Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή, είπε ότι η λύση των δύο κρατών απομακρύνεται εξαιτίας των ενεργειών του Ισραήλ.
Η ομιλία του Αμπάς αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στην ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ισραηλινός πρωθυπουργός φάνηκε να είναι υπέρ της λύσης των δύο κρατών για Ισραήλ και Παλαιστίνη.
«Το Ισραήλ υπονομεύει τις συμφωνίες του Όσλο»
Ο 87χρονος παλαιστίνιος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ υπονομεύει τις συμφωνίες του Όσλο, που υπογράφηκαν το 1993 και το 1995, οι οποίες προβλέπουν τη λύση των δύο κρατών. «Αυτό αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί την ειρήνη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι: «το Ισραήλ πιστεύει στην ενίσχυση του status quo δια τη βίας και των επιθέσεων».
Ο Αμπάς έκανε σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά του Ισραήλ «κάνει τη σχέση μεταξύ των δύο μερών μια σχέση ανάμεσα σε ένα κράτος κατακτητή και έναν υπό κατοχή λαό». Συμπλήρωσε ότι «συνεπώς, θα αντιμετωπίζουμε το Ισραήλ ως τέτοιο, και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο».
«Το Ισραήλ ξεκινά μια εκστρατεία λεηλασίας πόρων και οικισμών σαν η γη να μην έχει κατοίκους ή ιδιοκτήτες», είπε ο Αμπάς, λέγοντας ότι το Ισραήλ έκανε το ίδιο το 1948. Συμπλήρωσε δε ότι «το Ιαραήλ δίνει απόλυτη ελευθερία στον στρατό και στους τρομοκράτες έποικους που σκοτώνουν τους Παλαιστίνιους στο φως της ημέρας, λεηλατούν τη γη και το νερό τους και καίνε τα σπίτια τους».
Επιπλέον, είπε, «η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εξουσιοδοτήσει την εβραϊκή τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον του λαού μας, καλώντας τους να τους εκδιώξουν από τα σπίτια τους».
Υπέρ της λύσης δύο κρατών ο Λαπίντ
Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ εξέφρασε την υποστήριξή του στη λύση των δύο κρατών. «Μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς, είναι το σωστό για την ασφάλεια του Ισραήλ, για την οικονομία του Ισραήλ και για το μέλλον των παιδιών μας», είπε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «ο μόνος όρος που έχει το Ισραήλ για μια τέτοια συνεργασία είναι ότι ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό. Δεν θα γίνει άλλη μια βάση τρομοκρατίας από την οποία θα απειλεί την ευημερία και την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ. Θα έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την ασφάλεια όλων των πολιτών του Ισραήλ, ανά πάσα στιγμή».
Νωρίτερα την Πέμπτη, ανώτερα στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής είπαν στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι εάν ο Λαπίντ σκοπεύει πραγματικά να μιλήσει για ένα παλαιστινιακό κράτος, θα πρέπει να καθορίσει ποια σύνορα θα έχει αυτό το κράτος, καθώς ο όρος θα παρέμενε ανούσιος όσο τα σύνορά του ήταν απροσδιόριστα και η επιχείρηση διευθέτησης τους συνεχιζόταν.