Μαξίμου σε μνημονιακή γραμμή Άδωνη για τα αναδρομικά των δικαστών

Μαξίμου σε μνημονιακή γραμμή Άδωνη για τα αναδρομικά των δικαστών
ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΕΓΑΣ / ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Πλήρη κάλυψη στην αμετροεπή και αντιθεσμική δήλωση αμφισβήτησης της διάκρισης των εξουσιών του υπουργού Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη προσέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με το ζήτημα της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επιστροφή των συντάξεων των δικαστικών στα προμνημονιακά επίπεδα.

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις και με μία εξόφθαλμη πρόθεση να κλείσει άμεσα και χωρίς περιστροφές το ζήτημα εμφανίστηκε την Πέμπτη κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης για το θέμα που ανέκυψε μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, ομολογώντας πως το Μέγαρο Μαξίμου συντάσσεται πίσω από τον Άδωνη Γεωργιάδη στη γραμμή απαξίωσης των δικαστικών αποφάσεων, και στην ουσιαστική επαναφορά των… μνημονιακών επιχειρημάτων.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου προχώρησε σε μία προκλητική απόφαση επιστροφής των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών στα προ του 2012 επίπεδα, με τη σημείωση ωστόσο πως η εν λόγω απόφαση αφορά μόνο τους προσφεύγοντες συνταξιούχους δικαστές, καθώς για τους υπόλοιπους θα πρέπει να ληφθεί κυβερνητική απόφαση.

«Στο ερώτημα: Μπορούμε να εφαρμόσουμε την απόφαση αυτή αναδρομικά για όλους τους δικαστές, μαζί με αυτούς που δεν έχουν προσφύγει; Θέλω να είμαι ειλικρινής: Όχι. Δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά, πολύ απλά. Η απόφαση αυτή θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων το πρωί της Πέμπτης ο Άδωνης Γεωργιάδης αναφορικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συμπληρώνοντας με προκλητικό τρόπο πως «αναδρομικά, εγώ προσωπικά ως υπουργός δεν δίνω σε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση».

Η δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, όπως άλλωστε και η ίδια η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της εκπροσώπου Τύπου, Δώρας Αυγέρη, που ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το εάν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, καθώς και για το εάν ο υπουργός «μιλά ως φυσικό πρόσωπο ή ως υπουργός της κυβέρνησης». Έθεσε δε ζήτημα σεβασμού των αποφάσεων των δικαστηρίων, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

«Κατ’ αρχάς, δεν τίθεται ζήτημα μη σεβασμού συνολικά στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι μια απόφαση της Δικαιοσύνης. Αφορά, από όσο γνωρίζω, δύο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην απάντησή του σε σχετικό ερώτημα, πασχίζοντας να ρίξει τους τόνους. Πρόσθεσε δε καθησυχαστικά -και απαντώντας επί της ουσίας στις αιτιάσεις του Αδ. Γεωργιάδη πως «δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα επέκτασης ή ευρύτερης δημοσιονομικής ανησυχίας. Δεν τίθεται κάποιο τέτοιο θέμα».

Σημειώνεται δε πως ο υπουργός Εργασίας έθεσε μεταξύ άλλων και ένα ακόμα ζήτημα, αυτό των αναδρομικών που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν οι βουλευτές, δηλώνοντας επί της ουσίας άγνοια την οποια έσπευσε να καλύψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Λένε οι βουλευτές, αν δώσετε αναδρομικά στους δικαστές, δεν θα δώσετε και στους βουλευτές και να επανέλθει η βουλευτική σύνταξη εκεί που ήταν προ των περικοπών; Φαντάζεστε μία Ελλάδα όπου θα λέγαμε “περικόπτουμε τις συντάξεις όλων των άλλων ανθρώπων, αλλά επιστρέφουμε όλα τα λεφτά στους βουλευτές και τους δικαστές;”. Θα ήταν ωραίο αυτό; Όλα θέλουν ένα μέτρο» ήταν η αναφορά του Αδ. Γεωργιάδη, στην οποία «απάντησε» ο Π. Μαρινάκης.

«Κι ως προς το σκέλος, αυτό που είπε ο Υπουργός για τους βουλευτές, έχει ψηφιστεί σχετικά να μην γίνει σχετική διεκδίκηση από αυτούς, σεβόμενοι τα προβλήματα, τα οποία κλήθηκε και η ελληνική κοινωνία να πληρώσει λόγω των πολυετών κρίσεων -ως προς το σκέλος αυτό» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κρύβοντας κάτω από την «ταύτιση» με τα όσα δήλωσε ο υπουργός, το αλαλούμ που συνεχίζει να επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης: Απόφαση – σταθμός από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Προς επιστροφή των συντάξεων των δικαστών στα επίπεδα προ του 2012

Πίσω από την πλάτη των δικαστών

Documento Newsletter