Μαυραγορίτες του PCR Κυριάκος και Αδωνης

Την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά του και ανθρώπινες ζωές χάνονται άδικα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιδίδεται σε ένα αδιανόητα προκλητικό παιχνίδι μαυραγοριτισμού, πριμοδοτώντας με χρυσά κέρδη ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, ακόμη και σε βάρος της ίδιας της δημόσιας περιουσίας.

Με τις κυβερνητικές πλάτες του Αδωνη Γεωργιάδη και την ίδια στιγμή που χιλιάδες πολίτες στήνονται καθημερινά σε ουρές προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα δωρεάν μοριακό (PCR) τεστ, το «επιτελικό κράτος» του Κυρ. Μητσοτάκη φροντίζει επιμελώς να ενισχύει εκείνους που αισχροκερδούν σε βάρος του δημοσίου και των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό πως εκτός από το γεγονός ότι οι Ελληνες παραμένουν οι μοναδικοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πληρώνουν τόσο ακριβά το τεστ PCR, η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει ούτε ακόμη και για την αγορά τεστ σε χαμηλές τιμές από τους διάφορους φορείς του δημοσίου και τα νοσοκομεία.

Η ενδελεχής έρευνα που πραγματοποίησε το Documento αποδεικνύει ότι τα δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται μοριακά τεστ σε τιμές που έχουν τεράστια απόκλιση μεταξύ τους καθώς κυμαίνονται από τα 5,50 ευρώ και φτάνουν τουλάχιστον μέχρι τα 55, ενώ το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) προμηθεύεται το κάθε κιτ αντί 11 ευρώ. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση έχει επιτρέψει στους ιδιώτες να πουλούν σε όποια τιμή θέλουν, γεγονός που αυτονοήτως δημιουργεί και παράθυρα ώστε να διακινηθεί μαύρο χρήμα κάτω από το τραπέζι. Αυτό βέβαια δεν είναι πρωτοφανές.

Ηδη από την αρχή της πανδημίας, σε μια εποχή που ορισμένοι επιτήδειοι αισχροκερδούσαν πουλώντας πανάκριβα τις μάσκες προστασίας προσώπου, ο Αδ. Γεωργιάδης αρνούνταν κατηγορηματικά να προχωρήσει σε διατίμηση, υποστηρίζοντας ότι σταδιακά οι τιμές θα μειώνονταν. Την ίδια περίοδο βεβαίως η γειτονική Κύπρος είχε ήδη θέσει πλαφόν στις τιμές, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ένα προϊόν όχι απλώς αναγκαίο για την προστασία από τον κορονοϊό, αλλά και του οποίου η χρήση είχε καταστεί υποχρεωτική. Είναι βέβαιο, τουλάχιστον ως προς τα PCR τεστ, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει προχωρήσει σε κεντρικό διαγωνισμό και μαζικές παραγγελίες που θα μείωναν το κόστος. Είναι παράλληλα αυτονόητο ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνταγογράφηση των τεστ, όπως ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και η αξιωματική αντιπολίτευση και με σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ώστε οι πολίτες που έχουν ανάγκη να έχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη εξέταση δωρεάν.

Το γεγονός ότι όχι απλώς δεν το πράττει, αλλά φροντίζει διά του Αδ. Γεωργιάδη να διασπείρει πρωτοφανή ψεύδη και να συκοφαντεί ακόμη και την Κύπρο λέγοντας ότι τα εκεί μοριακά τεστ είναι κινεζικά και αναξιόπιστα και διά του βουλευτή της και γιατρού στο επάγγελμα Κωνσταντίνου Μαραβέγια να επισημαίνει ότι τα τεστ δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν στη χώρα μας διότι δεν υπάρχει τέτοια… κουλτούρα, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της πρόθεσής της να επιτρέψει την αισχροκέρδεια.

Το γεγονός αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από σχετική αποκάλυψη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Με ανάρτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η 83χρονη μητέρα του, δις εμβολιασμένη, με συμπτωματολογία Covid και υποκείμενα νοσήματα ανέμενε μαζί με πολλούς ακόμη πολίτες να της γίνει μοριακό τεστ στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Ρεθύμνου, πράγμα το οποίο δεν συνέβη. Γιατί; Οπως αποκάλυψε ο πρώην αναπληρωτής, το υπουργείο Υγείας με έγγραφο της 31ης Δεκεμβρίου 2021 που φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ορίζει ότι δωρεάν μοριακό τεστ κάνουν μόνο όσοι πρόκειται να εισαχθούν στο νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να επισκεφτούν για τον σκοπό αυτό ιδιωτικά κέντρα, τα οποία ωστόσο είναι ανοικτά μέχρι το μεσημέρι, και να καταβάλουν και το αντίτιμο των 47 ευρώ. Είναι δηλαδή σαφές ότι με κάθε τρόπο η κυβέρνηση ωθεί τους πολίτες στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία συνεχίζουν να θησαυρίζουν, αδιαφορώντας μάλιστα και για τον πολύτιμο για την υγεία τους χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Τεράστιες οι αποκλίσεις για την προμήθεια PCR τεστ

Εν μέσω της πρωτοφανούς τραγωδίας που βιώνει η χώρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη κιόλας στιγμή φρόντισε κατά κύριο λόγο να ενισχύσει τους ιδιώτες επιχειρηματίες στον κλάδο της υγείας, έχει επιτρέψει σε όποιον επιθυμεί να αισχροκερδεί σε βάρος του δημοσίου και των πολιτών. Πέραν του γεγονότος ότι η Ελλάδα αποτελεί, παρά τα συνεχιζόμενα ψεύδη του υπουργού Ανάπτυξης περί του αντιθέτου, τη μοναδική χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υποχρεώνει τους πολίτες να πληρώνουν αδρά για ένα μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, αποδεικνύεται ότι το ίδιο το δημόσιο καταβάλλει στους προμηθευτές του για την αγορά των λεγόμενων τεστ PCR ποσά που κυμαίνονται από 5,50 ευρώ και φτάνουν ακόμη και τα 55 ευρώ ή και περισσότερο. Το ΕΚΕΑ, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, εξέδωσε πρόσφατα, στις 30 Δεκεμβρίου, πρόσκληση ενδιαφέροντος ώστε να προμηθευτεί τεστ μοριακού ελέγχου, τα γνωστά δηλαδή PCR. Από το σχετικό έγγραφο που δημοσιεύουμε αποκλειστικά προκύπτει ότι δεν προτίθεται να πληρώσει για κάθε τεστ ποσό μεγαλύτερο των 11 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, το ΕΚΕΑ θα καταβάλει 4.445.000 ευρώ για την προμήθεια 405.000 αντιδραστηρίων, ποσό το οποίο πράγματι αντιστοιχεί σε 11 ευρώ ανά τεστ.

Από την ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησε το Documento, με απώτερο σκοπό να διαπιστωθεί εάν και ποιοι ενδεχομένως αισχροκερδούν αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη εν μέσω πανδημίας με τις ευλογίες της κυβέρνησης και του Αδ. Γεωργιάδη, προέκυψε ωστόσο ακόμη ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο: ότι ένα τεστ το οποίο ο πολίτης καλείτο να πληρώσει 150 ευρώ στις αρχές της πανδημίας και αργότερα 80-60 ευρώ και από την περασμένη εβδομάδα πληρώνει 47 ευρώ, αγοράζεται από νοσοκομεία ακόμη και αντί μόλις 5,50 ευρώ.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας, στις 28 Μαΐου 2021 το νοσοκομείο Καβάλας προμηθεύτηκε από ιδιωτική εταιρεία 2.700 μοριακά τεστ πληρώνοντας 14.850 ευρώ. Οπως προκύπτει δηλαδή, κατέβαλε για κάθε τεστ το ποσό των 5,50 ευρώ. Δύο μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2021, το ίδιο νοσοκομείο προχώρησε στη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για την προμήθεια περισσότερων τεστ PCR, για καθένα από τα οποία θα πλήρωνε 36 ευρώ. Περίπου την ίδια εποχή, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2021, το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης προμηθεύτηκε 240 μοριακά τεστ αντί συνολικού ποσού 9.600 ευρώ, πλήρωσε δηλαδή για το κάθε κιτ 40 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα πλήρωνε το κάθε τεστ 25 ευρώ και το νοσοκομείο Καρδίτσας 48 ευρώ.

Το ίδιο προϊόν με πάνω από 30 ευρώ διαφορά

Τον Ιούλιο του 2021, επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Χίου προμηθεύτηκε 50 τεστ αντιγονικού ελέγχου αντί 2.750 ευρώ, πλήρωσε δηλαδή 55 ευρώ για το κάθε κιτ. Ιατρικές πηγές οι οποίες μίλησαν στο Documento εξήγησαν ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές οφείλονται πιθανότατα στα διαφορετικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει κάθε τεστ. Είναι παρ’ όλα αυτά εντυπωσιακό και άξιο προβληματισμού το γεγονός ότι το κράτος, που αρνείται πεισματικά εν μέσω φονικής πανδημίας να ενισχύσει το ΕΣΥ, δεν έχει φροντίσει να προχωρήσει σε διατίμηση ακόμη και για τους φορείς του δημοσίου και τα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σε έγγραφο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, το οποίο εξασφάλισε το Documento, τρεις εταιρείες εμφανίζονται να προσφέρουν το ίδιο ακριβώς προϊόν, δηλαδή το λεγόμενο REAL TIME PCR MONOTEST για την ανίχνευση του ιού, σε τιμή 29,90 ευρώ, 55 ευρώ και 60 ευρώ. Την ίδια στιγμή, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών στη Μακεδονία πληρώνει για την προμήθεια μοριακών τεστ 27 ευρώ, ποσό ασφαλώς χαμηλότερο από αυτό που, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πληρώνουν τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και προφανώς οι πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν.

Μιλώντας στο Documento, o δήμαρχος της περιοχής Σίμος Δανιηλίδης σημείωσε: «Τον Μάιο του 2020, όταν είδαμε ότι στην αγορά το PCR κοστίζει 120 έως 130 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις και 150 ευρώ, αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για αισχροκέρδεια χειρίστου βαθμού, που χρήζει και παρέμβασης εισαγγελέα. Κάναμε λοιπόν δημοπρασία το 2020 –η πρώτη μας δημοπρασία– στην οποία κλήθηκαν όλοι οι πιστοποιημένοι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΔΥ φορείς –μικροβιολογικά μοριακά εργαστήρια– να πάρουν μέρος και η πρώτη τιμή την οποία πετύχαμε ήταν 40 ευρώ. Στη δεύτερη δημοπρασία βγάλαμε 33 ευρώ, στην τρίτη δημοπρασία –το 2021 το καλοκαίρι– η μεν μια δημοπρασία που έγινε από τον οργανισμό Δήμος Νεάπολης – Συκεών έβγαλε 29 ευρώ και 20 μέρες μετά από τον οργανισμό του δήμου που λέγεται Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πολιτικής έβγαλε 27 ευρώ».

Ο Σ. Δανιηλίδης

 

«Οταν τον Μάιο του 2022 θα τελειώσει και αυτή η ποσότητα, στην καινούργια δημοπρασία που θα κάνουμε τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα είναι ακόμη χαμηλότερα, πολύ πιο κάτω από τα 25 ευρώ» εκτίμησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «αν η πολιτεία παρέμβει ουσιαστικά, ασφαλώς οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλότερες». «Η άποψή μου» κατέληξε «είναι ότι πρέπει να συνταγογραφείται το τεστ για να είναι μες στην καθαρή οικονομία. Το PCR όπως όλα τα τεστ επιβαρύνεται με 24% ΦΠΑ. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Αδωνη

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναφορικά με το ότι τα PCR στην Ελλάδα στοίχιζαν 60 ευρώ –πλέον 47 ευρώ–, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης χάνει διαρκώς την ψυχραιμία του. Και ως συνήθως, τρέχει μετά να σώσει ό,τι δεν σώζεται. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες στο Πρώτο Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας ο Αδ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε γιατί υπάρχει αυτή η αναντιστοιχία στην τιμή του PCR μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο υπουργός απάντησε: «Χθες μίλησε ο κ. Πλεύρης με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας έδωσαν είναι 20 ευρώ έως 50 ευρώ. Μια τιμή υπάρχει στην Κύπρο στα 20 ευρώ σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο δεν έχει διατίμηση το μοριακό τεστ».

Οπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο. Αρχικά, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για «προσβολή», ζητώντας την παρέμβαση του υπουργού Υγείας της Κύπρου Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Από την πλευρά του ο γενικός ελεγκτής της Κύπρου Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε ότι οι τιμές στα PCR που πωλούνται στην Κύπρο έφτασαν ακόμη και στα 15 ευρώ, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει πλήρως το ανυπόστατο αφήγημα του Αδ. Γεωργιάδη. Οπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Οδ. Μιχαηλίδης, «το πώς οι τιμές του PCR από 150 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και 110 ευρώ για το κράτος μειώθηκαν σε δύο μήνες στα 50 ευρώ φαίνεται στην έκθεσή μας με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 2020. Εκτοτε, ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές έριξε τις τιμές στα 15 ευρώ. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ».

Τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα

Το τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Ελλάδα ώστε να είχε αντιμετωπίσει εγκαίρως ζητήματα αισχροκέρδειας διαφαίνεται και από την έκθεση του γενικού ελεγκτή Κύπρου – την επικαλείται στη δήλωσή του. Στην επίμαχη έκθεση αναγράφεται μεταξύ άλλων ότι πράγματι σημειώθηκε μεγάλη μείωση στην τιμή των τεστ PCR και πως αυτό που προκύπτει είναι ότι «όταν οι αρχές που θα πρέπει να διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις εφαρμόζονται ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας, όπως η υπό εξέταση περίοδος, κατά την οποία η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών, ως αναθέτουσα αρχή, αναγκάστηκε να κάνει χρήση διαδικασιών απευθείας ανάθεσης συμβάσεων λόγω του κατεπείγοντος, διασφαλίζουν αφενός την ίση μεταχείριση των οικονομικών φορέων, αφετέρου τη διαφάνεια, διασφαλίζοντας κατά το δυνατόν το δημόσιο συμφέρον». Επομένως, «η πιστή εφαρμογή των πιο πάνω αρχών θα πρέπει να τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξαρτήτως των συνθηκών που επικρατούν, εφόσον η σχετική νομοθεσία περί δημόσιων συμβάσεων δίνει τη δυνατότητα αυτή και τα κατάλληλα εργαλεία στις αναθέτουσες αρχές. Τέλος, η ενίσχυση των δημόσιων εργαστηρίων αποτελεί μια επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα για το δημόσιο, ιδίως σε περιπτώσεις κατά τις οποίες καθίσταται έρμαιο το δημόσιο με όλες τις αρνητικές συνεπακόλουθες συνέπειες».

Η κατάσταση για τον Αδ. Γεωργιάδη έγινε ακόμη χειρότερη αφού μιλώντας στον Real FM ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Αθανασίου αποκάλυψε ότι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, έπειτα από διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση με εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο, το κόστος για το τεστ PCR ανέρχεται στα 15 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος για το αεροδρόμιο της Πάφου ανέρχεται στα 19 ευρώ. Σύμφωνα με τον Κ. Αθανασίου, παρότι μπήκε πλαφόν 50 ευρώ στα PCR τεστ, η ελεύθερη αγορά λειτούργησε, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μοριακό τεστ ακόμη και στα 15 ευρώ. Λίγη ώρα μετά ο Αδ. Γεωργιάδης μέσω ενός tweet του αναγκάστηκε ακόμη μία φορά να ανασκευάσει τις δηλώσεις του και να δηλώσει: «Τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα… Το πλαφόν του PCR είναι στα 50 ευρώ αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές». Δεν μας είπε βέβαια ποιες είναι οι συνθήκες αγοράς στην Ελλάδα, όπου παρατηρείται τόσο χαώδης διαφορά στην τιμή.