«Μαύρη σελίδα για τη Δικαιοσύνη» με Θάνου, δεν… κουνιέται φύλλο με Κράνη

Όταν η Βασιλική Θάνου, μετά την συνταξιοδότηση της από το δικαστικό Σώμα, αναλάμβανε, αμισθί παρακαλώ, προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Αλέξη Τσίπρα, για την Νέα Δημοκρατία ήταν «μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία, θεσμική εκτροπή, σκοτεινό σχέδιο».

Απόψεις τις οποίες ενστερνιζόταν και η πλειοψηφία των ΜΜΕ που πέρναγε… γενιές δεκατέσσερις και την ε.τ. πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου και τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την Κυβέρνηση του ολάκερη που δεν «σέβονταν την διάκριση των εξουσιών».

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είχε εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση που έτυχε της ανάλογης προβολής από τα Μέσα ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνης Γεωργιάδης, επισφράγιζε και επαύξανε τις κατηγορίες με ένα αιχμηρό σχόλιο μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter .

«Αναρωτιέμαι αν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο!» είχε γράψει χαρακτηριστικά.

Από τότε πέρασαν ακριβώς δυο χρόνια. Και χθες ανακοινώθηκε η νέα Κυβέρνηση της χώρας. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Κι ένα από τα πρόσωπα που υπουργοποιήθηκαν είναι ο πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Κράνης .Ο οποίος, τι ειρωνεία αλήθεια, συνταξιοδοτήθηκε από το δικαστικό Σώμα μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εγκαλούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάληψη καθηκόντων από την πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου μετά τη συνταξιοδότησή της, δεν επιφύλασσε στον επίτιμο Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Κράνη, έμπειρο δικαστικό λειτουργό, απλώς μια θέση συμβούλου. Σαν έτοιμος από καιρό, τον όρισε Υφυπουργό Δικαιοσύνης.

Και στο… βασίλειο της Δανιμαρκίας δεν κουνήθηκε ούτε φύλλο. Τα δε Μέσα, που όλα αυτά τα χρόνια δεν άφησαν σε… χλωρό κλαρί την κ. Θάνου, για την υπουργοποίηση του κ. Κράνη το μόνο που είχαν να επισημάνουν ήταν το πλούσιο βιογραφικό και οι περγαμηνές του από τη θητεία του στον δικαστικό κλάδο .

Κανένας προβληματισμός για το αν καταπατάται η έννοια της διάκρισης των εξουσιών, καμία ενόχληση, καμία καταγγελία για «συγκοινωνούντα δοχεία» που πλήττουν το κύρος του Θεσμού της Δικαιοσύνης.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Και ειδικά από τη ΝΔ που έχει αποδείξει και στο μακρινό αλλά και στο κοντινότερο παρελθόν ότι τη συνδέει σχέση «ιδιαίτερης στοργής» με πολλά πρόσωπα από τον εισαγγελικό-δικαστικό κλάδο.

Ενδεικτικά να θυμηθούμε την περίπτωση του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος παραιτήθηκε από εν ενεργεία Αρεοπαγίτης, προκειμένου να μπει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ. επί Αντώνη Σαμαρά, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε χρέη υπουργού Δικαιοσύνης.

Αλλά και η σχέση του Παναγιώτη Πικραμμένου με τη ΝΔ έχει βαθιές ρίζες. Ο Αντιπρόεδρος πλέον σήμερα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Παναγιώτης Πικραμμένος, ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός την περίοδο 1991-1993 ήταν σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, και μετά έγινε Πρόεδρος του ΣτΕ! Στη συνέχεια και ως συνταξιούχος τέως Πρόεδρος του ΣτΕ παρείχε τις νομικές του γνώσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.