Μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία για έλλειμμα και πληθωρισμό – Τι λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία για έλλειμμα και πληθωρισμό – Τι λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Πραγματικό κώδωνα κινδύνου σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έκρουσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δια στόματος του επικεφαλής του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, στο πλαίσιο της παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσής του, τονίζοντας ιδιαίτερα τους κινδύνους που προκύπτουν από την εκτόξευση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 10% του ελληνικού ΑΕΠ αλλά και την πολύ μικρότερη άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ μέσα στο 2023 σε σχέση με το 2022.

Ειδικότερα, στην έκθεση του Δ’ τριμήνου του 2022 γίνεται αναφορά στην εκτόξευση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα 20 δις ευρώ στο τέλος του 2022, αριθμός σχεδόν δεκαπλάσιος σε σχέση με τα 2,7 δις. ευρώ το 2019, ενώ επισημαίνεται πως αναμένεται πολύ μικρότερη άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ μέσα στο 2023, σε σύγκριση με το 5,9% της περυσινής χρονιάς.

Ακόμη, ο κ. Κουτεντάκης, διαψεύδοντας ουσιαστικά το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για βελτίωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τονίζει ότι αν και βαίνει μειωμένος το 2023 σε σχέση με πέρυσι, εντούτοις, «συρρικνώνει το πραγματικό εισόδημα μεγάλου μέρους των νοικοκυριών, ειδικά των πιο ευάλωτων, με αποτέλεσμα την αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και των κοινωνικών εντάσεων».

Εκτός του «στόχαστρου» της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δεν μένει ούτε η κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα και τη λειτουργία των θεσμών, αφού αναφέρεται ότι «η επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, το State Department και το διεθνές παρατηρητήριο V-Dem προέβησαν σε αρνητικές διαπιστώσεις».

Τέλος, αναφορά γίνεται ακόμη και στην κακή κατάσταση των δημόσιων υποδομών, στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. «Η συζήτηση για τις δημόσιες επενδύσεις και υποδομές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς πόρους, δεν θα πρέπει να εξαντλείται στο ύψος των ταμειακών εισπράξεων και τα ποσοστά απορρόφησης αλλά να εξετάζει και το πραγματικό όφελος των δημόσιων έργων, τις επιπτώσεις τους στις συνθήκες ζωής των πολιτών και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και, το κυριότερο, τον βαθμό αποτελεσματικής και υπεύθυνης διαχείρισής τους από τους αρμόδιους φορείς» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Διαβάστε επίσης:

Ο πληθωρισμός δεν είναι εισαγόμενος

Πληθωρισμός στο 7% αλλά η ακρίβεια καλπάζει ανεξέλεγκτη – Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Εκρηξη εξωτερικού ελλείμματος

Documento Newsletter