Είναι πλέον κοινή παραδοχή στο Μαξίμου ότι όλες οι κινήσεις που έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αλλάξει την εικόνα της κοινωνίας για την κυβέρνηση, μετά και την πολιτική φθορά των ευρωεκλογών έχουν πέσει στο κενό, καθώς ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης (16/6), όχι μόνο δεν έχει φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, αλλά φαίνεται και να εμβαθύνει την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πλέον είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός φοβάται ότι στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου η φθορά της κυβέρνησης θα συνεχιστεί, την ίδια στιγμή μάλιστα, που θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο η δημοσιονομική πειθαρχία.
Συγκεκριμένα, στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιστροφή στο στενό πλαίσιο του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστούν πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ για το 2024 και 2025, το χρέος να μειωθεί από το 152% στο 146%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης θα πρέπει να κινηθεί τουλάχιστον στο επίπεδο του 2,6%.
Επίθεση στο κοινωνικό κράτος
Ήδη, στην πρώτη του συνέντευξη (11/9) μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στον Alpha, ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για αλλαγές στην επιδοματική πολιτική, λέγοντας ότι δεν μπορεί το επίδομα ανεργίας να αποτελεί κίνητρο για να μένει κανείς εκτός της αγοράς εργασίας. Η περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, σε συνδυασμού με την επικράτηση της τεράστιας ακρίβειας και την διάλυση του ΕΣΥ, δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω φθοράς στην κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανησυχεί. Όλα αυτά τη στιγμή που από το φθινόπωρο η σαμαρική πτέρυγα πρόκειται και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να δείχνει σε μία σειρά από ζητήματα της δική της ατζέντα, που διαφοροποιείται από τις προτεραιότητες του Μαξίμου.
Διαβάστε επίσης:
Εξέδωσε ΝΟΤΑΜ το Ιράν – Καλεί τα αεροσκάφη να αλλάξουν δρομολόγια
Τουρκοκύπριοι: Δεν υπάρχει λόγος συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την ηγεσία του ΟΗΕ
Άρθρο – παρέμβαση Ράμμου: Νόμιμη ή νομότυπη η άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας;