο».

Κάλεσμα για διαμαρτυρία

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ζήτησε να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό ότι ο Γκονζάλες κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου. Η εν λόγω έκκληση έχει υποστηριχτεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ. Η στάση της διεθνούς κοινότητας για τη Βενεζουέλα ωστόσο είναι διχασμένη. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι περισσότερες χώρες της Αμερικής δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών. Στον αντίποδα, συμμαχικές χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Κούβα επαίνεσαν τη νίκη του Μαδούρο και ζήτησαν εμβάθυνση των σχέσεων. Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος απέρριψε τον ισχυρισμό που διατυπώνεται σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ότι οι ΗΠΑ πρότειναν να προσφέρουν οποιασδήποτε μορφής αμνηστία στον Μαδούρο αν εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι παρήγαγε πλαστά στοιχεία για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό στελεχωμένο από συμμάχους του Μαδούρο, δήλωσε ότι συνεχίζει να αξιολογεί τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και ότι η απόφασή του θα είναι «τελική και δεσμευτική». Ο Μαδούρο, δεχόμενος πιέσεις, έχει αναφέρει ότι θα δημοσιεύσει τα φύλλα καταμέτρησης, αλλά δεν έχει διευκρινίσει πότε.

Ο Μαδούρο «μπλόκαρε» το X και τα έβαλε με τον Ιλον Μασκ

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προχώρησε στην απαγόρευση λειτουργίας της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) για δέκα ημέρες εν μέσω των αναταραχών. Κατηγόρησε δε τον ιδιοκτήτη τού X Ιλον Μασκ για «υποκίνηση μίσους και φασισμού», όπως τόνισε σε ψήφισμα που παρουσίασε η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Conatel.

«Ο Ιλον Μασκ έχει παραβιάσει όλους τους κανόνες του ίδιου του τού κοινωνικού δικτύου» πρόσθεσε ο Μαδούρο. Ο μεγιστάνας από την πλευρά του χρησιμοποίησε την πλατφόρμα για να κατηγορήσει τον πρόεδρο για «μεγάλη εκλογική νοθεία» γράφοντας σε ανάρτησή του: «Ντροπή στον δικτάτορα Μαδούρο».

Δείτε επίσης:

Όταν ο Μητσοτάκης «έκλαιγε» πάνω από τα καμένα της Πεντέλης το… 2007 (Video)


Ο «αόρατος» αρχισυντάκτης ξαναχτύπησε στις πυρκαγιές


Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο ανοιχτά της Υεμένης



Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter