Μαξίμου: Παράνομες οι καταλήψεις αλλά συνταγματικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθε προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, υπάρχει μια πλήρης τεκμηρίωση, με την οποία συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των συνταγματολόγων της χώρας, για τη συνταγματικότητα της συγκεκριμένης νομοθέτησης. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να ερμηνεύεται τελολογικά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση του Documentonews, σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση περί της κατάργησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Επίσης, ο Παύλος Μαρινάκης πρόσθεσε ότι «για παράδειγμα, μιλάμε για δωρεάν Παιδεία, δημόσια Παιδεία, αλλά υπάρχει η περίπτωση των μεταπτυχιακών, τα οποία είναι επί πληρωμή. Και μάλιστα, υπάρχουν και προπτυχιακά προγράμματα, τα οποία είναι με πληρωμή, όπως το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Με λίγα λόγια, υπό το φως του Ενωσιακού Δικαίου και με συγκεκριμένη ερμηνεία του Συντάγματος, η συγκεκριμένη νομοθέτηση, σύμφωνα με τη γνώμη πολλών, των περισσότερων, της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνταγματολόγων της χώρας, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι πλήρως συνταγματικό».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι καταλήψεις είναι παράνομες, καθώς «περιγράφεται πλήρως στον Ποινικό Κώδικα η συγκεκριμένη παράνομη πράξη, με συγκεκριμένες συνέπειες.

Επίθεση στους φοιτητές

Λίγες ώρες μετά δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση προς τους φοιτητές, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και σύμφωνα με φοιτητές, έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση είναι σε καθεστώς πίεσης, καθώς οι φοιτητές, όπως και οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Νόμος και Τάξη στο ΔΠΘ: «Χτύπησαν ανελέητα τα παιδιά» (Photos – Videos)

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωση εξέδωσε και η Σύνοδος των Πρυτάνεων αναφέροντας ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται βίαιες επιθέσεις από συγκεκριμένες ομάδες κατά των προσώπων που κατέχουν θέσεις ευθύνης στα ΑΕΙ. Παράλληλα εκδηλώνονται παρεμβάσεις εισαγγελικών αρχών και πυκνώνουν οι αναφορές και τα δημοσιεύματα από ορισμένα ΜΜΕ που στρέφονται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά των οργάνων και των προσώπων που ασκούν διοίκηση στα ΑΕΙ, καταλογίζοντας τους τουλάχιστον ολιγωρία, αν όχι σκοπιμότητα».

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων «καταδικάζει κάθε μορφής επίθεση εναντίον του Δημόσιου Πανεπιστημίου και θεωρεί ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ εκπληρώνουν, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, στο ακέραιο τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου, σε μια κρίσιμη περίοδο ιδιαίτερα εν όψει της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Καλεί παράλληλα «όλους τους εμπλεκόμενους να εγκαταλείψουν τη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και μετάθεσης ευθυνών προς όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης στα Πανεπιστήμια και να δουν την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των Πανεπιστημίων».

Όπως υπογραμμίζει, «η πανεπιστημιακή κοινότητα υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεν καταβάλλεται ούτε τρομοκρατείται και συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο της για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου».

Στοχοποίηση πρυτανικών αρχών

Υπενθυμίζεται, ότι σε ότι αφορά τις καταλήψεις στις σχολές, ο Παύλος Μαρινάκης είχε ρίξει την μπάλα στις πρυτανικές αρχές, αναφέροντας ότι για «εμάς προέχει προφανώς και η εφαρμογή του νόμου, για αυτό και όποτε έχουν κληθεί οι αρχές, έχουν παρέμβει. Και ακούμε την κριτική γιατί ενδεχομένως κάποιες καταλήψεις να παραμένουν. Εδώ υπάρχει και η ευθύνη κατά καιρούς των πρυτανικών αρχών».

Επίσης, πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε σχετικά με τη στάση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που τάχθηκε αρνητικά στην διαδικτυακή εξεταστική, και είπε: «Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές. Και το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του, ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με το νόμο για να υπηρετήσουμε πιστεύω αυτό το οποίο όλοι θέλουμε σε πρώτη φάση να μη χαθεί η εξεταστική».

Τη γραμμή της στοχοποίησης των πρυτανικών αρχών έβαλε στη δημόσια σφαίρα ο Αδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος συσχέτισε τη χρηματοδότηση με τον βαθμό συμμόρφωσης στις κυβερνητικές υποδείξεις. «Προσωπικά πιστεύω ότι όταν κάποιος πρύτανης διαφωνήσει με την ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων και ταυτόχρονα αμυνθεί στο να φέρει την αστυνομία στο πανεπιστήμιο για να αντιμετωπιστεί η κατάληψη, εκεί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άλλους τρόπους διαχείρισης, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης στο πανεπιστήμιο» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης: Πανεπιστήμια: «Γιατί λέμε όχι στις διαδικτυακές εξετάσεις» – 200 ακαδημαϊκοί απαντούν στον Κ. Μητσοτάκη

Ούτε βήμα πίσω από τους αγρότες: Μπλόκα με τρακτέρ σε ολόκληρη τη χώρα (Photos-Video)