Έναν σύντομο απολογισμό της συνάντησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, έκανε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας ουσιαστικά ότι η λογική της «θετικής ατζέντας» θα συνεχιστεί, αλλά χωρίς να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τα μεγάλη ζητήματα.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Documentonews για το πεδία συζήτησης που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, τη στιγμή που η τουρκική πλευρά και την Παρασκευή, στη συνάντηση έβαλε πάλι την «ολιστική» της προσέγγιση, που ακουμπάει και ζητήματα κυριαρχίας, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι «δεν μπορώ να σας πω εγώ τι μπορεί να περιμένουμε από την τουρκική πλευρά. Μπορώ να σας απαντήσω για την ελληνική πλευρά, για την ελληνική Κυβέρνηση, η οποία δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε κανένα από αυτά τα οποία ονομάζουμε «κόκκινες» γραμμές. Καμία υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας. Ήταν μια παραγωγική συνάντηση, όπου εκτιμήθηκε η πρόοδος σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επενδύουμε στη συνέχιση του διαλόγου. Διάλογος, όμως, δεν σημαίνει υποχώρηση. Διάλογος σημαίνει διεκδίκηση. Θα συνεχίσουμε να θέτουμε τα δικά μας αιτήματα. Δεν πρόκειται η χώρα μας να συζητήσει οποιαδήποτε άλλη διαφορά από τη μοναδική, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα, όμως, συζητήθηκαν πάρα πολύ σημαντικά θέματα, αυτό που λέμε «θετικής ατζέντας» και μια σειρά από εξελίξεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μια πολύ καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού, με τη συνδρομή και της γείτονος χώρας. Από εκεί και πέρα, κάθε συνάντηση θα αξιολογείται ξεχωριστά. Και το ξαναλέμε, εμείς ούτε αφελείς είμαστε, ούτε πρόκειται να περιμένουμε κάτι, το οποίο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο. Όμως, ναι, πιστεύουμε ότι αυτή η παρατεταμένη διαδικασία διαλόγου έχει μόνο να προσφέρει, δεδομένου του γεγονότος ότι η χώρα μας δεν δέχεται την οποιαδήποτε υποχώρηση, όπως δεν δέχτηκε την οποιαδήποτε υποχώρηση καμία προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας».
Όλα αυτά τη στιγμή που στη συνάντηση (8/11) με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Χακάν Φιντάν ανέπτυξε το σύνολο των αιτημάτων της τουρκικής πλευράς που ακουμπούν ζητήματα της ελληνικής κυριαρχίας. Συγκεκριμένα, μίλησε για μοιρασιά του Αιγαίου, αναφέρθηκε στη μειονότητα ως «τους ομογενείς μας στην Ελλάδα» και στο κυπριακό έκοψε τις γέφυρες επισημαίνοντας ότι «το μοντέλο ομοσπονδίας έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει».
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε και ο Σαρακιώτης από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος – Η επιστολή