Μάχη χαρακωμάτων μέχρι το συνέδριο – Ο Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τις αλλαγές για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ

Μάχη χαρακωμάτων μέχρι το συνέδριο – Ο Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τις αλλαγές για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τις αλλαγές για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση αντιδρά σφοδρά και προειδοποιεί για «ρευστοποίηση» του κόμματος

«Oποιος κόσμος έρθει στο συνέδριο επανίδρυσης μπορεί να συμμετάσχει και να φτιάξει ένα νέο κόμμα που θα ανταποκρίνεται στο 2024. Θα είναι ένα άλλο κόμμα. Οι σύνεδροι θα αποφασίσουν. Πάντα σέβομαι τις αποφάσεις των μελών… Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η πρόθεση όλων είναι να έχουμε ένα σύγχρονο κόμμα το οποίο μπορεί να φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στην κοινωνία μας». Με αυτά τα λόγια σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης περιέγραψε σε γενικές γραμμές πώς φαντάζεται τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Είχε δώσει την πρώτη γεύση στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή.

Αντικατάσταση των οργανώσεων μελών από δημοτικές επιτροπές μελών οι οποίες θα συνεδριάζουν κατά κύριο λόγο διαδικτυακά, αντικατάσταση των νομαρχιακών επιτροπών από περιφερειακές επιτροπές, αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής από το Εθνικό Συμβούλιο Μελών το οποίο θα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο, αντικατάσταση της Πολιτικής Γραμματείας από το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών και εφαρμογή της Εθνικής Συνέλευσης Μελών που θα συγκαλείται κάθε τρία χρόνια, είναι επιγραμματικά οι προτάσεις του.

Μπορεί ο Στέφ. Κασσελάκης να χαρακτήρισε τα παραπάνω «ιδέες που μπορεί να αλλάξουν», όμως οι αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση είναι σφοδρές. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, οι οκτώ (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Νοτοπούλου, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης, Καρκούλια, Φλαμπουράρης, Συμεωνίδου) τόνισαν ότι με τις παραπάνω προτάσεις υπάρχει ο κίνδυνος «ρευστοποίησης» του κόμματος.

Οπως όλα δείχνουν, οι διαφωνίες των οκτώ και του περιβάλλοντός τους θα συνεχιστούν για το επόμενο τρίμηνο μέχρι και το τριήμερο 4-6 Οκτωβρίου που θα διεξαχθεί το συνέδριο, όπου αναμένεται να δοθεί η… τελική μάχη. Πάντως σύνεδροι θα είναι εκείνοι που συμμετείχαν στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, το οποίο σημαίνει ότι η πλευρά Κασσελάκη φαίνεται να έχει πλεονέκτημα. Βέβαια, τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και κανένας δεν πρέπει να είναι απόλυτος 83 μέρες πριν – στον ΣΥΡΙΖΑ που παράγει ειδήσεις και εξελίξεις κάθε μέρα, ο χρόνος αυτός φαντάζει… αιωνιότητα.

Οι διαδικασίες και το παρασκήνιο

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν πολλές ενέργειες στο παρασκήνιο και οι συγκρούσεις φαντάζουν αναπόφευκτες.

Εχει ήδη συγκροτηθεί Επιτροπή Καταστατικού, η οποία έχει επιφορτιστεί με την επεξεργασία των προτάσεων των καταστατικών αλλαγών. Αποτελείται από 23 στελέχη πρώτης γραμμής (Τζάκρη, Δούρου, Ζαχαριάδης, Ξενογιαννακοπούλου, Αλεξιάδης, Βουλγαράκης, Σκορίνης, Μαντζουράνης, Καλαματιανός κ.ά.).

«Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε δέκα για να πετύχει τα επτά» λένε στο Documento στελέχη της επιτροπής για τις καταστατικές αλλαγές που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιτροπή αποτελείται από 23 μέλη που διαφωνούν σε πολλά και αν μη τι άλλο οι συνεδριάσεις θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Εκτός από την Επιτροπή Καταστατικού θα συγκροτηθεί –πιθανότατα από την Πολιτική Γραμματεία– Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) και σύμφωνα με πληροφορίες οι λεγόμενοι «προεδρικοί» αναμένεται να έχουν την πλειοψηφία.

Διάλογος μέσα στις οργανώσεις μελών

Κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρά σφοδρά στις καταστατικές αλλαγές που κατατέθηκαν από τον Στέφ. Κασσελάκη λέει στο Documento ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί ο αγώνας θεσμικά. Μέσα από την Επιτροπή Καταστατικού, μέσα από την ΚΟΕΣ, μέσα από την Πολιτική Γραμματεία (θα γίνουν τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις ακόμη) και μέσω της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία σχεδιάζεται να συγκληθεί το Σαββατοκύριακο 31 Αυγούστου – 1η Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος μέσα στις οργανώσεις μελών, όπου επίσης αναμένονται αρκετές εντάσεις, αφού οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι ο Στέφ. Κασσελάκης επιθυμεί ένα κόμμα με απολύτως ελεγχόμενα όργανα.

Εσχατο όπλο για κάποιους αποτελεί η επανακατάθεση πρότασης για εσωκομματικό δημοψήφισμα, η οποία απορρίφθηκε στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή. Από την πλευρά Κασσελάκη λένε πως δεν προβλέπεται δημοψήφισμα για καταστατικές αλλαγές, με τους… απέναντι να ερμηνεύουν αλλιώς το υπάρχον καταστατικό. Εσωκομματικό δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί είτε ύστερα από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είτε μέσω συλλογής υπογραφών από το 15% των μελών (περίπου 25.000 υπογραφές).

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να δούμε αν αυτή η διαδικασία των επόμενων εβδομάδων θα καταλήξει σε παραγωγικό διάλογο με συμφωνίες και αλληλοσυμβιβασμούς ή αν θα οδηγήσει σε ακόμη μία ρήξη…

Προοδευτικές συγκλίσεις

Στόχος του Στέφ. Κασσελάκη είναι να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να προσελκύσει νέο κόσμο. «Θα φτιάξουμε ένα νέο κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς» λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τονίζει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για σύγκλιση θα πρέπει αφενός να ξεκινήσει από τη βάση, αφετέρου να δοκιμαστεί στη Βουλή. «Θέμα θέμα οι προγραμματικές συγκλίσεις. Είδα το σχέδιο Ανδρουλάκη για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και σε γενικές γραμμές συμφωνούμε» είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, πριν από λίγες μέρες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν δύο ξεχωριστές αλλά ταυτόσημες τροπολογίες για τους εποχικά εργαζόμενους. Παρότι είχαν τα ίδια αιτήματα, δεν υπήρξε συμφωνία για κατάθεση κοινού σχεδίου. Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ λένε πως αυτήν τη στιγμή από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνουν καμία θέληση για συνεργασίες. Μαθαίνουμε ότι οι οκτώ (ίσως όχι μόνο αυτοί) στην Πολιτική Γραμματεία θα επιμείνουν να θέτουν ως θετικό παράδειγμα το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας, ενώ δεν αποκλείεται το φθινόπωρο να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τον προοδευτικό χώρο αντίστοιχες με αυτήν του χειμώνα στην οποία συμμετείχαν Διονύσης Τεμπονέρας, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Εφη Αχτσιόγλου.

Δείτε επίσης: «Βράζουν» οι επαγγελματίες στη Δυτική Ελλάδα για τις επιστροφές – κοροϊδία Μητσοτάκη στο ρεύμα

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μαρινάκη για τις επιστροφές των επιδοτήσεων στο ρεύμα: «Έχει το θράσος να διαψεύδει τους ίδιους τους επιχειρηματίες»

Γαβρήλος για εξαήμερη εργασία: «Η Κεραμέως βαφτίζει το κρέας, ψάρι…»

Πλήρης κάλυψη Μαξίμου σε Μενδώνη για το κύκλωμα διαπλοκής του ΥΠΠΟ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter