Μαξίμου: Οι διαρροές περί ποσοτικής χαλάρωσης μας βγάζουν από το δίλημμα

Μαξίμου: Οι διαρροές περί ποσοτικής χαλάρωσης μας βγάζουν από το δίλημμα

«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

Τα σχόλια από το Μέγαρο Μαξίμου έρχονται σε απάντηση διαρροής από Ευρωπαίο αξιωματούχο ο οποίος είχε δηλώσει: «Απίθανο, αν και νομικά εφικτό, το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς να έχει προηγουμένως μπει στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν νομίζω ότι θα προχωρήσει σε δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα ξεκλείδωνε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα. Τεχνικά και νομικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό, δεν θα έδινε αποτελεσματικό μήνυμα στις αγορές” είπε ο αξιωματούχος .

Αναφερόμενος στο Eurogrοup της 15ης Ιουνίου, άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι πέραν αυτής που παρουσιάστηκε στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, να ενταχθεί το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς πρόγραμμα δανείου αλλά με stand by arrangement. Με άλλα λόγια, θα γίνουν εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αυτό δεν αποκλείει το γεγονός να υπάρξει μια μεγαλύτερη αποσαφήνιση των μέτρων για το ελληνικό χρέος και προέβλεψε ότι κατά πάσα πιθανότητα στις 15 Ιουνίου θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγησης και η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ότι “η τεχνική αξιολόγηση έχει κλείσει, είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν έως τις 15 Ιουνίου”. Διευκρίνισε πάντως ότι η δόση δεν θα είναι 10 δισ. ευρώ, θα είναι κοντά στα 7 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει κι ένα ποσό για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες (arrears) το οποίο μπορεί να σπάσει και στα δυο, όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Σχολιάζοντας τέλος τους φόβους που εκφράζει η Αθήνα ότι αν δεν υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους και επιστροφή στις αγορές δεν πρόκειται να ανακάμψει η οικονομία και να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, υπογράμμισε ότι ο στόχος για 2% ανάπτυξη εφέτος έχει χαθεί λόγω του κακού πρώτου τριμήνου, αλλά εκτίμησε ότι ακόμη και χωρίς τη διευθέτηση του χρέους αν υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το κλίμα θα βελτιωθεί.

Deutsche Welle: Χάνεται το QE (Ποσοτική χαλάρωση)

Η μη εξειδίκευση ή -στην καλύτερη των περιπτώσεων- υποτυπώδης αυτή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα έχει όμως άλλη μια άμεση συνέπεια που ανατρέπει ουσιαστικά τον οικονομικό και πολιτικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης: υπό αυτές τις συνθήκες φαντάζει σχεδόν αδύνατο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωτράπεζας, το περίφημο QE που αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη λογική του QE, να εγκαταλείψει καταρχήν δηλαδή αυτό τον στόχο, ανέφεραν στη DW κύκλοι του ESM. Διότι μόνον έτσι, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup που με τη σειρά της θα δρομολογήσει και την έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η ρύθμιση του χρέους θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2018, όπως λένε.

Όλα αυτά βέβαια αφήνουν καταρχήν μετέωρο και το κυβερνητικό αφήγημα για άμεση επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Πώς όμως θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η χώρα σε αυτή την περίπτωση; Ο Λαρς Φελντ εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος τρίτου προγράμματος στήριξης θα ήταν μια πιο συμφέρουσα λύση για την Ελλάδα, καθώς έτσι θα εξασφάλιζε χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με το δανεισμό από τις αγορές. «Δεν χρειάζεται να είναι ένα νέο τέταρτο πρόγραμμα, μπορούν να βρεθούν άλλοι τρόποι παράτασης», λέει ο γερμανός οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διατηρούνταν και οι πιέσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. 

Documento Newsletter