Μαξίμου σε Πάνο Καμμένο: Δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος στη συμφωνία των Πρεσπών

Την προσήλωση τους στη συμφωνία των Πρεσπών, τον σεβασμό στις συνταγματικές διαδικασίες στην πΓΔΜ και τη στήριξή τους στις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, εκφράζουν πηγές της Ελληνικής Κυβέρνησης. 

Ο λόγος της λιτής, αλλά μεστής, αυτής διαρροής δεν ήταν άλλος από τις επαφές που είχε χθες στην Ουάσινγκτον ο κυβερνητικός εταίρος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ΥΠ.ΕΘ.Α Πάνος Καμμένος, και κυρίως όσα διέρρευσε ο ίδιος ότι είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Στέιτ Ντιπάρντμεντ με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Γουες Μίτσελ.

Εκεί ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην πΓΔΜ και πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη πΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Παρέμβαση Ουάσινγκτον μέσω NYT

Το σίγουρο είναι ότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας για τη συνταγματοποίηση της συμφωνίας τόσο θα πληθαίνουν οι παρεμβάσεις από διάφορες πλευρές.

Ως τέτοια, αλλά σε ανώτατο επίπεδο, εκλαμβάνεται στην Αθήνα και το χθεσινό δημοσίευμα της New York Times υπό τον τίτλο: «U.S. Spycraft and Stealthy Diplomacy Expose Russian Subversion in a Key Balkans Vote» (με δύο ‘’βαριές’’ υπογραφές της Helene Cooper και του Eric Schmitt) στο οποίο επαναλαμβάνονται επί της ουσίας όσα είχαν δημοσιευτεί στην πΓΔΜ και στο BuzzFeed News, για εμπλοκή Ελλήνων επιχειρηματιών που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» στην υποκίνηση αντιδράσεων κατά της συμφωνίας.

Στο δημοσίευμα των NYT γίνεται αναφορά στον Ιβάν Σαββίδη και σε πληροφορίες που ήταν εύκολο να συλλέξουν οι αμερικανικές υπηρεσίες για εμπλοκή του στο θέμα και οι οποίες δόθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου.

Στο Μαξίμου πάντως δηλώνουν ότι «Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT», ενώ πηγές κοντά στον επιχειρηματία μιλούν για «ξαναζεσταμένο φαί» και για ένα θέμα που έχει κλίσει όταν ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, με δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο της πΓΔΜ «ΜΙΑ», δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί βασίστηκαν σε μη επιβεβαιωμένες καταγγελίες που έγιναν στην αστυνομία από κάποια άτομα, μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον αστυνομικών δυνάμεων μπροστά από το κοινοβούλιο.

Η βάση στην Κάρπαθο και η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή

Τέλος και όσον αφορά την πρόταση, προς τον Τζέιμς Μάτις, του Πάνου Καμμένου για δημιουργία νέας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κάρπαθο όπου οι Τούρκοι επιμένουν να θεωρούν αποστρατικοποιημένη ζώνη, σε πολλούς στην Αθήνα εκλαμβάνεται ως «too good to be true».

Κι αυτό διότι όσο κακές και να είναι σήμερα οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας μια κίνηση σαν την παραπάνω θα έθετε αυτόματα τη γειτονική χώρα οριστικά εκτός Δυτικής επιρροής. Άλλωστε ο Αρχηγός των Αμερικανικών ΕΔ Στρατηγός Ντάντφορντ, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα, τον Σεπτέμβριο είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν αναζητούν «μια μεγάλη και μόνιμη βάση στην Ελλάδα».