Μαξίμου: Σε πανικό και σύγχυση ο Μαρινάκης για την τροπολογία – πραξικόπημα στο πόθεν έσχες

EUROKINISSI

Σε πανικό είναι η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη του documentonews.gr σχετικά με την τροπολογία-πραξικόπημα του υπουργείου Δικαιοσύνης μέσω της οποίας «ξεδοντιάζεται» η αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με την καταστροφή των πόθεν έσχες και των αποδεικτικών στοιχείων μετά το τέλος της πενταετίας.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διάταξης είναι ότι ακόμη κι αν υπάρξουν σοβαρά στοιχεία η αρχή δεν θα μπορεί να διερευνήσει για τις… αδιευκρίνιστες μίζες αν αυτές αφορούν το διάστημα πριν από την πενταετία.

Χαρακτηριστικά η διάταξη Φλωρίδη που είναι «συγχωροχάρτι» για εγκλήματα διαφθοράς έχει τρία επίπεδα:

1) Διαγραφή των στοιχείων και των δηλώσεων στα πέντε χρόνια από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα

2) Μειώνεται στο ένα έτος από τα τρία η υποχρέωση υποβολής δήλωσης για πολιτικούς αρχηγούς, μέλη κυβέρνησης, δικαστές και εισαγγελείς μετά τη λήξη της θητείας τους.

3) Δυνατότητα απόσυρσης χρημάτων τους από τραπεζικούς λογαριασμούς μια ημέρα πριν από την 31η Δεκεμβρίου ώστε να μη δηλωθούν.

Διαβάστε σχετικά: Τροπολογία – πραξικόπημα για ύποπτα πόθεν έσχες

Σε σχετική ερώτηση του Documentonews ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για «fake news», λέγοντας μάλιστα ότι «το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ενισχύει το σύστημα ελέγχου του νόμου για τους πολιτικούς».

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «αυτό είναι το βασικό από τα fake news αυτής της εβδομάδας. Είναι το επόμενο επεισόδιο από την δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού, τη δήθεν εξαήμερη εργασία, που από τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ καταρρίφθηκε αυτός ο μύθος, της δήθεν κάλυψης των δικών. Τώρα λένε ότι κάνουμε αλλαγές σε βάρος του κράτους δικαίου. Και επειδή μας αρέσει να απαντάμε με στοιχεία ζήτησα τις σχετικές διατάξεις. Πάμε τώρα αρχικά στο χρόνο διατήρησης των δεδομένων. Μέχρι σήμερα η διάταξη προβλέπει τον έλεγχο εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος 5 ετών, εκτός και εάν κατά τη διάρκεια του ελέγχου προκύψουν ενδείξεις ή νέα αποδεικτικά στοιχεία τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης του κακουργήματος, παραγράφου 2 του άρθρου 39. Άρα εδώ δεν αλλάζει η πενταετία, παραμένει η πενταετία και εναρμονίζεται αυτή η πρόβλεψη με την διατήρηση των στοιχείων, αλλά παραμένει προφανώς η διάταξη ότι διατηρούνται για πέντε χρόνια από τη λήξη του έτους υποβολής της δήλωσης, εάν προκύψουν όμως ενδείξεις λέει η νέα διάταξη ή νέα αποδεικτικά στοιχεία τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης του κακουργήματος κτλ, παρατείνεται η προθεσμία αυτή, μέχρι της συμπλήρωσης παραγραφής του εν λόγω κακουργήματος, δηλαδή 20ετία, όπως λέει ο νόμος. Άρα δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην προθεσμία. Στην πραγματικότητα υπάρχει μία εναρμόνιση και ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί υπήρξε ανάγκη συνταγματικά με βάση την απόφαση 26/39 του 2017 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας της συγκεκριμένης εναρμόνισης. Και να σας πω εδώ ότι η συναφής νομοθεσία για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης τρομοκρατίας με το οποίο ενσωματώνεται η οδηγία 2015/49 της ΕΕ, περιέχει παρόμοιες ρυθμίσεις, επεκτείνοντας τον χρόνο διατήρησης των στοιχείων σε περίπτωση ποινικής δίωξης στη δεκαετία».

Σε ότι αφορά τον χρόνο υποβολής στα πολιτικά πρόσωπα είπε «διατηρείται πλήρως η τριετία. Ως προς τον χρόνο υποβολής διαβάζω, της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από τα πολιτικά πρόσωπα, το λεγόμενο πόθεν έσχες, που αφορά την κυβέρνηση, τους πολιτικούς, τους αυτοδιοικητικούς, περιφερειάρχες, δημάρχους, δικαστικούς κτλ, η ισχύουσα διάταξη λέει υποβάλλεται για τρία έτη και μετά την απώλεια της ιδιότητας ή τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης της λήξης της θητείας, με την τελική δήλωση να αφορά στο τρίτο έτος χρήσης που έπεται της απώλειας της ιδιότητας. Με την προτεινόμενη ρύθμιση είναι το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου, ειδικά για τους υπόχρεους αυτούς υποβάλλονται και για τρία έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας ή την δημοσίευση στην εφημερία της κυβέρνησης της λήξης της θητείας. Με το σχέδιο νόμου άρα δεν αλλάζει η ρύθμιση περί τριετίας, επέρχεται μόνο νομοτεχνική βελτίωση, διαγράφεται ως περιττή η διευκρίνιση με την τελική δήλωση να αφορά στο τρίτο έτος χρήσης που έπεται της απώλειας. Επομένως για τα πολιτικά πρόσωπα ισχύει η τριετία, όπως ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο. Άρα δεν αλλάζει ούτε ο χρόνος ελέγχου για τα πολιτικά πρόσωπα».

Παράλλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «έχουν ακουστεί και κάποια άλλα που δεν ισχύουν όπως για τη μη δήλωση μετρητών, ακινήτων και δυνατότητα απόσυρσης μία μέρα πριν δηλωθούν. Ως προς τη μη δήλωση μετρητών που τηρούνται εκτός τραπεζικού συστήματος, κινητών μεγάλης αξίας και λοιπά, ουδεμία τροποποίηση επέρχεται και δεν ισχύει επίσης, όπως ανακριβώς δημοσιεύεται ότι τα ακίνητα μεγάλης αξίας δεν θα δηλώνονται από τους υπόχρεους πόθεν έσχες με τον νομοθετικό πλαίσιο. Και αυτό είναι αποτέλεσμα παραπληροφόρησης».

Τέλος, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ενισχύει το σύστημα ελέγχου του νόμου 50/26 του 2023 και διευκολύνει τους υπόχρεους για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας. Επεκτείνονται οι προθεσμίες, όπως για τις περιπτώσεις των κακουργημάτων και δεν υπάρχει καμία ρύθμιση που να κάνει πιο εύκολη το καθεστώς για τα πολιτικά πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αυτοί είναι οι νέοι γενικοί γραμματείς – Όλα τα ονόματα

Βουλή: Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ κατά της επίταξης ιδιωτών γιατρών

Βουλή: «Λευκή πετσέτα» Στυλιανίδη για τις τσουχτερές αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια