Μαξίμου καλύπτει Άδωνη αλλά όχι για τις αποκαλύψεις των New York Times

Μαξίμου καλύπτει Άδωνη αλλά όχι για τις αποκαλύψεις των New York Times

Να πετάξει την μπάλα στην ίδια κερκίδα με αυτή που την πέταξε ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις αποκαλύψεις των New York Times περί λόμπινγκ και δώρων της Huawei στον Άδωνη Γεωργιάδη, χωρίς όμως ποτέ να απαντήσουν και οι δύο στις αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας, που αποδίδει στον υπουργό μεσολάβηση στη συμφωνία με τους Αμερικανούς ώστε να μην μπουν απαγορευτικοί περιορισμοί για την κινεζική εταιρεία.

Δείτε επίσης: Η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη λόγω… Huawei

Να κάνει τον… Κινέζο συνεχίζει το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον Άδωνη Γεωργιάδη για τις αποκαλύψεις των New York Times για τις σχέσεις του υπουργού -ως υπουργός Ανάπτυξης- με τους Κινέζους. Παρότι ο υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγγέλλεται ως «άνθρωπος των Κινέζων» στην προσπάθειά τους να επηρεαστεί το περιεχόμενο εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ώστε να μη θίγει τα κινεζικά συμφέροντα, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε στα ερωτήματα του documentonews.gr για το αν… η εταιρεία πήρε δουλειές από το ελληνικό δημόσιο.

Δείτε επίσης: Πρωτοσέλιδο στους New York Times η αποκάλυψη για τις επαφές Γεωργιάδη με τη Huawei

Σημειώνεται πως στο άρθρο των «New York Times» περιλαμβάνονται αναφορές του Ταμβακίδη προς τους Κινέζους συναδέλφους του ότι ο Αδ. Γεωργιάδης φρόντισε το περιεχόμενο εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ να μη θίγει τα κινεζικά συμφέροντα. Τα στελέχη της Huawei σε συζήτηση μεταξύ τους αναζητούσαν κάποιον που θα παρίστατο στις διαπραγματεύσεις για να βοηθήσει να αφαιρούνται αναφορές στον κυβερνοχώρο και στις κινεζικές εταιρείες.

«Οι New York Times αποκάλυψαν την παρακολούθηση του Άδωνη Γεωργιάδη για σχέσεις λόμπινγκ και δωροδοκίας με τη Huawei. Τον παρουσιάζουν ως άνθρωπο των Κινέζων, και μηνύματα που δημοσιεύουν τον χαρακτηρίζουν ειδική περίπτωση. Τι απαντάτε; Ρωτήσατε τον υπουργό για αυτή την υπόθεση διεθνών διαστάσεων;» ήταν το ερώτημα που θέσαμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Στην απάντησή του, ο εκπρόσωπος -διαστρέφοντας επί της ουσίας το ερώτημα αλλά και το ίδιο το δημοσίευμα- επέλεξε να αναμασήσει τη ρητορική του Αδ. Γεωργιάδη και τη γραμμή κάλυψης του Μαξίμου.

«Καταρχάς έχει απαντήσει ο υπουργός, όπως απάντησα και εγώ, ενόψει της δημοσίευσης του συγκεκριμένου θέματος από τους New York Times. Το βασικό είναι ότι η εταιρεία αυτή δεν έλαβε κανένα έργο από το ελληνικό δημόσιο, καθόλη τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας. Αυτό προκύπτει, το απαντήσαμε ξεκάθαρα, ρητά και κατηγορηματικά, καμία έμμεση ή άμεση ανάληψη έργου» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραπέμποντας στις απαντήσεις του ίδιου και του καταγγελλόμενου υπουργού.

Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας με τίτλο «Δώρα, Gadgets και Ελλάδα: Μέσα σε μια καμπάνια λόμπι της Huawei» που φέρνει τον Αδ. Γεωργιάδη στο επίκεντρο των αποκαλύψεων για την επιχείρηση των Κινέζων να αποφύγει αμερικανικές κυρώσεις και να έχει θετική παρουσία στην Ελλάδα, ο υπουργός απαντάει «ότι δεν συμμετείχε σε λεπτομέρειες της συμφωνίας τεχνολογίας-επιστήμης και δεν είχε καμία επικοινωνία με την Huawei πριν από την υπογραφή της. Είπε ότι ήταν παιδικός φίλος με τον κ. Ταμβακίδη και ποτέ δεν δέχτηκε δώρα από την Huawei, αλλά αγόρασε «δύο ή τρεις» συσκευές για τα μέλη της οικογένειας με αποδείξεις λιανικής. Αρνήθηκε να παράσχει αντίγραφα των αποδείξεων».

«Ποτέ δεν είχα, ούτε έχω ακόμα, καμία ιδιαίτερη σχέση με αυτή την εταιρεία», ανέφερε σε ένα email προς τους NYT, καθώς και πως «Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, παραχώρηση ή έργο δεν παρασχέθηκε στην Huawei κατά τη διάρκεια της θητείας μου», ενώ πανομοιότυπη είναι και η απάντηση του Π. Μαρινάκη στην εφημερίδα. «Δεν υπήρξε ποτέ, απολύτως, οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση επιρροή από την εν λόγω εταιρεία στις κυβερνητικές πολιτικές αποφάσεις, συμφωνίες ή, και συμβάσεις», ανέφερε σε ένα email ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην απάντησή του κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, ο Π. Μαρινάκης έκανε τα… αδύνατα δυνατά να κλείσει την υπόθεση, προσθέτοντας πως «από εκεί και πέρα ο υπουργός απάντησε ξεκάθαρα για όσα τέλος πάντων αναφέρονταν στον ίδιο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποια -θεωρούμε- σοβαρότητα στο συγκεκριμένο θέμα, κάποια απόδειξη των συγκεκριμένων ισχυρισμών», καταλήγοντας πως «έχει απαντηθεί πλήρως και καταλλήλως και συνολικά από εμάς αλλά κυρίως από τον κ. Γεωργιάδη».

Παρόλα αυτά, τα ερωτήματα που προκαλεί το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Αμερικανών παραμένουν. Το 2020, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήρθε στην Ελλάδα για μια συμφωνία τεχνολογίας και επιστήμης μεταξύ των δύο χωρών και σύμφωνα με τους NYT «τα στελέχη της Huawei συζήτησαν να έχουν κάποιον παρόντα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να βοηθήσουν στην αφαίρεση αναφορών στον κυβερνοχώρο και τις κινεζικές εταιρείες».

Συνεπώς, όχι μόνο το Μαξίμου δεν καλύπτει επί της ουσίας των υπουργό του, αλλά στα ζητήματα που ανακύπτουν για τον ρόλο που του αποδίδεται στην συμφωνία με τις ΗΠΑ παραπέμπει «κυρίως» στον Αδ. Γεωργιάδη. Έκθετοι όμως παραμένουν και οι δυο, αρχηγός και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα: Αδωνης και κυβέρνηση κάνουν τους Κινέζους

Documento Newsletter